Her kommer opskrifterne på de grøntsagsbowls, vi har delt på de sociale medier i årenes løb. Der er selvfølgelig et utal af muligheder, når det gælder indholdet, men vi forsøger faktisk at vælge forskellige typer af ingredienser – en god proteinkilde eller korn, sunde fedtstoffer, ovnbagte grøntsager, rå grøntsager og frugter, bladgrønt, dyppesauce og sprød pynt – så måltiderne bliver både lækre og varierede. 


TEKST: LUISE VINDAHL & DAVID FRENKIEL
FOTO:  FREDERIK FRENKIEL

Vi bruger mange af vores køleskabsfavoritter som basis for disse bowls, og så kombinerer vi med årstidens friske grøntsager og frugter, som vi henter i supermarkedet på vejen hjem fra arbejde. Eftersom årstider, råvarer og udvalg er afhængigt af, hvor man befinder sig på kloden, skal du ikke føle dig forpligtet til at følge opskrifterne til punkt og prikke, men i stedet bruge dem som inspiration og ellers freestyle med de bedste grøntsager og frugter, du kan få fat i.

gks bowls – de fire årstider

Hver opskrift: Til 1 personTo basisbeskrivelser til klargøring af grønt:

*Dryp grøntsagerne med ekstra jomfruolivenolie, krydr med havsalt og friskkværnet sort peber og vend det rundt, inden der grilles, sauteres eller bages i 20-30 minutter ved 200°, eller til grøntsagerne er møre og gyldne.

**Dryp grøntsager eller bladgrønt med ekstra jomfruolivenolie og friskpresset citronsaft, krydr med havsalt og friskkværnet sort peber og vend det rundt.

FORÅR

  • lynquinoa rørt med perfekt pesto
  • ovnbagte hele babygulerødder* dampede eller blancherede eller rå ærter
  • revne grønne aspargeser**
  • revne radiser**
  • salatblade
  • moden pære, skåret i terninger
  • krydderurter

Lynguinoa
400 g skyllet quinoa, 1 l vand, 1 tsk salt
Kom guinoa, vand og salt i en stor gryde, læg låg på og bring det i kog. Skru ned for varmen og lad det simre i 15-18 minutter eller til kornene får små ‘haler’, og vandet er opsuget. Tag gryden af varmen, rør kornene luftige med en gaffel og stil dem til side for at køle af. Opbevar quinoa i køleskabet i en lufttæt beholder – den holder sig frisk i 1 uge.

Perfekt pesto
100 g basilikum, delt i blade og stængler, 60 g parmasan, 50g ristede pinjekerner, 3/4dl ekstra olivenolie, 2 spsk citronsaft, 1 fed hvidløg, havsalt og friskkværnet sort peber
Kom alle ingredienser i en foodprocessor eller blender, krydr med salt og peber og blend det til en ensartet konsistens.
Opbevaret i lukkede glas i køleskabet, holder pestoen sig frisk i en uges tid.

Til servering: Ristede solsikkekerner havsalt og friskkværnet sort peber ekstra jomfruolivenolie

SOMMER

  • nemme linser
  • grillede eller sauterede grønne eller gule courgetter*
  • revet rå fennikel og fennikeltop**
  •  halverede tomater
  • babyspinatblade
  • halverede friske jordbær
  • grillet eller pandestegt halloumi, skiveskåret

Nemme linser
400 g skyllede beluga, puy eller grønne linser, 1,5l vand, 1 tsk salt.
Kom linser og vand i en stor gryde, læg låg på og bring det i kog. Skru ned for varmen og lad det simre i 20-25 minutter eller til linserne er møre. Rør salt i, når de er næsten færdige. Hæld vandet fra og lad linserne køle af.

Til servering: ajvarsauce (af ovnbagte røde peberfrugter) grofthakkede friske mynteblade grofthakkede ristede mandler havsalt og friskkværnet sort peber ekstra jomfruolivenolie

EFTERÅR

  • kogt hirse
  • ovnbagte terninger af aubergine*
  • revne bolsjestribede rødbeder**
  • grønkålsblade, uden ribber**
  • friske blåbær
  • halverede blødkogte økologiske æg drysset med sumak, røget paprika eller za’atar

Himmelsk hummus
200 g tørrede kikærter, 1/2 tsk natron, 1 tsk havsalt, 2 fed hvidløg, 1 1/4 dl tahin, saften af 1 citron, 2 spsk ekstra jomfruolivenolie, 1/2 tsk stødt spidskommen, havsalt.
Kom kikærter og natron i en mellemstor skål, tilsæt 6 dl vand, så de dækkes, og rør rundt. Lad det trække i 24 timer i køleskabet.
Hæld vandet fra, skyl kikærterne og kom dem i en mellemstor gryde sammen med salt, 2 l vand og hvidløg. Bring det i kog, skru ned for varmen og lad det simre i 1-2 timer eller til kikærterne møre – fjerne eventuelt skum på overfladen. Hæld vandet fra, men gem 1 1/4 dl, og lad kikærterne køle af.
Kom kikærter, hvidløg, gemt kogevand og resten af ingredienserne i en foodprcessor eller blender og kør det glat. Opbevar humussen i køleskabet i et lukket glas. Den holder sig frisk i op til en uge.

Til servering: himmelsk hummus grofthakket frisk bredbladet persille, kun blade ristede græskarkerner havsalt og friskkværnet sort peber ekstra jomfruolivenolie

VINTER

  • kogte canellinibønner eller andre bønner efter eget valg
  • ovnbagte rodfrugter og grøntsager
  • spiraliseret eller revet rå courgette**
  • gylden sauerkraut
  • salatblade
  • skiveskåret æble

Til servering: fuldfed yoghurt naturel krydret sennepsgranola (side 200) havsalt og friskkværnet sort peber ekstra jomfruolivenolie

Ovnbagte rodfrugter og grøntsager
1,8 kg blandede rodfrugter og grøntsager, rensede og uden toppe og frø/kerner, skrællede, hvis nødvendigt. 4 spsk ekstra jomfruolivenolie, havsalt og friskkværnet sort peber.
Varm ovnen op til 200 grader og dæk to bageplader med bagepapir. Skær rodfrugter og broccolistokke i mundrette stykker og del broccoli i små buketter. Fordel rodfrugter og brocolistokke på papiret og stil buketterne til side. Dryp grøntsagerne med olie, krydr med salt og peber og vend det rundt, så alt er dækket. Bag blandingen i 25-30 minutter, eller til grøntsagerne er møre og gyldne. Tilsæt brocollibuketterne efter 10 minutters bagtid. Tag grøntsagerne ud af ovnen og lad dem køle helt af. Opbevar grøntsagerne i køleskabet i en lufttæt beholder – de holder sig frisk i op til 1 uge.

Gylden sauerkraut
1,5 kg hvidkål, trimmet og 2 ydre blade gemt til at pakke ind i, 3 skrællede gulerødder uden top, 2 fed pillede hvidløg, 1,5 spsk stødt gurkemeje, 1 spsk havsalt, 1 spsk friskrevet skrællet ingefær, 1/2 spsk skrællet gurkemeje, 1/2 spsk kommenfrø, 1/2 spsk fennikelfrø
Skær kål i tynde strimler, riv gulerødder og hak hvidløget fint. Kom det hele i en stor skål og tilsæt resten af ingredienserne. Brug hænderne til at massere grøntsagerne i 10 minutter, til de er møre og meget saftige. Tilsæt eventuelt mere salt, hvis grøntsagerne ikke frigiver nok saft. Hvor meget de frigiver kommer an på årstiden, og hvor friske de er. Pak sauerkrauten tæt i et steriliseret glas ved stuetemperatur, dæk med saft, læg de gemte kålblade øverst og luk låget. Sauerkrauten er spiseklar efter 2-4 uger, når den stadig har bid og dufter friskt, krydret og syrligt. Kasser de store kålblade og stil glasset i køleskabet efter åbning, hvor den kan holde sig i et par måneder.

Vend hirse eller bønner med lidt olie eller dyppesauce. Kom quinoa, linser, hirse eller bønner i en skål sammen med kogte, rå eller eventuelt fermenterede grøntsager, bladgrønt, frugt og proteinkilde. Server pyntet med en skefuld sauce (pesto, ajvar, hummus eller yoghurt), eventuelt et drys krydderurter og et drys frø, kerner eller nødder og dryp med olie.

Denne opskrift – samt mange andre grønne opskrifter fra det dansk-svenske par Luise Vindahl og David Frenkiel – finder du i bogen ‘Green Kitchen derhjemme’ fra Politikens Forlag.
 
Forlaget om bogen: Der er både de hurtige, lækre ting, der passer til en travl hverdag, og lidt mere avancerede weekendretter, der også kan serveres til festlige lejligheder. Alt sammen sund mad, som mætter og får en til at føle sig fantastisk tilpas. Opskrifterne er lette at bruge: Det er nemt at få overblik over, hvor lang tid det tager at lave maden, og der er masser af ekstra tips undervejs. Basisretter som hjemmelavet tomatsauce, rismelspandekager og nemme linser fungerer som en slags byggeklodser til andre fantastiske hverdagsmåltider. Weekendretterne kræver lidt mere tid, men er alligevel dejligt ukomplicerede; fra blomkålsfish & chips til en mættende festlasagne med citron og ricotta og luftige, bagte doughnuts. Med fotos, der får tænderne til at løbe i vand og små personlige anekdoter, sætter Green Kitchen derhjemme en ny standard for moderne og inspirerende, vegetarisk, vegansk og glutenfri mad. 
 
TITELGreen Kitchen derhjemme
FORFATTER: Luise Vindahl & David Frenkiel
FOTOS: Frederik Frenkiel
UDGIVELSE: Februer 2018
SIDER: 256
SPROG: Dansk