Bedene i Troensehaven er ret store, og de fleste af dem er placeret i prydhaven, hvor bed for bed væver sig ind i hinanden. Det kan let komme til at ligne en farvelade, hvis der ikke laves et system, som både sammenbinder og adskiller.


TEKST & FOTO:  HELLE TROELSEN, TROENSEHAVEN

Jeg har bede, som har forskellige farvenuancer. Der er det hvide bed, det lysegule/lyseblå bed, et rosa bed og et bed med mørke brændte og purpur farver. Jeg kalder dette bed for det varme bed. Det er placeret ved siden af det kolde bed, hvor farverne er tonet meget ned, hvilket virker som modspil til det mørke, brændte.En besøgende i haven, som var lidt op i årene, sagde: “Puh ha, dette bed sætter en svedetur i gang” – og så sprang sveden frem på panden.

Når jeg anlægger bede afstemt i farver, tager jeg ikke kun højde for blomsternes farvenuancer. Staudebedet udvikler sig i hele sæsonen, og stauder blomstrer på forskellige tidspunkter. Staudernes blade har også forskellige nuancer, som er med til at danne farve til bedet i hele sæsonen. Farverne kan variere fra helt lysegrøn/lime over rødlige nuancer til næsten sort, og der er stor variation i de grønne farver derimellem. Såvel bladenes farver som blomsterne indgår i den samlede plan.

Jeg vil vise jer bedet afstemt i varme brændte farver. Bedet er opdelt i to mindre bede adskilt af en stensti.Den ene del har som overstander en japansk løn, Acer palmatum ‘Atropurpureum’. Den anden del har en trompetkrone som overstander.

Under træerne er der plantet stauder, som blomstrer fra forår til sent efterår, og her i forårsmånederne blomstrer forårsløg ligeledes i brændte mørke farver.

Nuancerne i dette bed spænder over farverne purpur, mørkviolet, bronze og rødbrunt og med et strejf af orange. For at pifte bedet op med lidt lethed tilføres lime i form af lodden løvefod og vortemælk, som er et modspil til de varme, gyldne og mørke farver.

Planteliste af stauder med mørke og brændte blomsterfarver:
Lægekvæsurt (Sanguisorba officinalis)
Stjerneskærn (Astrantia ‘Ruby Wedding’)
Daglilje (Hemerocallis ‘Sweet hot chokolate’)
Studenternellike (Dianthus ‘Onyx’)
Orientalsk valmue (Papaver orientale ‘Harlem’)
Orientalsk valmue (Papaver Orientale ‘Patty’s Plum’)
Silkepæon (Paeonia lactiflora ‘Black Beauty’)
Akeleje (Aquilegia vulgaris ‘Black Barlow’)
Akeleje (Aquilegia vulgaris plena ‘Ruby Port’)
Solhat (Echinacea purpurea)
Lupin (Lupinus ‘Masterpiece’)
Kinesisk engblomme (Trollius chinensis ‘Goldkönigin’)
Havemontbretia (Montbretia ‘Orange King’)
Engnellikerod (Geum rivale)
Blåhat (Knautia macedonica)
Haveiris (Iris germanica ‘Midnight Majesty’)
Purpurfredløs (Lysimachia atropurpurea)
Bølgekronet storkenæb (Geranium phaeum)
Kertepileurt (Persicaria amplexicaulis ‘Blackfield’)

Bjergknopurt (Centaurea montana ‘Jordy’)

Planteliste af stauder med mørke bladfarver:
Sølvlys (Cimicifuga ramosa ‘Brunette’)
Alunrod (Heuchera ‘Velvet nights’)
Alunrod (Heuchera micrantha ‘Palace purple’)
Sankthansurt (Sedum ‘Purple emperor’)
Kvan (Angelica gigas)
Lundvortemælk (Euphorbia amygdaloides ‘Purpurea’)
Nøkketunge (Ligularia dentata) – kun for bladenes skyld, blomsterne pilles af

Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.