søndag den 4. februar 2018

ESTUFA FRIA I LISSABON

DRIVHUSET
HAVER I LISSABON #2

Det er sent på eftermiddagen i Lissabon. Det er oktober, og alligevel er det virkelig varmt og solrigt. Jeg er på vej til Estufa Fria til en overdækket haveoplevelse, for estufa betyder drivhus. 


TEKST & FOTO: ULRIKA


Estufa Fria er beliggende i Lissabons største park - Parque Eduardo VII.

Oprindeligt var der en stenbrud på stedet. Her brød man basalt i begyndelsen af det 20. århundrede. Efter at stenbruddet var blevet nedlagt, blev det genbrugt og blev et samlingssted for planter fra hele verden. I 1926 begyndte arkitekten og kunstneren Raul Carapinha omdannelsen af stenbruddet til et drivhus, der stod færdigt i begyndelsen af 1930'erne.


I 40'erne gennemgik Parque Eduardo VII store ændringer, der også omfattede drivhuset. I drivhuset blev der skabt en sø, og der blev bygget en stor hal under parken ved siden af drivhuset. Hallen hedder Nave og blev i lang tid brugt som teater. I dag bruges den til underholdning og kulturelle arrangementer.Estufa Fria dækker et areal på 8100 m2 og har en imponerende lofthøjde, så det kan rumme fuldt udvoksede dyrkede træer.Interiøret med trapper, vandfald og små damme er alle bygget af lokalt udvundet basalt.I Estufa Fria er der mere end 300 plantearter. Mange af dem tolererer ikke det nordiske klima, men
kan benyttes som indendørs planter.


Fria betyder koldt, og drivhuset er ikke dækket med glas, men har et tag af smalle træskodder. Drivhusets vægge er enten dækket af træskodder eller planter. Planten Monstrera såvel som bregner bruges flittigt. Drivhuset kan opleves på flere niveauer, og gennem skjulte stier kommer man virkelig tæt på vegetationen.


Her er mange store eksemplarer af træbregne. Arten Dicksonia antarctica Labill stammer oprindeligt fra det østlige Australien og kan nå en højde på 15 m. I modsætning til det store antal træbregner er der ikke mange blomster i drivhuset. I dette eksotiske miljø kan der dog ganske uventet ses lyserøde hortensier flere steder.Selvom drivhuset er stort, er der mange detaljer, man kan blive optaget af - fx marmorerede grønne blade......eller insekter og miniatureblomster.


I forlængelse af Estufa Fria er der et 3400 m2 glasdækket område (Estufa Quente og Estufa Doce) med tropiske planter og kaktus. Her befinder vi os ved indgangen til den varme del af drivhuset, der er skjult i venstre side.


Estufa Fria et et magisk sted, uanset om du er interesseret i eksotiske planter eller ønsker at slippe for solen og at finde et meditativt miljø. For mig var det oplevelsen af det specielle lys i drivhuset, der var hele besøget værd.

Drivhuset er også en oplevelse for hele familien. Men lige en advarsel: Der er mange farlige steder med stejle skråninger og stikkende kaktusser. Så pas på, hvis du vælger at besøge Estufa Fria med børn. 

HER ER VI
Estufa Fria
Parque Eduardo VII
1070-099
Lissabon, Portugal
2 kommentarer:

  1. Der ser ud som om man sagtens kunne bruge et par dage til at udforske alle kroge og spændende hjørner.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
  2. Interessant sted. Det lyder helt anderledes end alt andet. Kommer på ide-listen :-)

    SvarSlet

ANNONCE