Nu skal vi lege med ler! Vi skal nemlig lave frøkugler, som jeg kalder miniudgaven af frøbomberne, som du måske kender fra guerilla gardening. De laves på omtrent samme måde, men er blot mindre og mere præcise, når de fyres af.


TEKST & FOTO:  HENRIK

Naturen er indrettet sådan, at frø spredes på mange snedige måder. Nogle spredes for vinden, andre spises af dyr og fugle og spredes på den måde. Det er i høj grad overladt til tilfældighederne, men vi mennesker vil jo gerne styre det lidt. Det gælder også, når det skal se lidt tilfældigt ud, eller når vi vil sprede frø på svært tilgængelige områder. I de senere år har mange leget med frøbomber som en måde at få byggetomter og vejkanter til at blomstre uden at plante væksterne direkte. En frøbombe er ganske enkelt en klump jord holdt sammen med ler og iblandet de frø, man nu gerne vil sprede. Måske også tilføjet noget chilipulver for at holde fuglene på afstand. Nu kan klumpen så kastes rundt i haven, eller hvor man gerne vil give nogle planter en chance for at spire og slå rod. I dag laver vi nogle minikugler, som også kan kastes lidt tilfældigt rundt på samme måde som frøbomberne. Teknikken kan også bruges til at styre små, bitte frø, som ellers kan være svære at fordele, eller som blæses sammen i klumper af vinden, hvis de blot spredes med fri hånd.

Du skal bruge noget ler – det kunne for eksempel være en rest fra julens dekorationer. Dernæst skal du bruge så- og priklejord og måske noget vand til at få det hele til at hænge sammen. Det er cirka i forholdet 1 del ler til 4 dele jord.

Saml jord og ler. Det er omtrent som at lave en mørdej. Blandingen bliver ret tør og smuldrer let, men giv lidt vand undervejs, så det hele glider lidt nemmere. Du kan altid tilføje mere ler/jord, hvis det skulle blive nødvendigt. Du kan med fordel bearbejde leret lidt på forhånd, så det er mere medgørligt.

Når du har en rimelig homogen klump, triller du en pølse af blandingen. Igen: det smuldrer nemt. Du klemmer bare det hele sammen indimellem.

Så finder du dine frø frem. Her er det valmuer, men det kan i princippet være hvad som helst – måske en blanding af dine favoritter.

Fordel dem forsigtigt på bordet i et jævnt lag. Ikke for mange, for så kan de spire alt for tæt.

Så triller du pølsen hen over frøene, så de bliver samlet op. Tril nogle gange, så frøene sidder godt fast.

Nu kan pølsen deles i passende stykker. Igen kan det smuldre lidt, men det betyder ikke noget, du samler bare massen igen.

Hver bid rulles eller formes til faste kugler. De er nu klar til brug!

Nu kan du fordele frøkuglerne dér, hvor der om nogle uger skal spire små nye planter. Hvor mange frø, der er i hver kugle, ved du nu nogenlunde og kan fordele dem med en passende afstand. Kuglerne bliver liggende og flyver ikke omkring, som de små frø kunne finde på at gøre.

God fornøjelse med frøkugletrilningen!

TIP
Har du en rest frø, som du ikke ved, hvor du skal så, eller måske nogle gemte frø, som du ikke er sikker på, overhovedet vil spire, så er det en sjov ide at lave frøbomber, som du kan sprede rundt omkring – hvor du har lov til det, naturligvis.