Vil du med ind i flere haverum fra Sofiero? Haverne her ligger i umiddelbar forbindelse med hinanden og rummer blomstervæld, rosenbede, køkkenhave og parterre. Selvom haven her først i juni endnu ikke er i fuldt flor, er der masser af lækkerier.


TEKST & FOTO: LONE

En stor del af haverummene omkring Sofiero er skabt konprinssesse Margareta. Gustav VI Adolf og Margareta overtog Sofiero slot efter Kong Oscar II i 1905, da de fik det overdraget i bryllupsgave. På det tidspunkt var slotshaven koncentreret om det nære område omkring slottet. Kronprinsessen havde en stor haveinteresse og begyndte hurtigt og systematisk at anlægge en ny og noget større slotshave, herunder den del af haven, som du skal med ind i her.

Det første rum, vi træder ind i, er Kronprinsesse Margaretas blomstergade.

Blomsterbedene er restaureret og nyanlagt i 1993. Blomsterne er valgt ud fra de planter, som kronprinsessen lagde vægt på, da hun i sin tid anlagde haverummene i denne del af haven i starten af 1900-tallet. De nye bede står flot hen over sommeren med en farveholdning funderet i de varme farver, gul og rød med et strejf af blå og hvid. På denne tid af året er det primært de blå farver og smukt sundt løv, der præger området.

Blomstergangen er bagerst indrammet af en stolpekonstruktion, der står ubehandlet. Denne er base for en del klatreroser og klematis.

 

 

 

 

 

Her i starten af juni er det blandt andet pæonerne, der står flot.

I forlængelse af blomstergangen ligger der en rosenhave, der løber til toppen af det skånende terræn, hvor aksen stopper symmetrisk omkring den fine bygning med rødt bindingsværk.

En af de tidligste blomstringer er rosen ‘Aicha’, der står smukt med sine changerende gule farver.

 

Mellem Blomstergaden og Rosengangen er der placeret et engelsk inspireret bassin omgivet af rosenbuer.

 

Bagsiden af rosenbedene er indrammet af stolper med wirer, der støtter klatreroser.

Ingen rosenhave uden Iris germanica. I bedste engelske haveånd.

I forgrunden er rosenbedene indrammet af buksbom, der i hjørnerne er markeret med en kugle.

Placeret med afstand er der ned gennem rosenbedene skåret en akse på tværs af bedene, og i hver ende af den tværgående sti ligger et lille lysthus skabt af en begrønning og møbleret med en bænk i ubehandlet træ. Begrønningen er smukke Wisteria i blåt og hvidt.

 

Oven for rosenbedene ligger huset med en forgrund af roser i kombination med stauder. Blandt andet fin, sart violet hestemynte.

 

På en bygningerne foroven i haverummene sidder denne plade til minde om kronprinsessen.

Til højre ligger en større terrasse i læ mellem drivhuse og den lille slotshavebutik.

 

Terrassen er møbleret med hvide møbler og stemningen er sat med en del terrakottakrukker beplantet med violet og purpur.

Som nabo til terrassen ser man den lille slothavebutik, der emmer af stemning på denne varme sommerdag. Den lille butiksbestyrer vander al den tid, hvor vi gæster butikken. Der er nok at holde liv i.

 

 

 

Neden for terrasse og butik ligger køkkenhaven. Den er med smukke buer med espalierede frugttræer, der indrammer alle bede og lige nu står og venter på deres sommerbeskæring.

Til venstre for køkkenhaven ligger et drivhus med endnu en terrasse. Husene er indrettet med enkle møbler. Mon ikke de er beregnet til gæsternes ophold på en regnvejrsdag?

 

I samme område ligger endnu et drivhus. Dette er forsænket i jorden, så det i det tidlige forår får hjælp af jordens varme. Huset hedder ‘Sofiero Melonhus’.

Foran melonhuset står denne granitsten med fordybning og et vandspejl, der lige præcis bliver holdt til kanten ved kontinuerlig tilførsel af vand.

Ved siden af melonhuset står en samling af pelargonier i store terrakottakrukker. If. kilden er samlingen inspireret af et besøg i 1994, hvor den daværende byhavemester Ole Andersson besøgte danske Dronning Ingrid på hendes sommerresidens i Gråsten.


Dronningens samling af duftpelargonier imponerede Andersson og gav dermed ideen til en pelargoniesamling på Sofiero. Dronning Ingrid, der i sin barndom har haft sommerferier på Sofiero, har bidraget med stiklinger til formering, og disse stortrives i dag i dette haverum.

Langs den store takshæk, der skærmer rummet af mod parken i øvrigt, står hvide bænke flankeret af enorme skærmliljer.  Også i smukke lerkrukker.

Mod det fine melonhus står klippede opstammede buske i fine former.

Syd for det fine hvidsposserede drivhus ligger et stort parterrebed, som netop er tømt for løgvækster.

Parterret er omkranset af den imponerende takshæk, og langs kanten af rummet står et flot kantbed med frugttræer, røde bænke og planter som kæmpekonval, brogede hosta og allium.

De brogede hosta i så store mængder står imponerende flot.

 

I bunden af haverummet står espalierede frugttræer og skaber en gang på tværs.

Overalt på Sofiero står der gamle frugttræer, der er med til at skabe den særlige stemning, som Sofieros rum emmer af.

De rum, som vi lige har været igennem, er virkelig anbefalelsesværdige at besøge. Ikke mindst senere på sæsonen, hvor både køkkenhaven og blomstergangen står på sit højeste. For en stund føles det som at gå rundt i et haverum på en af de store engelske ‘manors’, og haverummene giver masser af inspiration til den besøgende.


Har du mon besøgt haverummene ved Sofiero? Hvis ja, vil jeg meget gerne høre om din oplevelse. Skriv endelig om det i kommentarerne herunder.

kilde: www.sofiero.se

HER ER VI
Sofiero Slotshave
Sofierovägen 131
252 84 Helsingborg
Sverige