søndag den 4. marts 2018

EN HAVE UDEN GRÆSPLÆNE - ULLA MOLINS HAVE

HAVEREPORTAGE

Små veldefinerede haverum, bunddækkeplanter, formklippede buske og en diffus grænse mellem indendørs og udendørs miljø er et særkende for den svenske havearkitekt Ulla Molin. Vi besøger hendes egen have i Höganäs, en have uden græsplæne.

TEKST & FOTO: ULRIKA

Ulla Molin (1907-1997) er en af Sveriges mest anerkendte havefolk. Hun havde en følelse af både funktion og æstetik og var på mange måder forud for sin tid. At skabe haverum, formklippe planter og erstatte græsplænen med bunddækkende planter er i dag ingen modernitet, men Ulla bidrog i sin tid til at modernisere og udvikle den svenske have med vægt på det minimalistiske. Inspirationen kom fra Japan og Danmark, såvel som fra gartnere som Gertrude Jekyll og Vita Sackville-West. Hvad der i hendes tid var en nytænkning er blevet en klassiker i dag.

Ulla flyttede til huset i Höganäs i 1978 og omdannede derefter fuldstændig den eksisterende have. Huset er fra 1930'erne, og haven er 800 kvm stor. Ullas arv forvaltes i dag af de nuværende ejere, Hans og Christina Ljungström, og til glæde for os havefolk er den ofte åben for offentligheden.Når du går ind i haven, er dette et af de første syn, du møder. Husets fundament og trappen er skjult af frodige grønne områder.


I haven bemærkes det, at Ulla foretrak simple plante- og farvekombinationer, og der er et lille antal blomster i en køligt nordisk farveskala. I haven er der dog mange små stier, der fører dig rundt om det næste hjørne. Turen forbi de blå hortensiaer er omkranset af en dekorativ gul mursten.I den centrale del af havnen er der en havescene, et stort vandspejl omgivet af kattefod, sølvbynke, lavendel, kærmindesøster og formklippet buksbom og taks. Mit øje bliver også fanget af en simpel rose i den smukkeste abrikosfarve.
Det store vandspejl er i virkeligheden et fuglebad, der inviterer til dyreliv i haven. Fuglebadet er støbt til stedet i beton. Det er noget, du sagtens kan gøre i din egen have - i stor eller lille skala. Det sølvfarvede bladværk i baggrunden er sølvbynke, Artemisia ludoviciana ’Silver Queen’.


Stramme formklippede buske er nok Ulla Molins stærkeste signalelement og en must i enhver have.
Overalt i haven er der detaljer med keramik, der giver både æstetik og funktion. Disse keramiske fliser er fra Gustavsberg og tjener som et lille fuglebad og som drikkekar. Ved siden af det vokser perlekurv, Anaphalis triplinervis.


Havens gulv er noget, der var vigtigt for Ulla. Den lokalt fremstillede keramik er tydeligt til stede i haven. Teglens varme farve er især smuk til grønt. Bemærk de små runde keramikrør i hjørnet ved irisbladene, der danner fin kontrast til de de klassiske aflange mursten. 
Teglens varme farve passer også godt sammen med havens potter og dekorationer.

Et stort figentræ med usædvanlig bladform falder i øjnene på vej ind i køkkenhaven, son har små højbede af cortenstål med asparges. Et nyt element, som jeg synes passer godt ind i Ulla Molins ånd.


Vedbend er vævet sammen i store områder i stedet for en græsplæne eller staudebede. Utroligt smuk og nyttig, når den dækker åben jord og holder ukrudt væk. 

I min egen have har jeg ladet mig inspirere en del af Ulla Molin. Jeg har taget den runde form til mig og kan godt lide at bruge mange planter af få sorter. Men græsplænen har jeg stadig, selv om den falder en smule i størrelse for hvert år.

HER ER VI
Ulla Molins have
Tallgatan 6
Höganäs, Sverige 

5 kommentarer:

 1. Smukt :-)Det viser med stor tydelighed, det ikke er mængden af forskellige planter, det handler om, for at få stor frodighed. Det ret enkle plantevalg skaber både frodighed og en dejlig ro.

  SvarSlet
 2. Så fint og enkelt. Jeg glæder mig til min efeu bliver lige så dækkende de steder jeg har plantet den. Og det fuglebad er da bare kræs til de fjerede. Og så virker det som spejlbassing osse.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 3. En enkel og meget smuk have, der emmer af ro. Dejlige store flader af ens planter og afstemte farver i forskellige grønne og grå nuancer med enkelte farveklatter.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
 4. Inspirerende. Jeg har heller ikke græs, men bl.a. store bede af samme eller få sorter, der giver samme ro som en græsplæne - og mindre arbejde :-).
  Vh Lisbeth

  SvarSlet
 5. Beundringsværdig og interessant, men jeg har ikke rygrad til at vælge så enkelt. Jeg vil ha' det hele!

  SvarSlet

ANNONCE