fredag den 26. januar 2018

TROENSEHAVEN - RUM FOR RUM

HAVEREPORTAGE

Haven ligger i Troense på Tåsinge i Svendborg Kommune. Troense er en gammel skipperby med mange historiske huse. Omkring Troense ligger sundet - Det sydfynske Øhav - engdrag og skove. 

TEKST & FOTO: HELLE TROELSEN, TROENSEHAVEN

Valdemars Slot ejede i tidernes morgen de fleste matrikler, og familierne, som boede i husene, var enten sømænd eller fæstere. Betalingen til slottet bestod af frugtavlen. I min have står stadig enkelte af de gamle frugttræer, som er over 100 år gamle. De er smukke og krogede og præger stemningen og stilen i haven. Da vi anlagde haven i 2012, bevarede vi de gamle frugttræer og et par andre træer, som danner havens skelet.

Haven er opdelt i syv haverum:

FORHAVERNE
Forhaverne er omkranset af en lav tjørnehæk, fordi tjørn er den traditionelle hækbeplantning i Troense. Der er således et sammenhængende forløb fra have til have ned gennem Grønnegade. Hækken er lav, fordi en bevarende lokalplan siger, at man fra vejen skal kunne have indkig ned i de dybe gamle haver. Foran hovedhuset er plantet hortensia langs hele facaden, da også denne plante står i mange forhaver i Troense.


GÅRDSPLADSEN
Gårdspladsen med belægning af nøddesten og piksten har et stort majestætisk kirsebærtræ, som giver karakter til indgangen til haven.


Der er foran hoveddøren små buksbomomkransede klosterbede med roser og lavendler, og op ad hovedhuset vokser stokroser, ren Morten Korch-idyl.


ROSEN- OG BLOMSTERHAVEN 
Indgangen til haven går gennem rosen- og blomsterhaven med mange bede i organiske former anlagt i temaer.

Der er grøftekantsbedet med stauder, som enten er vilde planter eller planter fra naturen, der er forædlede.Et bed i hvidt, et bed i køligt gult og lyseblåt, et varmt og dæmonisk bed i purpur og brændte farver, et køligt skyggebed, et skovbed med skovvækster omkring træstammer og kævler, et stort rosenbed i midten af haverummet med høje rosenbuske på espalier og med stauder som bund, et bed omkring en hævet træterrasse med roser og stauder i komplementærfarverne blåt/gult, lilla/orange.


KVADRATISK HAVE
Bag træhuset er en kvadratisk have med kvadratisk formede bede omkranset af buksbom. I bedene står opstammede roser, og i bunden er plantet svævende filigranagtige urter og stauder, som bevæger sig i vinden. Haven er syd-vest vendt, og her kommer af og til en let brise gennem haven. Her er solnedgangsterrassen med en brændestak som lægiver og en blåregn, som danner loft. For enden af haverummet er urtegården og køkkenterrassen, også anlagt kvadratisk.KØKKENHAVEN
Bagest i haven er køkkenhaven omkranset af espalier til alle sider. Her vokser espalierede frugttræer på den ene side og sydlandske vækster på den anden langside (kiwi, stikkelsbærkiwi, figen, fersken, abrikos, vin) men også blomstrende klatreplanter, tornløs brombær og boysenbær. Køkkenhaven dyrkes økologisk i højbede uden ramme og i en blandingskultur af sommerblomster, urter og grøntsager.


I bunden af køkkenhaven står drivhuset som er på 15 kvm. Det anvendes primært til dyrkning af drivhusplanter i bede.


Langs køkkenhaven mod frugthaven er anlagt en rabat med lavendler og storkenæb, og ved siden af er det 15 meter lange georginebed. Her står de gamle krogede frugttræer med gamle æblesorter, og her er picnicområdet, hvor havens gæster kan bænke sig i æbletræernes skygge.HØNSEHUSET
Bagest i haven er hønsehuset med familiens fem tamme og meget afholdte høns, som følger os rundt i haven. Her er også kompostområdet, stenbunken og kvasbunken, brændestabler og brændenælder. Her summer af liv og levesteder. Her bor tudser, pindsvin og krible-krable dyr, og gærdesmutten har bygget rede i en bunke af teglsten.MINDFULNESS-HAVEN 
Tilbage til gårdspladsen og til højre ligger mindfulnesshaven. Her er plantet tjørnehæk, og der er en låge fra gårdspladsen og ind i haven, så man kan lukke efter sig. Her er ro! Her er symmetri!

Her står seks frugttræer symmetrisk plantet i runde bede med en bund af hosta. De runde bede samler træernes kroner, så der er ro, harmoni og symmetri såvel oppe som nede, til højre og til venstre. Den tætte høje hæk giver læ, og her kan man sætte sig på den hvide bænk under et gammelt æbletræ og fordybe sig i sine egne tanker. Her går jeg ind, når alting bliver for meget, eller når jeg bare har brug for at blive sat på pause, fysisk og mentalt.


Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.

28 kommentarer:

 1. Hvor smukt og overdådigt, så skøn en have, gennemtænt og veludført, 😊💕

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Margit
   Tak skal du have for dit søde kompliment. Haven er måske tænkt igennem, men der opstår jo til stadighed spontane indslag, som ændrer på det hidtil planlagte. Det er jo charmen ved at have en levende have, hvor naturen får lov til at have det sidste ord. Det kender du sikkert alt til fra din egen overdådige have.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 2. Tak for en fin gennemgang af din spændende have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth
   Tak for din hilsen her på Havefolket. En skøn tid vi går i møde og med forventninger om nye projekter, som kan ændre på havens udformning. Glæder mig til at se din have på Samsø.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 3. 100 årig frugttræer, hvilken luksus. Måske giver de ikke så meget frugt, men de må give en helt speciel stemning til haven. Det er nogle rigtige smukke billeder af en ualmindelig skøn have du viser. Jeg glæder mig til at se-læse mere.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gunvor.
   Tak for din hilsen og komplimenter! Jo, de gamle frugttræer giver stemning, men også masser af frugt. Desværre bukker nogle af dem, en efter en, pga. alder. Vi har fældet 2 på de 5 år vi har boet der. Og selvfølgelig plantet nye træer. Men de er ikke så smukke. Mosbelagte, krogede og hule stammer gør den store forskel.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 4. Meget flot og spændende have, med rigtig mange rum i haven.
  Dejlige sommerbilleder, uh hvor bliver det dejligt når det igen bliver sommer.

  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anette
   Tak for dine søde kommentarer.
   Jo, os havefolk får kriller af at se billeder og utålmodighed for at komme rigtig i gang derude. Jeg længes virkelig, men frydes også over at dagene bliver lysere, og de første forårsløg blomstrer.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 5. Det er bare en fantastisk, drømmedejlig have. Det må være en fornøjelse at bo i disse historiske omgivelser. Smukke billeder som man fuldstændig kan forsvinde ind i. Glæder mig til at se mere. Mange hilsner Leif

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Leif
   Tak for dine søde ord om haven. Jeg nyder hver dag at bo i Troense, som har de gamle smukke huse og store haver. Valdemars slot sætter også sit præg på området.

   Mange hilsner Helle

   Slet
 6. Jeg har ofte gået i Troense og nydt de gamle huse og de skønne forhaver, men at der ligger sådan en idyl, vidste jeg slet ikke. Det er da en utrolig dejlig have, og det er spændende, at den er delt i så mange forskellige rum med hver deres særpræg. Jeg glæder mig til at se flere billeder.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Elna
   Tak for din hilsen og komplimenter. Ja, Troense er et super dejligt område. Min have ligger i bunden af Grønnegade, og jeg skildrer ikke så meget med den. Jeg holder jo, som skrevet i artiklen, fast ved de traditionelle linjer og beplantning ud til vejen, så den skiller sig nok ikke ud fra de andre. Jeg har Åben Have flere gange i sæsonen, så du er velkommen til at kigge forbi:-)

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 7. Hvilken fantastisk have. Jeg holder meget af Troense og har da også boet på Valdemar slot et par gange, hvor gå turen om aftenen ofte foregik i de små smukke gader de med de fantastiske haver.
  Det kunne være en oplevelse at besøge din have.
  Den må på listen over havebesøg.
  En af gangene jeg var der var jeg på museet og høre om troense og haverne.
  Masser af hilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Ja, man bliver betaget af Troense, både beliggenheden og "sjælen" i byen og området. Og haverne har en helt særlig historie, som jeg i designet af min have, har forsøgt at bevare. Dog er der drysset lidt mere ned i haven, end der var i gamle dage. Jeg glæder mig til at hilse på dig engang i haven.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 8. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 9. Helle Aagaard's have på Sydfyn28. jan. 2018 15.38.00

  Hej Helle
  Sikke et skønt indlæg om en skøn have. Jeg ser virkerlig frem til at komme over og opleve den sådan helt rigtigt og live en dag til sommer. Sådanne billeder er lige noget vi trænger til på sådan en kold blæsevejrsdag.

  havehilsener fra
  Helle til Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Helle
   Tak skal du have. Det bliver skønt til sommer at udveksle haveoplevelser. Jeg har også noteret mig din dato i kalenderen.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 10. Hej Helle,
  Sikke dejlige billeder fra en - helt sikker - vidunderlig have.
  Jeg tænker, at du også har "åben have" engang imellem. Kan det tænkes, at den er åben for gæster i juli, hvor jeg har planer om at besøge Sydfyn?

  M.v.h.

  Hanne Henriksen

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Hanne

   Tak for dine søde komplimenter. Jeg har Åben Have i løbet af sommeren, men ikke datosat i juli, desværre. Datoerne er lagt på min hjemmeside. Du får lige et link her http://www.troensehaven.dk/aaben-have . Ellers er du velkommen til at sende mig en besked, og så kan vi evt. finde ud af noget, hvis jeg er hjemme og det er belejligt.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 11. Hej Helle så fine billeder du viser fra jeres dejlige have og så meget der er plantet i den forholdsvise korte periode i har haft haven. Læste på et tidspunkt om sømands-koner,som sejlede fra Tåsinge til Svendborg for at sælge æbler. Sådan foregår det nok ikke idag? Glæder mig til at se haven. Mvh. Hanne Nash

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Hanne

   Tak for din søde besked. Det var fattige sømandskoner som boede i Troense. Vi har faktisk en tradition som kaldes "Pæreskude", hvor vi leverer kasser af æbler til salg på havnen i Svendborg i efteråret. Æblerne sejles i de store gamle træskibe, som blev bygget på værfterne omkring Svendborg og Tåsinge, og her kan vi, som leverer æbler, sejle med og sælge på havnen. Jeg har leveret Belle de Boscoop, Cox Orange og Holsteiner Cox. Gode gemmeæbler.
   Du er velkommen i haven,når der er Åben Have. Datoerne kan du se her: http://www.troensehaven.dk/aaben-have

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 12. Kære Helle,
  Jeg ser sådan frem til, at besøge din have til sommer. Billederne herover ser helt fantastiske ud. Så flotte farver, frodighed og stemning. Helt i topklasse!
  Mange gode hilsner fra
  Mathias Emil

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mathias Emil
   Tak skal du have. Jeg ser frem til at hilse på dig i haven til sommer:-)

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 13. Hvor er det smukt. Så mange detaljer og fine kroge. Lige en have efter mit hjerte! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Berit
   Tak for dine søde kommentarer. Fotos er ofte taknemmelige, og jeg vælger jo de bedste vinkler og detaljer. Men der er rigtig nok mange kroge med forskellige stemninger og oplevelser.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 14. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 15. Hvor er det et skønt fristed du har der der. Jeg suger til mig af inspiration... er igang med at omlægge en meget gammel have (fra start-midt tresserne). Desværre har den været kraftigt misligholdt, så der er meget at gå igang med. Men jeg elsker at få inspiration fra andre... og jeg elsker roser som jeg kan se du har nogle stykker af ;) Bedste hilsner Carina Jørgensen

  SvarSlet
 16. Kære Carina
  Tak skal du have. Det lyder som et dejligt projekt du har gang i. For nogle er det forbundet med hårdt arbejde og pligt, men jeg fornemmer, at du glæder dig over processen.
  Jeg holder også meget af roser, som jeg har mange af i haven. Det er mest de histotiske og engelske roser med duft.
  Held og lykke med haven;-)

  Med venlig hilsen Helle

  SvarSlet

ANNONCE