Nu er det igen tid til, at vi skal putte frø i jorden. Nogen er måske så småt startet, og andre har allerede forspiret i flere måneder. Et af de steder, jeg henter megen inspiration til min egen køkken- og skærehave, er i Urtegården på Egeskov.


TEKST & FOTO: JEANNETT
Haven er anlagt af havearkitekt C. Th. Sørensen i 1973 efter grevinde Nonni Ahlefeldts ideoplæg. Den er anlagt, som køkkenhaver typisk så ud i renæssancen med højbede, buegange og et guldfiskebassin omgivet af roser.

Haven dyrkes økologisk. Alt arbejde foregår pr. håndkraft og med gasbrænder, og der er ikke på noget tidspunkt anvendt en eneste dråbe gift i Urtegården.

Urtegården indeholder alt, hvad en slotsfamilie behøver i husholdningen. Herfra leveres krydderurter og grøntsager til slottes køkken samt blomster til at pynte op med i de store stuer hos Caroline og Michael Ahlefeldt, som bor på slottet i dag.

Alle Urtegårdens planter bliver produceret i Egeskovs egne drivhuse, slottet driver nemlig Danmarks eneste fungerende herregårdsgartneri. Gartneriet har egen butik, hvorfra der sælges ud af overskydende planter fx. tomater, chili, og krydderurter.

Urtehaven er meget smuk og samtidig praktisk. Blomster og urter er plantet side om side som fx herunder, hvor gulerødder, løg og morgenfruer er mikset i samme bed for at forvirre gulerodsfluen. Denne lugter sig frem til gulerødderne og lægger sine æg dér, men duften af morgenfruer og løg kan forvirre den og mindske angrebet.

 

En stor del af haven består af skærehave. Her er der mange sommerblomster fx dahlia og hirse i fine farveafstemte bede.

Lyserøde dahlia på den ene side og vild gulerod, Daucus carota ‘Dara’, på den anden side er én af de mange smukke sammensætninger.

Haven er omkranset af høje gamle bøgehække. Nogle af hækkene på Egeskov er over 200 år gamle og op til otte meter høje.

 

Flere steder er der opstillet stativer lavet af rionet sat sammen med små strips, så de danner høje trekanter. Op ad dem vokser der ærteblomster. Det er én af de mange ideer, jeg har taget med hjem til min egen have.

Her er der brugt forskellige sorter af hirse mellem blomsterne. De tilfører bedene lidt vildskab og er utrolig fine sammen med de mange blomster. Specielt de helt mørke skal jeg på jagt efter.

Når man går rundt i haven, kan man se det smukke Egeskov Slot i baggrunden, men et lille hul i hækken fører ud til voldgraven, og herfra ses slottet endnu bedre.

Lige nu blomstrer tusindvis af tulipaner rundt omkring i de forskellige haveanlæg. Urtegården bliver sået til, og de mange små forspirede planter bliver plantet ud. Foråret er bestemt et godt og spændende tidspunkt at besøge Egeskov på.