mandag den 25. juni 2018

UGE 26 I KØKKEN- OG SKÆREHAVEN

HAVEDAGBOG

En køkkenhave er for dem, der har god tålmodighed og har tid til at vente, for der går altså lidt tid, fra frøet er sået til det har udviklet sig til en gulerod eller en blomst. Det kan der ikke laves om på, og det er en del af charmen. Jeg har efterhånden lært det, det meste i køkken og skærehaven bliver sået i maj, medmindre det selvfølgelig er forspiret indefra ca marts, og så går der lige et par måneder herefter, hvor de små spirer skal passes og plejes, og alt efter vejret, så kan der høstes et par måneder efter. I år har det været lidt anderledes, det varme vejr vi havde i forsommeren har rykket det hele, så vi lige nu her midt i juni høster både grøntsager og blomster, som vi sidste år først høstede sidst i juli.

Min dagbog i denne uge handler om køkkenhaven her i juni, om hvordan jeg sikre mig sunde planter, hvad der kan høstes lige nu, og om hvad der skal gøres af arbejde.

På grund af den varme forsommer er alting meget længere fremme i år end fx sidste år, hvor alting til modsætning var meget sent fremme. Sidste år gik jeg og bekymrede mig om, om jeg overhovedet havde blomster i skærehaven til august, hvor jeg havde åben have, i år går jeg og bekymrer mig om jeg kan holde blomstringen i gang til august, hvor der er igen er åben have. Ja ja, sådan kan tingene ændre sig fra år til år, og et eller andet skal jeg jo gå og bekymre mig om, ikke..?

Vi har mange forskellige slags morgenfruer i køkkenhaven, de er utrolig skønne, rigtig nemme og super i buketter. Her er Calendule 'Touch of Red Buff' og Calendula 'Sunset Buff'

Vi har rigtig mange skæreblomster i haven, og for at de ikke skal vælte, så sætter vi espaliernet over. Blomsterne vokser så op igennem og støttes af nettet, så de ikke vælter, vi hæver nettet efterhånden som blomsterne vokser til. Her i starten er det ikke et særlig kønt syn med grøn plastiknet ud over hele skærehaven, men efterhånden som blomsterne vokser til, dækker de for nettet og det kan ikke længere ses. Man kan jo sige at blomster der vælter lidt rundt har en naturlig charme, men jeg bruger blomsterne i buketter og vil gerne have lange lige blomsterstængler, så hjælper det ikke at de er bøjet på midten, fordi de først er væltet og derefter har strukket sig efter solen.

Mine Cosmos er godt igang, her er det Cosmos 'Fizzy Rose Picotee'

En anden udfordring ved at have en køkkenhave er snegle, specielt de Iberiske skovsnegle som virkelig har en god appetit når det kommer til nyspiret salat og georginer. I  år har vi taget konsekvensen og sat et hjemmelavet snegle hegn hele vejen rundt om køkkenhaven, for jeg vil altså ikke dele min salat med de bæster. Det kommer nok til at tage et par år inden vi helt ved om det har nogen effekt, da der jo er snegle inde i haven og de først skal udryddes.

En tredje udfordring i køkkenhaven er kålsommerfuglelarver, dem gider jeg heller ikke dele min mad med. Her gør vi det, at vi planter vores kål i rækker med tre rækker sammen, vi planter de forspiret kål i fiberdug, altså laver små huller til hver plante og genbruger dugen fra år til år. Over dugen har vi bionet som holdes oppe med bøjler, du kan fx bruge elektrikerrør.
Bum bumelum, hvor let kan det være, køb nogle forspiret kålplanter i en butik, lav en tunnel (som kan genbruges) og vent et par måneder, så er der lækker kål til aftensmaden, det er let, det er sund, det smager godt, og det kræver næsten ingen arbejde.

Flere afgrøder sår vi over flere omgange, fx ærter, forskellig slags salat, radisser, og faktisk også nogle af sommerblomsterne. Det gør vi for at strække høsten, og det kan virkelig godt betale sig. På billedet herunder kan du se to hold ærter, i den ene række kan vi snart høste, og den anden er først klar om en måned ca.

Vi har fået dejlig meget sol i år, men desværre ikke så meget vand, så vi har vandet en del i år, det er nødvendig hvis grøntsager og bær skal udvikle sig og smage godt.Vi er ved at være færdig med at så nu, der er kun efterårs afgrøder, der kan såes nu, så havearbejdet lige nu går mest ud på at vedligeholde og luge lidt her og der, det betaler sig at være på forkant. Til gengæld er der virkelig kommet gang i høsten, og lige nu er der rigtig mange bær, solbær, ribs, jordbær, hindbær, kirsebær, og flere er på vej, det er nu man virkelig mærker glæden ved at have en skære- og køkkenhave.


Rigtig dejlig dag til dig,


1 kommentar:

  1. Ih, det kalder jeg en køkkenhave, hvor er den flot. Har I nogensinde tid til at sidde i de to stole? Jeg kender flere der bruger rionet til deres skæreblomster. Det ses ikke og er nemt at løfte. jeg brugte hasselgrene dengang jeg havde skærehave. Det kniber med tiden nu, så der er plantet bærbuske i stedet for. Og sætter lidt blomster mellem løgne. det fungerer godt. Blomster til vaserne er ikke til at undvære.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet

ANNONCE