søndag den 24. juni 2018

NU BLOMSTRER ROSER OG PÆONER I JONSERED

ROSER
GÆSTESKRIBENT

Det er så let at forelske sig i en rose. For mig er det i hvert fald. Alle disse lag af kronblade...
TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARK
Det er så let at forelske sig i en rose. For mig er det i hvert fald. Alle disse lag af kronblade...
Det är så lätt att förälska sig i en ros. För mig är det i alla fall så. Alla dessa lager av kronblad....For os er det blevet en ekstra højtid på året, når roserne blomstrer. Vi har næsten kun roser, der ikke remonterer, så højtiden varer ikke længe, og det er måske det, som det hele handler om. Nogle uger med blomstrende overflod. Vi har valgt gammeldags buskroser og klatreroser. Der er egentlig ikke mange forskellige sorter i haven, men da de blomstrer i så rigelige mængder, er hele haven alligevel fuld af rosenduft.
Förr oss har det blivit en extra högtid på året när rosorna blommar. Vi har nästan bara engångsblommande rosor, så högtiden varar inte särskilt länge, och det är kanske själva grejen. Några veckors blommande överdåd. Vi har valt gammeldags buskrosor och klätterrosor. Det finns egentligen inte särskilt många sorter i trädgården, men eftersom de blommar så rikligt fylls ändå hela trädgården med rosdoft. Gammeldags roser er dem, der fandtes før 1867. Det siges at være det år, at den første tehybrid - 'La France' - blev introduceret. Ofte er de gammeldags roser nemme at dyrke og stiller ikke store krav til tilværelsen. Heldigvis ser de også ud til at kunne lide lerjord og en del tåler skygge. Specielt Albaroserne har været nemme at lykkes med. Jeg beskærer roserne let om foråret, og de takker ikke nej til lidt hestegødning.
Gammeldags rosor är de sorter som fanns före 1867. Det året sägs den första tehybriden 'La France' ha blivit introducerad. Ofta är de gammaldags rosorna lättodlade och har inte särskilt stora krav på tillvaron. Lyckligtvis verkar de också gilla lerjord och en del sorter är skuggtåliga. Särskilt Albarosorna har varit lätta att lyckas med. Jag beskär rosorna lätt på våren och de tackar inte nej till lite hästgödsel.Rosen 'Alba Maxima' er skyggetålende og en rigtig klassiker blandt kulturroserne. Blomsterne er smukke, og duften er god og tilpas kraftig.
Albarosen 'Maxima' är skuggtålig och en riktigt klassiker bland kulturrosorna. Blommorna är vackra och doften är god och lagom stark. 

Damaskrosen 'Blue Damask' er lige rigtblomstrende hvert år. Det er en skyggetålende rose med lillarosa blomster, som dufter rigtigt godt. Helt klart værd at dyrke.
Damascenarosen Blush Damask är lika rikblommande varje år. Det är en skuggtålig ros med lilarosa blommar som doftar riktigt gott. Helt klart odlingsvärd.Skulle jeg bare have én rose i haven, så ville det nok være klatrerosen 'Rose Helenae'. Den er kraftigtvoksende og kan i visse tilfælde blive 10 meter høj. Den skal selvfølgelig have noget støtte at klatre op ad, men tåler at blive beskåret. Duften er stærk og sød som honning og gør mig faktisk rigtig beruset. På solrige dage fyldes hele busken af bier og humlebier. Et orkester, som er værd at lytte til.
Skulle jag bara få ha en ros i trädgården skulle det nog bli klätterrosen Rosa Helenae. Den är starkväxande och kan i vissa fall bli 10 m hög. Den behöver såklart något stöd att klättra mot, men tål att beskäras. Doften är stark och söt som honung och gör mig på riktigt lite berusad. Soliga dagar fylls hela busken av bi och humlesurr. En orkester väl värd att lyssna till.'Polstjärnan' foran drivhuset er fin med sine enkle hvide blomster.
Polstjärnan framför växthuset är fin med sina enkla vita blommor. 

Centifoliarosen 'Tour de Malakoff' har store, hængende blomster. Blomsterne er purpurrøde, og de yderste kronblade skifter til grålilla. Grenene er slanke og skal derfor bindes op.
Centifoliarosen 'Tour de Malakoff' har stora, hängande blommor. Blommorna är purpurröda och de yttre kronbladen skiftar i grålila. Grenarna är slanka och måste därför bindas upp. I de brostensbelagte firkanter lavede jeg lidt om for nogle år siden og satte duftpæoner. De passer sig selv uden at blive nusset for meget om. Om foråret lægger jeg lidt kompost, træaske og lidt kogødning omkring dem, men ikke alt for tæt på rødderne. Herefter behøver pæonerne ikke meget mere pasning. Pæonerne har fået selskab af den brunbladede vilde kørvel 'Ravenswing'.
I de gatstenskantade rutorna gjorde jag lite ändringar för några år sedan och då planterade jag luktpioner där. De sköter sig ganska bra själva, utan att kräva allt för mycket fjäsk. På våren myllar jag ner lite kompost, vedaska och en gnutta kogödsel runt dem, men inte allt för nära rötterna. Sen behöver pionerna inte mycket mer skötsel. Pionerna har fått brunbladigt hundkäx 'Ravenswing' som sällskap.Nogle ekstra pilekviste endte som støtte til pæonerne. Selvfølgelig skulle jeg have gjort dem højere. Om foråret undervurderer man nemt højden og omkredsen på havens planter.
Några överblivna pilgrenar fick bli stöd åt pionerna. Såklart skulle jag gjort dem högre. På våren är det så lätt att underskatta höjden och omkretsen på växterna i trädgården.Den mørkerøde 'Peter Brand' er en favorit.
Den mörkt röda Peter Brand är en favorit.Der har været højsommervarme i over en måned nu. Det er så skønt, men i drivhuset og i køkkenhaven har jeg skullet vande hver eneste dag.
Det har varit högsommarvärme i över en månad nu. Så härligt, men i växthuset och köksträdgården har det behövts vattnas varje dag.


Det blev først sent på foråret, jeg fik sat zinkbaljerne ud i køkkenhaven, men nu vokser der salat, bladbede, kryddertagetes og bønner. I en af dem vokser der nogle selvsåede valmuer af sorten 'Shirley Double'. Der er desværre ikke kommet mange planter ud af alle de frø, vi såede i bedene.
Det dröjde till sent på våren innan jag fick sått i zinkhinkarna i köksträdgården, men nu har det grott sallad, mangold, kryddtagetes och bönor. I en av zinkbaljorna växer några självsådda plantor kornvallmo av sorten 'Shirley Double' Av alla de vallmofrö vi sådde i rabatterna har det dessvärre inte blivit många plantor.Jeg er ret vild med bregner. Ved lågen har jeg plantet strudsvinge, mest fordi de kilder alle på benene, når de går ind i haven.
Jag är väldigt förtjust i ormbunkar. Vid grinden har jag planterat strutbräken, mest för att de kittlar alla på benen på vägen in i trädgården.Der blev udklækket fem kyllinger i foråret. De vokser hurtigt og er allerede nogle uger gamle. Nu kan man begynde at se forskel på høner og haner. En lille høne får lov at blive. Kyllingerne er af racen Sabelpoot eller fodbefjerede dværghøns i farven sølv/sort porcelæn.
Det kläcktes fem kycklingar i våras. De växer fort och är redan några veckor gamla. Nu börjar det gå att skilja ut hönor och tuppar. En liten höna kommer att få bo kvar. Kycklingarna är av rasen sabelpoot eller benbefjädrade dvärghöns, i färgen silver/svart porslin. Det lyder jo meget skønt, og det er lige præcis, hvad de er. Små, hårdføre og vældigt skønne, og de passer godt som havehøns.
Visst låter det tjusigt och det är precis vad de är. Små, tåliga och väldigt tjusiga och de passar bra som trädgårdshöns.

Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  

4 kommentarer:

 1. De er altså så søde de små kyllinger. jeg savner at have høns, men til slutningen juli, så skulle vi gerne få en lille flok igen. Den ide med at plante "kilde"bregner langs en sti er sjov , den vil jeg huske.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det är verkligen trevligt med höns i trädgården! Hoppas att du snart har din flock! Med vänlig hälsning, Sofia

   Slet
 2. tak for endnu et dejligt kig ind i din have.
  Med dine fotos, er det næsten som at være der selv.
  kh. Lone

  SvarSlet

ANNONCE