mandag den 5. marts 2018

JEG TROEDE LIGE, VI SKULLE HAVE FORÅR

HAVEDAGBOG

Kalenderen siger, det er forår. Det ser dog langt fra sådan ud, når jeg trodser kulden og går ud i haven. Smuk hvid sne har lagt en tung dyne over hele haven. Jeg siger mange tak, for med temperaturer på tocifrede minusgrader, som vi har haft den sidste uges tid, har planterne virkelig brug for al den beskyttelse, de kan få.

Det så ellers ud som forår. Vintergækkerne blomstrede smukt i plænen, erantis tittede op i skovbunden, og selv de første krokusser var ved at folde sig ud. Jeg var begyndt at spejde efter de første spirer hos de tidlige stauder, og spidserne af de mange forskellige forårsløg, vi har lagt rundt om i haven, var også så småt begyndt at vise sig.Jo, der var bestemt forårstegn, og min vejrapp på telefonen viste da heller ingen minusgrader de næste 14 dage. Så vi tog en rask beslutning og begyndte at klippe græsserne ned i de lange staude- og græsbede, selv om det anbefales at vente til marts med den manøvre. Dagen efter havde de så ombestemt sig på TV2, og nu var der pludselig ikke andet end minusgrader at se flere uger frem. Det er jo, hvad man kan forvente på denne tid af året, det ved jeg godt, men nu var jeg lige klar til forår.Det er lidt en kunst at finde det rigtige tidspunkt til at klippe græsserne ned. Det må helst ikke være for tidligt, så det vand, der evt. kommer til at stå i de hule græsstrå fryser til. Det må heller ikke være for sent, så man klipper hovederne af alle de skønne forårsblomster eller ødelægger dem, når man river afklippet sammen. Nu hvor vi har klippet vores ned lidt tidligt, tager jeg ingen chancer. Jeg vil ikke gå og bekymre mig om de mest sarte stauder og græsser i bedene fra nu af og til april, så vi valgte at rulle et lag fiberdug ud over bedene. Vi var heldige at have en stor rulle i stalden, så det tog under en time lige at dække bedene til igen. Som I kan se på billedet, har vi valgt ikke at dække alle bedene til. Vi vil lige teste, hvor hårdføre græsserne egentlig er. Også køkkenhaven har fået dyne på. Jeg glæder mig virkelig til at komme i gang her.


Det var lige et lille hverdagsglimt fra min have. Det, der fylder mest lige nu, er, hvordan vi hjælper de små planter med at klare sig igennem kulden.

Rigtig dejlig dag til dig,

4 kommentarer:

 1. Vi er vist mange der troede på forår, og er blevet skuffet. Her er der først kommet lidt sne efter frosten har bidt sig godt i jorden. Så der er mange spier der ser noget forfrostne ud, men forhåbentlig klarer de sig. Dem der er længst fremme nåede jeg at give et granris eller to. Og så håber jeg frosten tager livet af de babydræbersnegle der var ved at vågne op i februar.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. Ja, det var noget af en forårsfuser. Jeg er meget spændt på at høre, hvordan dine græsser klarer nedklipningen. Jeg tror ikke, de er så sarte med vinterfrost, når man hører erfaringer rundt omkring. Jeg bilder mig ind, at det er, lige som når tøjrfirmaerne anbefaler rensning for at være på den sikre side.

  SvarSlet
 3. Hej Jeannett og Leif
  Så vidt jeg husker er jeres jord sandet muldjord og ikke leret jord? Har jeg ret? - Ganske overbevist om at jeres jord er så tilpas begunstiget med et godt dræn, at rødderne på jeres græsser og stauder ikke står og sopper i vand om vinteren i jeres have. Det er kombinationen af væde og frost der sprænger fibrene i rødderne og som kan tage livet af dem. Det skal nok flaske sig det hele.

  Bedste hilsener
  Kjeld

  SvarSlet

ANNONCE