Sikke en rutsjebanetur forår anno 2018 har været her i skoven. Jeg synes faktisk, at jeg klarede vinteren og ikke mindst vintermørket ret godt i år og er blevet langt bedre til at nyde alle fire årstider, end jeg før har været.


TEKST & FOTO: KARINA KAAS STEENSEN, KAAS OUTDOOR LIVING

Men marts måned fjernede da med et snuptag den sidste rest af tålmodighed, og længslen efter forår brød ud i lys lue, så jeg valgte at smile tilbage til Kong Vinter og startede flere martsmorgener på bare fødder i den kolde sne på terrassen. En livgivende og skøn start på en ny dag for mig.

2018 står på tilbage til ‘keep it simple’ her i skovens uderum. Mange års selvvalgt sommerhusrenovering har snuppet en del fritid, så vi har blot nået det allermest påtrængende vedligehold og begrænset fokus på have og uderum. Nu er det tid til at tage min egen medicin, som jeg næsten altid starter mine egne events/foredrag med: Ryd op, sælg, kør til genbrug, giv væk eller smid ud. Der er intet som at starte på nye tiltag fra en ren og god base. Ikke længere nogle små børn, som har brug for deres egne legerum og funktioner derude. Nu er det fællestid med pre-teen og teen, og det indbyder til en helt anden form for legliv og ikke mindst tid,  end da de var helt små.

Ligeledes har jeg de sidste år mødt nogle virkelig inspirerende og dygtige mennesker blandt andet via mit arbejde, og det har jo givet næring til helt nye ideer – også til vores eget uderum. Så derfor har vi udnyttet det svingende vejr i marts til virkelig at få ryddet op og ud. Vi er stadig ikke helt i mål med den proces, men det kommer vi her i april.

Ligesom vi om efteråret bevæger os nedefra og op mod huset, når vi delvis lukker vores uderum ned for vinteren, så bevæger vi os oppe fra huset og ned i haven her i forårsmånederne. Det vil sige, at terrasserne tæt ved huset er de første, som bliver gjort klar. Så er det nemlig super nemt at gå ud og fange de første solstråler i en stol, selvom det måske kun lige bliver 15 min. pause med en kop kaffe.

De sidste mange år har jeg haft held til at overvintre oliventræer i større krukker udenfor. De er blot stillet i læ for den kolde vind tæt oppe ved huset, men i år, hvor vinteren bød på ned til minus 12 grader, var gode råd dyre. Træerne er nemlig blevet for store til at være i vores lille væksthus, hvor jeg havde dem de første mange år.

Så primo februar måtte de igen ud at køre på sækkevognen; denne gang ind i vores skur, hvor de godt nok ikke får så meget lys, som de gerne vil have, men i det mindste var skærmet for vinden og kunne pakkes ind i ekstra bobleplast og fleecetæpper. Som I kan se på billedet her fra vores indgangsparti tidligere i dag, hvor de blev kørt ud på plads, så har det hele været en hård omgang for dem. De er alt andet end i trivsel, men nu er de gødet og vandet, og jeg kan kun krydse fingre for, at de klarer den.

På grund af det sene forår er det stadig en anelse farvefattigt her i skoven. Størstedelen af året er vi jo omkranset af skov og grønne marker, men selv forsytiaen er knap sprunget ud i skovens mange hegn på nuværende tidspunkt. Jeg var faktisk godt forberedt, troede jeg, for jeg lavede et utal af krukker med forårsløg – lasagne – i oktober måned og satte dem pænt ind under mit store plantebord og i væksthuset for vinteropbevaring. Her kunne de stå koldt, men i ly for regn m.m.

Det gik faktisk ret godt lige indtil slut februar, hvor skovens mus indtog dem alle og må have haft et festmåltid af rang. Af skade bliver man klog men sjældent rig, og jeg har nu både en plan B og C for 2019. Skuffelsen, den er næsten – men kun næsten – forsvundet.

Derimod har jeg stornydt disse hortensiaer. Jeg har sat dem i en plantekasse på hjul og trillet dem lidt ind og ud de sidste uger. Jeg elsker fleksible løsninger og ikke mindst, når inde flyder sammen med ude og omvendt.

Heldigvis er krukkerne ikke de eneste steder, jeg havde lagt nye forårsløg, og hvor er det dog livgivende at se de første krokus, som her åbner sig mod solen. Så pyt med, at jeg må ud i haven for at se dem på nært hold, og så er der jo plads i krukkerne til andre planter tidligere end planlagt. Der er intet så skidt, at det ikke er godt for noget.

Nu er foråret her, så lad os nyde hver en time, hver en solstråle. Grib dagen, den kommer ikke igen.



Du kan se meget mere om Karinas haveunivers og produktserier på instagramprofilen: @kaasoutdoorliving.