I følge Anne Marie Hillebro er vi begyndt at se anderledes på haverummet. I stedet for at se på, hvad vi kan gøre for haverne, kigger vi på, hvad haven kan gøre for os. Vi bruger haven som en forlængelse af boligen – her vil vi lege med ungerne og have tid at hygge os med venner og familie eller smække benene op og nyde en god bog.


TEKST & FOTO: JEANNETT & LONE

I midten af januar inviterede Danske Havecentre på fagmesse, og i forbindelse med messen fortalte marketingskonsulent Anne Marie Hillebro om vores nye syn på havelivet. Mens der i tidligere generationer var fokus på klipning af hækken på de rigtige tidspunkter af året og på at holde kanterne på græsplænen skarpe, så handler haven i dag om oplevelse og rekreation.

Faktum er, at rigtig mange haveejere ikke har tid eller lyst til det tunge havearbejde, men det betyder ikke, at man ikke har lyst til at være i haven.

Legetårn, mobiltVi har lyst til forkælelse og velvære – både for os selv og vores nærmeste. Så hellere betale for hækklipning eller græsslåning og få tid til noget andet, der giver livskvalitet på andre niveauer. Der skal være overskud til at have et lækkert væksthus, dyrke egne frugter og grøntsager eller indrette haven til hyggelige ophold eller leg med ungerne.

Også i byerne vokser den stigende interesse for alt det grønne. Aldrig har der været så mange urbane gartnere, der dyrker nytteplanter i altankasser eller frugttræer i beholdere. Det handler nemlig ikke længere om at have travlt og arbejde alle døgnets 24 timer. Vi vil have mere fri og nyde samvær med andre samt passe godt på os selv – både i forhold til, hvad vi foretager os, og hvad vi propper i munden. Og det hjemmedyrkede og måske også det lokale vinder frem. I udlandet kan man opleve, at krydderurterne klippes fra planten i supermarkedet. Det skal være friskt!

Haveselskabet i Danmark fortæller om et stort opsving i medlemstal for 2017, og det er nu den yngre generation, der melder sig ind. Også danske havearkitekter oplever en stigende haveinteresse. Der er travlt på tegnestuerne med at indrette haver til den nye generation af husejere i aldersgruppen 25-35 år.

Kan du mon genkende dig selv i noget beskrivelsen?

Du skal selvfølgelig ikke snydes for glimt fra fagmessen for Danske Havecentre. Det kigger vi på igen inden længe. Så husk at klikke forbi igen.