onsdag den 28. februar 2018

ENGELSK HAVE I LYSTRUP

HAVEREPORTAGE

Til Haveselskabets årlige havefestival i forsommeren er der rig lejlighed til at gæste danske haver. Ud fra hjemmesiden kan det være svært at finde frem til de allerbedste, men der er virkelig nogle perler rundt omkring.


TEKST & FOTO: LONEFor mange danske haveinteresserede er det et must at skulle på havebesøg i den weekend, hvor haveselskabet holder havefestival, og mange danske haveejere lukker deres have op for besøgende. Nogle af haverne er professionelle og har åbent året rundt, andre har kun åbent på netop disse to dage, og netop disse kan være svære at vælge ud, når man på to dage gerne vil se det allerbedste inden for ens foretrukne havestil.

Haven, som du i dag skal med en tur rundt i, ligger i Lystrup tæt på Århus og ejes og passes af ægteparret Gardner. Deres voksne datter, som ellers er flyttet for længst, er også venlig til at komme hjem og give en hånd med.

Og masser af arbejde, det er der i en have som denne. Men det er blevet en livsstil for de tre havepassionerede mennesker, som også er utroligt imødekommende, når man gæster haven. Herren i huset er englænder, og måske derfor er haven også en helt særlig oplevelse, for det er som et lille stykke engelsk haveidyl på dansk jord.


Den gyldne taks, som herover står i forårsklæder, er et af de elementer, der gør, at man føler sig hensat til en engelsk romantisk have. Ikke mange har mod til at danne et så markant element i haven.

Også selve indgangen til huset er smykket af formklip. Her er det en grøn portal, der danner indgangen og skaber et spændende kig til trappen og den farverige opstilling af hornvioler.

Flere af havens træer er formklippet, men ikke dem alle. 

Og netop dette giver haven en veldisponeret basis. Her er styr på effekterne, så de smelter naturligt ind og danner de smukkeste rammer for frodigheden.

Man må ikke gå for hurtigt rundt i en have som denne, for her er masser at nyde.


Rundt omkring i bedene står på denne tid af året de smukkeste bregner og folder sig ud i lækre grønne nuancer. De passer perfekt i en have med store træer og skov som baggrund.


Som i en rigtig cottagehave er her en god blanding af stauder, løgblomster og selvsåede et- og to-årige. Farverne er smukke pasteller i blå, orange og pink krydret med denne lækre mørke purpur.


Grene lagt på et bålfad klar til en hyggelig aften.

En del af haven er udlagt til køkkenhave, som også rummer bede med blomster til snit. Her sart gule iris og til højre herunder ses et hjemmelavet stativ til bønner.

Også bonderoser er et fast element i skærehaven.


I baghaven er der skovstemning med høje smukke træer, og midt i det hele står der gamle telefonpæle, som i dag anvendes til tørrestativ på romantisk vis.
Op ad haveskuret vokser en kæmpestor klematis, Clematis montana.

Og så til sidst: En helt uvurderlig bonus er det, når parret som her har en lille salgsbod med planter fra haven, så man kan få nogle af de skønheder med hjem, som man har gået og beundret. Stor ros til familien Gardner for den utroligt velkomponerede have og for godt værtskab. Dette er en have, man sagtens kan besøge igen og igen.

I år ligger havefestivallen den 9. og 10. juni. Har du ikke allerede sat kryds i kalenderen, så gør det endelig, så du ikke går glip af denne mulighed for at se dejlige private haver. 

Kender du et sted, der holder åbent have, og som er noget helt unikt, så tip os meget gerne om det herunder. Har du lagt billeder fra haven på din hjemmeside eller din instagram, så læg meget gerne et link til dem også, så man kan danne sig et indtryk af havens stil.

9 kommentarer:

 1. Kære Havefolket.
  Tusind tak for denne skønne artikel. Jeg ved nu hvilken have der står øverst på min besøgsliste i den weekend. Det er lige en have efter min smag. Nogle meget smukke billeder I har taget.
  Knus fra Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, Lotte. Jeg har så mange fine fotos fra den have, at det var svært at vælge ud til reportagen. Den er meget fotogen :) Tag endelig ud og besøg haven til sommer - den er virkelig et besøg værd. Og der er mange skønne motiver, der også passer til din linse :)

   Slet
 2. Det var en skøn havereportage, og jeg vil se om ikke et besøg kan passe ind den omtalte weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Ulla.
   Jeg er ret sikker på, at du vil finde den fin :)

   Slet
 3. Det var en spændende "havevandring" i en rigtig skøn have. Det er ganske rigtig svært at vælge haver ud til havefestivallen, så det er dejligt med sådan en præsentation.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna - det synes jeg også at det er. Det er virkelig svært at vurdere udfra billederne på nettet, hvilke haver der passer til ens ønsker. Men heldigvis er der mange gode og det kan blive en hel sport at finde frem til de bedste :)

   Slet
 4. øv, hvoffor ligger den smukke have helt ovre ved Århus. Na, men jeg nærstuderer billederne igen, og leger havevandring.
  Lige nu er der bare alt for længe til forår, og haveture.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 5. Den have er fantastisk.......jeg bor heldigvis tæt på, så jeg besøger den hver gang den er åben. Og helt sikkert igen til sommer......

  SvarSlet
 6. Hej Lone/Havefolket.
  Jeg har min have åbent efter aftale, istedet for til havefestivallen, men min have ligger på haveselskabets hjemmeside og kommer også med i det trykte katalog igen i år, under Sønderjylland og overskriften Lad Romantikken Blomstre. Vil man se flere billeder, er der jo også flere på min blog.
  Selv kører jeg landet tyndt og ser haver. Sidste år blev alt fra det sydligste Sønderjylland og hele vejen op til Mors, Fyn og Sjælland besøgt, så meget som jeg nu havde tid og kræfter til. Det blev alligevel til en del. Det er de færreste åbne haver, der ikke har et eller andet man kan li', synes jeg. Den have I viser her, skriver jeg helt klart bag øret, så tak for det.
  Venlig hilsen
  Malene

  SvarSlet

ANNONCE