søndag den 18. marts 2018

MARTS OG FORÅRSLÆNGSEL

HAVEDAGBOG
GÆSTESKRIBENT

Sofia viser os i dag sin stemningsfulde vinterhave og fortæller om, hvordan familien fik sit skønne drivhus lavet af genanvendte vinduer.

TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARKI vores have bor der seks små høner. De fejrer, at foråret er på vej, ved at grave nye huller til jordbadning i mit ny-tilplantede bed. Som tak for lån byder de på æg til morgenmaden efter en lang velfortjent vinterpause.
I vår trädgård bor det sex små hönor. De firar att våren är på väg med att gräva nya gropar för jordbad i min nyplanterade rabatt. Som tack för lånet bjuder de på frukostägg varje morgon efter en lång välbehövlig vinterpaus.


Marts har været kold og fuld af sne. Nu er jeg, ligesom mange andre havemennesker, næsten sindsyg af forårslængsel. Inde i mit hoved er havesæsonen allerede i fuld gang. Jeg trasker omkring i haven og funderer over, hvor jeg kan plante et stykke hæk, eller hvordan jag kan komponere de nye bede. Naboerne undrer sig nok og ler indvendig, når de ser min vandren rundt. De dage, hvor solen titter frem, rydder jeg sneen væk foran døren til drivhuset og træder ind. Derinde virker foråret lidt nærmere.
Mars har varit kall och snöig. Nu är jag, likt många andra trädgårdsmänniskor, nästan lite galen av vårlängtan. Inne i mitt huvud är trädgårdssäsongen redan i full gång. Jag stegar omkring i trädgården och funderar över var jag kan plantera en bit häck eller hur jag kan komponera de nya rabatterna. Grannarna undrar nog och ler inombords, när de ser mitt eviga stegande. De dagar när solen tittar fram skottar jag bort snön framför dörren till växthuset och kliver in. Där inne känns våren närmare.Nu begynder det andet forår med drivhuset. I juli 2016 var Joakim på auktion i Dalsland. Lige på det sted, hvor min mor blev født og boede i sine første år. Da hun blev 16, fik hun sit første job på Anton Olssons jernhandel, naboen til det hus, hun voksede op i. Jernhandlen lå der frem til 2016, hvor den lukkede og blev sat på auktion. To store vinduer kom på denne måde til at flytte hjem til os.
Nu börjar den andra våren med växthuset. I juli 2016 var Joakim på auktion i Dalsland. Just på den plats där min mamma är född och bodde under sina första år. När hon var 16 år fick hon sitt första jobb på Anton Olssons järnhandel, granne med det hus där hon vuxit upp. Järnhandeln fanns kvar ända till 2016 då den stängde och det blev auktion. Två stora fönster fick därmed flytta hem till oss.

Vi havde længe tænkt på at bygge et drivhus, men sådanne projekter udskydes jo ofte. Blot nogle dage efter auktionen læste vi en annonce. Et stort antal vinduer fra gamle mistbænke var til salg i Värmland. Efter en del kørsel med anhænger havde vi vinduer nok til både vægge og tag.
Vi hade länge funderat på att bygga växthus, men sådana projekt skjuts ju ofta upp. Bara några dagar efter auktionen läste vi en annons. Det fanns ett stort antal gamla drivbänksfönster till salu i Värmland. Efter några turer med släpkärra och en del kånkande hade vi fönster som skulle räcka till både väggar och tak.


Alle vinduerne skulle skrabes ned, kittes om og males. Det tog ret mange timer. Vi omdannede halvdelen af vores stue til vinduesværksted, da vi simpelthen ikke har et rigtigt værksted. Joakim tænkte, regnede og målte. Vi gravede masser af jord væk, og derefter begyndte han at mure et fundament af lecablokke og rejste husets skelet.
Alla fönster behövde skrapas, kittas om och målas. Det tog rätt många timmar. Vi förvandlade halva vårt vardagsrum till fönsterverkstad, då vi helt enkelt inte har någon annan verkstad. Joakim funderade, räknade och mätte. Vi grävde bort massor av jord. Därefter började han att mura en grund av lecablock och reglade upp stommen till huset.


I september lykkedes det at få sat alle vinduer og døre i, og vi malede drivhuset med linoliefarve. Gamle teglsten dannede gulvet. Vi valgte at dyrke i spande og krukker og besluttede os for at starte småt op. Ingen af os er særligt gode til at håndtere små skrøbelige planter, så vi købte fine færdige tomatplanter. Vi ville have plads til, at hele familien og gerne nogle flere kunne sidde og spise i drivhuset. Derfor valgte vi at prioritere et stort spisebord frem for større bede til dyrkning.
I september kom på något sätt alla fönster och dörrar på plats och vi målade växthuset med linoljefärg. Gamla tegelstenar fick bli golv. Vi valde att odla i hinkar och krukor och bestämde oss för att börja i liten skala. Ingen av oss har bra hand med små ömtåliga plantor, så vi köpte fina färdiga tomatplantor. Vi ville ha plats för hela familjen, och gärna några till, att kunna sitta och äta i växthuset. Därför valde vi att prioritera ett stort matbord framför större odlingsbäddar.
I år vil vi bare vælge de tomatsorter, som vi synes allerbedst om. Der kom lidt for mange sidste år. Solen havde svært ved at nå dem ordentligt. Det må være en af havelivets store udfordringer: at skulle vælge fra. Det lykkedes mig at få nogle fine eksemplarer af hvid klokkeranke, Cobaea scandens 'Alba', under min lille vækstlampe. I slutningen af sommeren var den nået helt op til toppen af drivhuset. I år ønsker jeg mig den blå. Knopperne og blomsterne er utroligt smukke, men først og fremmest kan jeg lide den på grund af de smukke blade og stilke, som blive vinrøde. Ja, alt ved klokkeranken er så fantastisk flot!
I år kommer vi bara att välja de tomatsorter som vi gillar allra bäst. Det blev lite för många förra året. Solen hade svårt att komma åt dem ordentligt. Det måste vara en av trädgårdslivets stora utmaningar: att välja bort. Jag lyckades få fram några fina plantor av vit klockranka, Cobaea skansens, under min lilla växtlampa. I slutet av sommaren hade de nått ända upp till taket i växthuset. I år önskar jag mej den blå. Knopparna och blommorna är fantastiskt vackra, men främst tycker jag om den för de vackra bladen och stjälkarna som skiftar i vinrött. Ja, alltihop är så himla fint på klockrankan!


Når solen varmer husvæggen, sætter vi os sammen og nyder det, hønen Mildred og jeg. Foråret er på vej. Vi har meget at se frem til.
När solen värmer mot husväggen sätter vi oss tätt ihop och njuter, hönan Mildred och jag. Våren är på väg. Vi har mycket att se fram emot.

Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  

8 kommentarer:

 1. Det var det vackraste jag sett på länge.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tack, Hannu! Så himla glad jag blir att du gillar det!

   Slet
 2. Hvilket vidunderligt smukt vækshus ..... og ildhu! Jeg er fuld af beundring.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusen, tusen tack! Nu hoppas vi att våren skyndar sig att komma!

   Slet
 3. -Skønne høns, selv om de laver narresteger i bedene.
  Og osse et herligt drivhus. Sikke et arbejde, men det er blevet flot.
  I har godtnok meget sne endnu, Her er der en grim barfrost. den tørrer alt ud.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tack, Gunvor! Ja, oj vad vi längtar efter att våren ska komma!

   Slet
 4. Det er ser meget hyggeligt ud, jeg er lidt misundelig ;) Men glæder mig til den dag jeg selv får et drivhus i egen have :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tack!! Hoppas att du får ditt växthus snart!

   Slet

ANNONCE