I sidste uge åbnede jeg min egen have og havde besøg af de skønneste danske havedamer. Det var så hyggeligt, og dagen bød på dejligt, eksotisk sommervejr. Jeg bestak dem med champagne og jordbær, så de kun ville sige gode ting om min have og ikke opdage mit grimme hjørne og al skvalderkålen. Derudover havde jeg øvet mine allium i at stå i en smuk parade og ønske dem velkommen i haven.


TEKST & FOTO: ULRIKA

Jeg elsker simpelthen allium. Det er en formstærk forårsblomst, som fås i forskellige farver og varianter. Mine mange hvide ’Mount Everest’ har du set før, men i min have er der mange flere sorter. Måske er nogle af dem et nyt bekendtskab for dig?

 

Alle allium blomstrer ikke på samme tid. Ligesom hos tulipaner er der tidlig og sen blomstring. ‘Mount Everest’ er dem i min have, der springer først ud.

Som regel blomstrer de hvide allium i slutningen af maj og begyndelsen af juni. I år kom de meget tidligere, og i begyndelsen af juni har de allerede selskab af staudesalvie og lavendel.

‘Purple Sensation’ er en af de tidligt blomstrende allium, men den blomstrer ikke så længe som ‘Mount Everest’. Den spreder mange frø, men alligevel er der hos mig behov for at lægge nogle nye løg hvert år for at holde antallet af blomster oppe.

Allium kan også bruges i krukker. Denne hedder ‘Miami’ og er en smuk nyhed i krukkenhaven i år og meget velkommen til at komme tilbage i 2019.

Når der dyrkes løg i potter eller plantekummer, er det vigtigt med dræn om vinteren. Løgene må ikke stå og være våde, da de så kan rådne. I efteråret lagde jeg disse smukke ‘Ambassador’ i køkkenhaven. I maj havde jeg gravet dem op og placeret dem i denne store plantekumme med japansk skovgræs. Det så rigtig dejligt ud.

Allium ‘Ambassador’


Allium atropurpureum er lige begyndt at blomstre. Den har en utrolig smuk farve. Jeg kombinerer den med sølvlys, alunrod eller katteurt, og det bliver simpelthen super lækkert!

Allium sphaerocephalon er den sidste til at blomstre i min have og er mere en sommerblomst end et forårsløg. Blomsten er kun fem cm høj, ægformet og har en smuk rødlilla farve. Jeg har lagt mine midt i et hav af katteurt, som giver god støtte hen på sommeren.