onsdag den 17. januar 2018

NYE GRØNNE RETNINGER

HAVETENDENSER

I følge Anne Marie Hillebro er vi begyndt at se anderledes på haverummet. I stedet for at se på, hvad vi kan gøre for haverne, kigger vi på, hvad haven kan gøre for os. Vi bruger haven som en forlængelse af boligen - her vil vi lege med ungerne og have tid at hygge os med venner og familie eller smække benene op og nyde en god bog.

TEKST & FOTO: JEANNETT & LONEI midten af januar inviterede Danske Havecentre på fagmesse, og i forbindelse med messen fortalte marketingskonsulent Anne Marie Hillebro om vores nye syn på havelivet. Mens der i tidligere generationer var fokus på klipning af hækken på de rigtige tidspunkter af året og på at holde kanterne på græsplænen skarpe, så handler haven i dag om oplevelse og rekreation.

Faktum er, at rigtig mange haveejere ikke har tid eller lyst til det tunge havearbejde, men det betyder ikke, at man ikke har lyst til at være i haven.

Legetårn, mobiltVi har lyst til forkælelse og velvære - både for os selv og vores nærmeste. Så hellere betale for hækklipning eller græsslåning og få tid til noget andet, der giver livskvalitet på andre niveauer. Der skal være overskud til at have et lækkert væksthus, dyrke egne frugter og grøntsager eller indrette haven til hyggelige ophold eller leg med ungerne.


Også i byerne vokser den stigende interesse for alt det grønne. Aldrig har der været så mange urbane gartnere, der dyrker nytteplanter i altankasser eller frugttræer i beholdere. Det handler nemlig ikke længere om at have travlt og arbejde alle døgnets 24 timer. Vi vil have mere fri og nyde samvær med andre samt passe godt på os selv - både i forhold til, hvad vi foretager os, og hvad vi propper i munden. Og det hjemmedyrkede og måske også det lokale vinder frem. I udlandet kan man opleve, at krydderurterne klippes fra planten i supermarkedet. Det skal være friskt!

Haveselskabet i Danmark fortæller om et stort opsving i medlemstal for 2017, og det er nu den yngre generation, der melder sig ind. Også danske havearkitekter oplever en stigende haveinteresse. Der er travlt på tegnestuerne med at indrette haver til den nye generation af husejere i aldersgruppen 25-35 år.

Kan du mon genkende dig selv i noget beskrivelsen?

Du skal selvfølgelig ikke snydes for glimt fra fagmessen for Danske Havecentre. Det kigger vi på igen inden længe. Så husk at klikke forbi igen.

5 kommentarer:

 1. Det er da godt vi endelig kommer væk fra den 'perfekte have',hvor alt går efter en kalender i stedet at tage hensyn til fugle og dyrelivet.
  Lad dog haven trives i stedet for tæmme den. Det giver velvære til dyr,mennesker og planter.
  Det store hit i øjeblikket: Vi tør ikke beskære vore frugttræer, for det skal jo gøres 'efter bogen'. Hvem har bildt havefolket ind, at det kun kan gøres på een måde?
  Hilsen
  Den gamle gartner
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. ja en mere afslappet holdning til det at have en have, tror jeg specielt mange af de nye have ejer vil have stor glæde af. jeg tror mange bliver hæmmet af at de er bange for at gøre noget forkert. Så den trend hilser vi velkommen.

   Slet
 2. fnis, min første tanke var , at hvis man, vi, skulle betale for hæk og græsplæneklipning, så blev der skuette råd til lækkert driverhus.
  Jeg har nu aldrig hængt mig i hvad hvornår "man" skulle gøre dit eller dat. Selv om jeg nok hører til de noget ældre havenørder. Min have er ikke og bliver aldrig perfekt og friseret.
  Så det glæder mig rigtig meget at den mere naturvendelige have vinder frem.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja den mere afslappet tilgang til tingene og haver hvor der er mere fokus på det at være i haven frem for hvordan haven ser ud, det bliver spændende at følge udviklingen.

   Slet
 3. Undskyld mig ; ) Men det er da ikke noget nyt, at vi gerne vil nyde livet i haven og betale andre for at få klippet hæk og slået græs. Sådan har jeg og alle dem, jeg kender med have, da organiseret os de sidste halvtreds år eller mere. Men det er da dejligt, at I mener, at der kommer flere nye til end før.
  Så mangler vi bare, at der også købes 'rigtig', kunst til haverne. Faktisk fås moderne unikaskulpturer og krukker i fx hårdbrændt stentøj ofte billigere end gammel/klassisk kunst, som er støbt i forme, der har været brugt så meget, at de er blevet noget udflydende, og som der således findes mange af. Og mange kunnstnere bliver glade for direkte henvendelser.

  Happy Gardening,
  Jytte
  www.danishknitdesign.com
  SvarSlet

ANNONCE