søndag den 18. februar 2018

HAVEVANDRING I SOFIAS HAVE

HAVEREPORTAGE
GÆSTESKRIBENT

Hele 2018 skal vi følge med i livet i Sofia og hendes families have. Som indledning tager Sofia dig i dag med på en rundtur i haven, så du kan lære havens rum at kende. Har du spørgsmål undervejs, så spørg endelig løs.

INTRO: HAVEFOLKET
TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARKHuset og haven ligger i Jonsered uden for Gøteborg. Huset blev bygget i 1911 af det daværende Jonsereds fabrikker. Tanken var, at man ville give arbejderne bedre livsvilkår og mulighed for at blive selvforsørgende med frugt, bør og grønsager. Haven var først og fremmest tænkt som en nyttehave. At dyrke haven ansås som værende godt for både krop og sjæl. I begyndelsen af 1900-tallet blev der udgivet flere bøger med forslag til, hvordan et husmandssted kunne anlægges. Et rødt hus, i nationalromantisk stil, ansås som et ideal. Der måtte gerne være en gang, kantet med bede, frem til huset og klatreplanter på verandaen. På husmandsstedet voksede grønsager, frugttræer og bærbuske. Der skulle også være plads til blomster, prydbuske og gerne en løvhytte til at slappe af i.


Haven er inddelt i forskellige rum:

HUSETS FORSIDE
Haven er omkring 700 m2 og omgivet af høje hække. Oprindelig var de af hvidtjørn, men nu består de af alle slags træer.De beskytter mod vejen, som løber lige udenfor og gør haven til sin egen lille verden. Havelågen ind til haven er af træ og har fået en grøn linoliemaling. Velkommen ind!

Foran huset står to gamle æbletræer, og en lige havegang leder frem til huset. Langs gangen vokser lave ligusterhække, som skal indramme de bede, der skabes i løbet af året.På forsiden findes havens eneste græsplæner. Trædestenene i græsset markerer vejen mod hønsehuset på den ene side af haven og bækken på den anden. På husets forside er der også et uderum med en pilebladet pære, en kugleformet spirea og grønne havemøbler.HØNSEHUSET
I det lille hus med vildvin på taget bor vores høns.De beriger os på flere måder. Hønsene er sociale dyr, som gerne omgås og sludrer med os i haven med håb om at få en bid brød. Den pasning, de kræver, betaler de igen med friske frokostæg og gødning til bede og køkkenhave. Haven havde ikke været den samme uden de små fjerkugler!DRIVHUSET OG KØKKENHAVEN
Drivhuset er et fantastisk sted. Der indtager vi næsten alle måltider om sommeren. Det er hjemmebygget af gamle vinduer, hvilket jeg kan fortælle mere om i et kommende indlæg.
Det er ganske nyt for os at have et drivhus, og vi prøver os derfor frem med at fremspire småplanter og lokke tomaterne til at blive søde og gode.

Rummet mellem drivhuset og vores skur danner en lille indre gård. Der har vi vores lille køkkenhave.


En avnbøgshæk forstærker rumfølelsen. Køkkenhaven er ikke stor eller noget særligt, men den smule, vi høster, giver stor tilfredshed.

HAVERUM MED GAMMELDAGS BUSKROSER
På bagsiden af huset, et par trin ned, er der et rektangulært haverum.Der vokser gammeldags buskroser, hortensiaer og stauder. Midt i rektanglet er der en cirkelformet plads, hvor vi ofte spiser frokost, når roserne blomstrer.Bagsiden er ret skyggefuld, og jorden er leret. Jeg har derfor stauder, der kan tåle udfordringen med at vokse der, især lodden løvefod, stjerneskærm, slangeurt og lungeurt.


HAVERUM MED FIRKANTEDE BEDE

På den ene af husets gavle er en lille siddeplads for to.Den er omgivet af klatrevin, og klatrerosen 'Rosa helenae' danner tag. Foran siddepladsen er der seks kvadrater, hvor der vokser tulipaner og duftpæoner.

Som bunddække har jeg valgt storkenæb.HAVENS GULV
I hele haven er der grusgange med natursingel, kantede med brosten. Jeg kan godt lide knaset under fødderne, og jeg synes, gruset fremhæver havens frodighed.

Trapperne i haven er af granit. Når de bliver varme af solen, er de verdens bedste sted til en kaffetår.
Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  

18 kommentarer:

 1. De se vel nok mere end almindeligt dejligt og hyggeligt ud. Glæder mig til at følge haven og dens beboere..

  SvarSlet
  Svar
  1. Tack, Tina! Så härligt att vi har hela trädgårdssäsongen framför oss!

   Slet
 2. En spændende og frodig have.
  Glæder mig til at følge med i .
  Hilsen Bente.

  SvarSlet
 3. Det ser vel nok dejligt ud. Jeg elsker sådanne små hyggelige siddepladser.
  Dine hønsebilleder minder mig om jeg savner vores høns i haven, trods deres narrestreger. Men vi havde "besøg" af en mink i efteråret, så vi besluttede at vente til foråret med at købe nye.
  Jeg glæder mig til at se og læse mere om haven henover året.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tack, Gunvor! Jag tycker också om att ha flera sittplatser i trädgården. Tråkigt med dina höns. Hoppas det snart flyttar in nya.
   Hälsningar Sofia

   Slet
 4. Jeg vil også glæde mig til at følge med i haven gennem året. Der er mange små fine haverum og ikke mindst det spændende drivhus, som det bliver interessant at kigge nærmere på.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Tack! Jag är glad att du gillar trädgården och växthuset. Jag har tänkt att berätta mer om växthuset i kommande artiklar.
   Hälsningar, Sofia

   Slet
 5. Hvilken yndig have med dejlige siddepladser. Jeg glæder mig til at følge dine artikler og se dine lækre billeder.
  Holder du også åben have?
  Mange hilsener, Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusen tack! Jag har inte haft öppen trädgård, men det kanske är något att fundera på:)
   Hälsningar, Sofia

   Slet
 6. Din have og ikke mindst dine billeder er fuldstændig fantastiske, skøn oplevelse at læse dit indlæg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tack så mycket, Jeannett! Så glad jag blir!!
   Hälsningar Sofia

   Slet
 7. Karen Riemenschneider21. feb. 2018 09.41.00

  Hej Sofia, hvilken dejlig have du har.
  Du skriver at du har trædesten i græsplænen som viser vej til hønsehus mm. Lige nu går jeg i tanker om at lægge et par velvalgte trædesten i vores græsplæne. Kan du lægge fotos af dine trædesten op, så man kan se hvordan du har gjort det? Evt. på Instagram, hvor jeg netop er begyndt at følge dig. Mange hilsener Karen (Frederikssund, Danmark)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusen tack! Jag hade tur och fick gräva upp stenarna i en gammal trädgård, där de ville ha gräsmatta istället. Jag hittade ingen bild och nu är trädgården täckt av snö. Ska försöka att komma ihåg det längre fram. Det är bara att gräva bort grässvålen och lägga ut stenar eller plattor i gräset, med lagom avstånd. Lätt som en plätt:) Vänliga hälsningar, Sofia

   Slet
 8. Jeg er helt vild med det smukke drivhus og vil meget meget gerne høre mere om det. Om hvordan I har tænkt konstruktionen, hvor stort det er og hvordan I bruger det - til både planter og familieliv. Glæder mig i det hele taget til at høre meget mere om din have. Et skønt univers :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tack! Så kul att du gillar det. Lovar att berätta mera:)
   Hälsningar, Sofia

   Slet
 9. Dejlig havestil! Du har mange gode ideer til inspiration! Lader I jeres høns gå frit omkring i haven eller har I som os også problemer med at hønsene graver i bede bla. til deres støvbade?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusen tack! Hönorna kan alltid välja att gå fritt i trädgården. Jag har valt dvärghöns med fjädrar på fötterna, då jag har fått för mig att de inte får samma kraft när de sprätter. Nysådd måste jag skydda, men annars tycker jag inte att de gör någon skada i trädgården. De har valt några gropar i rabatten, längs husväggen. Där får jag nog helt enkelt låta bli att plantera något:) Hälsningar, Sofia

   Slet

ANNONCE