søndag den 11. marts 2018

DEN BLOMSTRENDE KØKKENHAVE

KØKKENHAVEN
GÆSTESKRIBENT

En køkkenhave behøver ikke at være kedelig og praktisk med grøntsager sået i lange ensformige rækker. Den kan godt være smuk, mangfoldig og blomstrende - og samtidig praktisk.

TEKST & FOTO:  HELLE TROELSENHer i begyndelsen af marts finpudses planen over køkkenhaven, for der skal forspires en masse forskellige blomster og urter, som både er smukke og kan plukkes ind til buketter, og som også kan fungere som nytteplanter mellem grøntsagerne.

BLANDINGSKULTUR I HAVEN
Jeg har anlagt køkkenhaven med højbede, som dyrkes i en blandingskultur, hvor jeg overfører naturens egne principper om mangfoldighed. I hvert bed er der sået eller plantet grøntsager, urter og blomster, som nøje er afstemt efter, at de henholdsvis fremmer vækst og sundhed hos hinanden, forebygger sygdomme og afskrækker skadedyr.Det er noget af et puslespil at sammensætte en plan over køkkenhaven, for samtidig skal der tages hensyn til sædskifte, så der ikke opstår jordtræthed og ophober sig sygdomme og skadedyr i jorden.BLOMSTERNE - EJ BLOT TIL PYNT
Blomsterne i køkkenhavens bede og i drivhuset er ikke kun til pynt, men har en vigtig funktion. Jeg går efter de insektvenlige blomster og urter, som har et højt indhold af nektar og pollen, men også efter planter med åbne, flade skærmblomster, som er gode til at tiltrække insekter, der bekæmper skadedyr. Også blomster fra kurvblomstfamilien er en yndet insektplante.


Insekterne har hver især nogle favoritblomster og blomstrende urter, og derfor sår jeg en masse forskellige og ikke kun mange af få slags. Det giver et leben uden lige af summende insekter og fugle, der har insekterne som deres primære fødekilde.


Jeg lader nogle grøntsager stå vinteren over, så de sætter frø, der kan høstes til næste års afgrøder, og deres blomster fungerer som rigtig fine insektplanter. Eksempelvis tiltrækker skorzonerrøddernes blomster både bier og svirrefluer.

RABATBEPLANTNING LANGS KØKKENHAVEN
Langs køkkenhavens espalier har jeg anlagt en rabat med insektvenlige planter. Her står lavendler, som fungerer som trækplaster. Lavendel indeholder meget nektar og er føde for mange insekter, og samtidig virker duftsporerne fra lavendel afskrækkende på myrer, som ofte kan være en plage i drivhuset og i den ny-tilsåede køkkenhave. I det tidlige forår er der i rabatten scilla og et væld af tulipaner, som forsyner insekterne med mad i den første tid.Senere blomstrer pandajordbær og kæmpeverbena, som også er rigtig gode madplanter for insekterne.

BLOMSTER OG URTER SOM KANT OG RÆKKER I KØKKENHAVENS BEDE
Især er de åbne, flade skærmblomster særligt effektive til at tiltrække insekter bl.a. svirrefluer og snyltehvepse, som bekæmper mellus og bladlus. Svirrefluer bekæmper også trips, som især kan være en plage i drivhuset.

Eksempler på skærmblomster, som jeg sår rundt omkring i bedene, er gulerodsblomsten 'Dara',  tandstikkeurt, Ammi visnaga, og kongekommen, Ammi majus.


Mange af de etårige krydderurter har skærmblomster fx dild, fennikel og koriander. Men også overvintrende grøntsager og krydderurter, som blomstrer andet år, fx gulerod, pastinak og persille.

Solsikker sår jeg i større grupper. De hører til i en køkkenhave, er dekorative og giver samtidig mad til fuglene.


Blomster af kurvblomstfamilien, eksempelvis morgenfrue, stolt kavaler, tobaksblomst og jomfru i det grønne har jeg også flere forskellige slags af.

Tobaksblomsten har for os mennesker en skøn duft, men er en sommerblomst, som de fleste skadedyr undgår. Jeg dyrker flere sorter - Nicotiana sylvestris og Nicotiana alata, som plantes ud i køkkenhaven, og Nicotiana langsdorffii planter jeg ud i hullerne i staudebedene.


Blomsterkarse sår jeg hist og pist i kanten af bedene, for de skulle virke afskrækkende på mange flyvende skadedyr, heriblandt mellus og bladlus. Jeg sår dem altid sammen med hestebønner, som ofte angribes af store sorte bladlus. I år vil jeg prøve at så dem sammen med georginerne, som næsten altid angribes af de sorte bladlus.

Hvert år forspirer jeg timian, som plantes ud i kanten af kålbedet. Mellem kålene planter jeg isop, da begge urter afskrækker både snegle og kålsommerfugle. I år skal jeg prøve at så koriander mellem kålene, da en bekendt har fortalt mig, at hun har erfaring for, at de også afskrækker kålsommerfuglen. Isop kan man også bruge til bekæmpelse af jordlopper, og det samme gælder for lavendler, så jeg planter dem hist og pist i hjørnerne af bedene.

Hjulkrone er en fantastisk plante. Den er både smuk og virker afskrækkende på kålorm, men den har også sporstoffer i rødderne, som generelt gør naboplanterne sunde og modstandsdygtige mod plantesygdomme og skadedyrsangreb. Hjulkrone frøsår sig villigt, og jeg lader et par enkelte planter stå ukontrolleret hist og pist i køkkenhaven sammen med stolt kavaler, valmue og jomfru i det grønne.


Udover at tiltrække flyvende nytteinsekter virker morgenfruer afskrækkende på myrer, og da de selvsår sig flittigt, lader jeg dem stå hist og pist. Men jeg sår altid en række morgenfruer lige uden for døren til drivhuset som lokkemad sammen med flere af de andre skærmblomster i håb om, at insekterne flyver videre ind i drivhuset.


Der er kamp om pladsen i køkkenhavens bede, og ofte sker det, at skønne sommerblomster tager pladsen fra grøntsager og blomstrende nytteplanter, alene fordi de er smukke og uimodståelige. Jeg har hverken erfaring for eller læst om, at de gør anden nytte end at glæde hos os mennesker og er med til at skabe mangfoldighed i haven. Jeg sår rask væk forædlede udgaver af zinnia, dusksalvie, asters, sommerlevkøj, etårige riddersporer, løvemund og studenternelliker for bare at nævne nogle. Og jeg fristes til stadighed.

BLOMSTER OG URTER I DRIVHUSET
Jeg dyrker drivhusplanter i bede, og det giver mulighed for at lave en underbeplantning af urter og blomster, som bekæmper skadedyr.

I kanten planter jeg basilikum, som skulle virke afskrækkende på trips og fluer.

Småplanter af appelsintagetes plantes ud mellem drivhusplanterne, da de er kendt for at have en afskrækkende effekt på spindemider og andre skadedyr på grund af den stærke duft fra både blomst, stilk og rod. Samtidig er de med til at bekæmpe nematoder i jorden. Af samme årsag plantes tagetes ud i bedene i køkkenhaven.

Koriander virker også mod spindemider, så jeg lader et par planter gro og frøformere sig.
Det er naturens eget skadedyrsbekæmpelsessystem, som jeg til stadighed udforsker og fascineres af, og det er en af de grundlæggende årsager til, at jeg dyrker køkkenhaven i en blandingskultur af blomster, urter og grøntsager.


Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven på hendes facebook-profil.14 kommentarer:

 1. Meget inspirerende indlæg.Jeg får stor lyst til at følge nogle af de gode råd og samtidig gøre køkkenhaven farverig.At man både kan tiltrække gavnlige insekter og afskrække de skadelige er jo en naturlig skadedyrsbekæmpelse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lise
   Tak skal du have. Godt at høre at artiklen kan give inspiration. Jeg håber på, at du prøver nogle af tingene af og se om det virker hos dig.
   Med venlig hilsen
   Helle Troelsen

   Slet
 2. Hvilken stor viden du har samlet dig. Respekt! :-) Og så ser det tilmed overdådigt smukt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth
   Tusind tak skal du have. En naturlig medfødt nysgerrighed og et nørde-gen gør meget, når det er ny haveviden jeg til stadighed søger. Det DNA har du bestemt også, har jeg indtryk af:-)

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 3. Det er så smukt. Nogle af fifene kendte jeg, andre ikke. Jeg har tit haft selvsåede persille og dild stående rundt om, morgenfruer og hjulkrone osse. Faktisk har jeg karteboller selvsåede osse om end jeg styrer dem lidt. De er nemlig ret voldsomme, men de har flere funktioner. Både som insektfoder, fuglefoder om vinteren, og mosegrise indikator, de elsker røddene,.
  Men at lave det så gennemført og fint som dig er et stort arbejde. Det får jeg aldrig gjort.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gunvor
   Tak for det. Det er godt med fif og at prøve dem af. Jeg er selv på udkig efter frø til karteboller, for dem vil jeg gerne have i min haven. De er også smukke og dekorative om vinteren, udover at det er en fantastisk god insektplante.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
  2. hm, nu ved jeg ikke på stående fod om der er flere frø tilbage i "karterne" for i år. Men jeg kan da tjekke og så sende til dig hvis du er interesseret. Ellers kan vi da gøre det til sensommeren når næste hold er modent.
   hilsner Gunvor

   Slet
  3. Hej Gunvor
   Hvor er det vældig sødt af dig at tilbyde frø. Det vil jeg da mægtig gerne tage i mod:-) Og det haster ikke om det bliver nu eller til efteråret.
   Jeg betaler gerne portoen, eller sender dig nogle af mine egne spændende frø, hvis det har interesse.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
  4. Aftale, men jeg var lige ude og banke på karterne, der var kun nogle få frø tilbage. Vi har nemlig haft en flok stillitser til spisning. Men du er noteret i frøkassen, så jeg tager frø fra til dig når sæsongen starter, inden middagsgæsterne kommer, hi.
   hilsner Gunvor

   Slet
 4. Fantastisk artikel. Det er præcis sådan at jeg drømmer om at have køkkenhave engang. Netop fordi vi har bier i haven. Indtil da bruger jeg bla dild og har længe haft kantet et bed med persille som fik lov til at gå i blomst så også svirrefluerne fik mad.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Louise
   Tak skal du have. Det ser ud til at du allerede er godt igang. Det er bare med at tage det fra en ende af og prøve ting af. Skønt med bier i haven. Har I selv bistader i haven?

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 5. Kære Helle, jeg bliver helt forpustet ��, stor respekt for dit arbejde og din viden, som jeg kun kan tage ved lære af, men jeg kommer ikke til at nå dig til sokkeholderne. Men det er jo heller ikke meningen med indlægget ved jeg ��. Men dit indlæg vil være i baghovedet so inspiration, tak for det ��, kh Margit

  SvarSlet
 6. Kære Margit
  Jeg håber ikke at du taber pusten så meget, at du ikke "tør" gå i kast med at bruge blomster som nytteplanter. Jeg har været optaget af dette i mange mange år, og har samlet viden og erfaring. Det er ikke noget man bare gør på en gang, men bygger op lige så stille.
  Held og lykke med alle dine spændende projekter.
  Med venlig hilsen
  Helle

  SvarSlet

ANNONCE