Fagmessen for Danske Havecentre er en lukket messe, som bliver afholdt en gang om året blandt andet for at give ny inspiration til havecentrenes opkøbere. Vi var med og kiggede opkøberne over skulderen.


TEKST: JEANNETT, FOTO: JEANNETT & LONE

Ifølge marketingskonsulent Anne Marie Hillebro går de nye tendenser mod en mere vild og naturlig have, en have i harmoni med naturen, hvor der er plads til både mennesker og dyr. Det er dog ikke ensbetydende med, at vi ikke gerne vil have lækkert havegrej, bare det hele stadigvæk signalerer overskud og omtanke for naturen. Billedet herunder er en af Anna Marie Hillebros smukke planteopstilling i tråd med de nye plante- og boligtrends.

Svenske Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik viser deres fine insekthoteller, en ting, der passer meget godt ind i den vilde og naturlige havestil.

B GREEN er som altid superdygtige til at præsentere deres skønne potter og krukker, så når man besøger deres stand, kan ønskelisten meget nemt blive lang. Hold øje, for de har skønne nye krukker på vej i år.

Hvad angår planter, så vil vi i år se både mange spændende nyheder og gamle kendinge med nye smukke farver, former og dufte.

Når vi taler om farver, så kommer vi til at se mere gult og orange, og den mørkerøde fortsætter. Vi kommer til at se flere hårdføre planter. Ikke bare gamle kendinge, der er gjort mere robuste gennem kloning, men også planter, der fra naturens side er mere egnede til det danske klima, og som derfor også er mere modstandsdygtige over for sygdomme. Vi kommer til at se flere græsser og andre planter, der passer ind i den mere vilde og naturlige have, og som har et minimum af vedligehold.

Der kommer heldigvis også rigtig meget skønt til krukkerne i år. Vi kan slet ikke få nok af at dyrke i krukker. Det gælder alt fra dejlige blomster til grøntsager og bærbuske. Krukker er for alle, uanset om vi har en stor eller en lille have. Vi så fx et søjleformet frugttræ, som virkelig kan bære frugt, og som passer perfekt i en krukke på altanen. Så kan man jo passende i krukker ved siden af have et par af de nye små buksbomagtige blåbærbuske fra tyske Brazel Berry sammen med lidt kål, nogle tomater og et par hortensia.

Hortensiabølgen er nemlig slet ikke slut endnu. I år kommer der flere nye farver, former og dufte både til bedene og til krukkerne. Det er mere hårdføre varianter med længere blomstringstid og med mere stabile grene, så de store tunge blomsterhoveder ikke lægger sig hen ad jorden. I kan godt glæde jer.

 

Det er ikke kun ude, vi vil have planter. Vi køber også stueplanter som aldrig før, for vi har nemlig fået øjnene op for, at stueplanter virker afstressende og har luftrensende egenskaber – ‘what’s not to like’. Vi ser, at mange af de populære planter fra 80’erne vender tilbage. Nogle af de gode luftrensere er bregner, og her kommer der også mange nye.

A2 Living præsenterede bl.a. lanterner, fuglehuse og kurve – funktionelt design i god kvalitet. Det kan vi rigtig godt lide.

Vi kommer bestemt ikke uden om kurve i år. Kurve til at plante i, kurve til at sidde i, kurve til tasker, kurve til opbevaring osv. osv. Kurvene her er fra Skinbjerg Design, og de havde virkelig mange spændende nyheder med.
Vi fik bl.a skrevet et par kurvetasker og en hel masse planter på ønskelisten.
Det kunne være spændende at høre, hvad du drømmer om til haven her i  i 2018