tirsdag den 3. april 2018

DEN VIGTIGE KOMPOST

HAVEDAGBOG

For os har det meste af påsken budt på havearbejde. Vi var så heldige, at haven ikke var dækket af sne, hvilket ville have gjort arbejdet noget besværligt og ikke særligt tillokkende. Her hos os var jorden bar, og det var lysten, der drev værket, for hvor var det dog godt at komme ud i haven igen. Men der skulle arbejdes for at holde varmen.

Selv om foråret har ladet vente på sig, og et hurtig kig ud over haven stadig giver associationer tilbage til januar, så sker der faktisk rigtig meget i haven lige nu. Mange løgvækster er på vej op rundt om i bedene, knopperne på kastanjetræerne vokser, fuglene synger, og de sidste dages sol har virkelig sat skub i det hele.Vi har kørt kompost på alle bedene. Det var lige i sidste øjeblik, for det var ikke let at manøvrere uden om alle de krokus, som lige nu står og blomstrer. Det er bare så utrolig vigtig at få tilført kompost, da det letter lugearbejdet resten af sommeren. Planterne elsker det og trives meget bedre, hvilket gør, at de er mere modstandsdygtige over for sygdomme og insektangreb. Med det in mente kan vi godt klare at miste et nogle krokus, og så må vi huske at være lidt tidligere ude næste år.

Et par krokus kigger op mellem den velomsatte kompost, men det luner jo også på kolde nætter. Vi har desværre ikke selv kompost til hele haven, så vores egen kompost tilsat godt med møg kommer i køkkenhaven, og denne her henter vi på genbrugsstationen Revas. Det er vores erfaring, at den er ren og rigtig fin at bruge i haven. Vi har brugt den i flere år - og så kan vi hente den gratis.

Nogle steder står krokusserne tættere. Her har vi ikke lagt jord på endnu, men hvis vi gør det lidt forsigtigt, så finder de nok vej op igennem.

Også alléen har fået en omgang. Her er der mange forårsløg på vej op. Jeg glæder mig til at se, om vi får allium i blomst i år, eller om mosegrisene har spist dem allesammen. Jeg har ihvertfald fundet deres huller, så jeg ved, de er der.

Ved siden af alléen er den gamle frugthave. Her satte vi sidste år rigtig mange narcisser, de helt almindelige gammeldags påskeliljer. Det ser ud til, de også så småt er på vej op nu. Jeg tror, det bliver rigtig fint, når græsset begynder at gro, og narcisserne står i små grupper under træerne.

På terrassen har jeg fået vasket og gjort lidt forårsrent, og nu står der forårsblomster og påskedekorationer og pynter på bordene. Herinde under taget har blomsterne det lunt om natten, og om dagen, når solen står på, er det et skønt sted til en kop kaffe. Men man skal ikke sidde stille alt for længe, for så bliver man stadigvæk kold om numsen. 

Rigtig dejlig dag til dig,


2 kommentarer:

 1. -ug, jeg er misundelig. Jeg skulle osse ha´ haft kørt kompost ud i påsken, men der lå 10- 15 cm sne det meste af tiden, så det var bare øv. Jeg trippede rundt og rundt, men måtte nøjes med at tjekke muse og mosegrisefælder, og fodre fugle. Dog mandag var der svundet så meget af sneen i solsiderne, at jeg satte mine stedmoder og hornvioler ud. Dagen før havde jeg været i Planteforum, for at bare få lidt forår, og de havde minipåskeliljer til en flad 5èr. Jeg købte en kassefuld, og de kom osse ud på gårdspladsen og i de bede vi kan se fra stuen. Det hjalp lidt på ventepåforårsfrustrationerne.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. https://mirandamiep.blogspot.com/
  Beautiful image the building You chose well for the theme.
  Your blog is very nice,Thanks for sharing good blog.
  สมัคร HolidayPalace

  SvarSlet

ANNONCE