Æbletræer tager jo lidt plads i en have, og er det småt med arealet, er det måske ikke det første, man tænker på at plante. Men faktisk kan det være smart med noget, der fylder meget lidt ved jorden, og som kommer lidt op i højden. Og så kan man få træerne til at fylde mindre. Se med her!


TEKST & FOTO: HENRIK

Mange drømmer om at kunne træde ud i sin have og høste alverdens frugt og grønt. Det er bare ikke altid, at tiden rækker til at vedligeholde en bugnende køkkenhave og et drivhus. Men så er æbletræer jo relativt nemme, de passer stort set sig selv og belønner alligevel én med dejlige frugter. Desuden er de jo så skønne i forårsmånederne med deres smukke blomstring. De kræver dog noget plads, for det er jo træer, vi har med at gøre. Men har man en lille have, eller vil man klemme nogle træer ned i køkkenhaven, så er der nogle tricks, man kan benytte sig af.

Det mest oplagte er at espaliere træerne, for det er jo netop en måde at indskrænke træets volumen på og fuldstændig styre højde og bredde. Teknikken har været anvendt i køkkenhaver gennem flere hundrede år, for det er en ret effektiv måde at få træet til at bruge kræfterne på at give frugt i stedet for at danne grene og blade, som fylder. Det desuden muligt at give træet næsten perfekte lys- og temperaturforhold.

Jeg har brugt mit espalier i stedet for hæk eller hegn ud til naboens mark. Men et espalier kan også være fint omkring en terrasse eller som adskillelse i køkkenhaven. Mange har også et espalier op ad en mur, og med den løsning kan man udnytte, at solen varmer væggen op og laver et dejligt lunt klima til træet.

Det tager nogen tid at få etableret et espalier, og det skal beskæres mindst en gang om året. Til gengæld er det jo ret nemt at komme til uden stiger og den slags.

Der er flere måder at lave espalier på, men fælles for dem alle er, at de kræver en form for støtte, mens de vokser til. Nogle espalierer vil kunne bære sig selv efter nogle år, men man må huske, at det er en unaturlig måde for træet at vokse på, så fjern ikke støtten for tidligt. Her er brugt et rionet, men det kan også være wirer eller bambuspinde.

Men nu du er i gang med at beskære, så kan du jo også vælge at have et ”normalt” træ og blot sørge for, at det ikke bliver for stort. Man skal bare huske, at når først man begynder at beskære et æbletræ, så skal man blive ved. Træet har som regel for altid mistet sin naturlige form og vil være tilbøjelig til at skyde en masse vanris – de lange lige skud, der stritter lige i vejret. De skal fjernes.

Fordelen er, at du kan forme træet, så det ikke bliver så højt, og du kan såmænd også forme det, så kronen fylder så lidt som muligt. Træet ovenfor ses her fra siden, og du kan se, at det, der inde fra haven ligner et stort, gammelt træ, faktisk kun fylder 1½ meter i bredden. Træet giver en fin, let afskærmning ind til naboen. Det bliver simpelthen nødt til at blive beskåret jævnligt, fordi det står så tæt på skel.

 

Man kan også se vanrisene. De vil blive fjernet til august, hvor der også bliver justeret i træets form. Når man beskærer træet på dette tidspunkt, stresser man det knap så meget som ved en vinterbeskæring, og sårene har nemmere ved at hele, mens træet er i vækst. Men det kan altså være lidt uoverskueligt, når man ser op i sådan en krone – hvor skal man klippe og snitte?

Lige nu skal du bare nyde synet af de fine blomster. Og har du ikke dit eget træ endnu, kan du måske få skabt plads til det nu.