onsdag den 13. juni 2018

SOFIERO - EN JUBILÆUMSHAVE AF MONA WEMBLING

HAVEREPORTAGE

I maj gæstede jeg Sofiero Slotshave og var meget begejstret for hele haven. Et haverum, der på dagen gjorde særligt indtryk, var et af de nyeste. En have skabt af landskabsarkitekt Mona Wembling. 

TEKST & FOTO: LONEHaverummet, som jeg vil tage dig med ind i i dag, blev anlagt i forbindelse med Sofieros 150-års jubilæum i sommeren 2016. Haven er tegnet af Mona Wembling og er kommet for at blive. Haven indbyder til både inspiration til den private have, men også til at sætte sig og nyde omgivelserne i et roligt miljø.


Haven er en tydelig kontrast mellem det tæmmede og det hæmningsløse. Her leges med kontrasten mellem stramt beskårne træer og lige linjer i belægningen, der mødes med vilde prydgræsser og stauder, der vælter ud over grænserne.


Den overordnede plan er inspirerende og lettilgængelig i forbindelse med design af egen have. Mødet mellem planterne, belægningerne, formerne.Kom lige med helt tæt på, og nyd planterne fanget her i starten af juni. Allium

Nellikerod

brandvortemælk


Amsonia

Forrest i bedet - kæmpestenbræk

I havens forgrund er placeret et større parterre med et rektangulært vandspejl med springvand, og mellem vand og bede står bænkene i stramt design og indbyder til at sætte sig ned og nyde haven.

Som man sidder her på denne tid af året, er det i bedet især de lysende blå Amsonia, der fanger opmærksomheden. Farven er delikat og ualmindelig smuk sammen med de lysegrønne prydgræsser.


Også kontrasten til de visne blomsterstande på kæmpestenbræk har en god effekt.


HER ER VI

Sofiero Slotshave
Sofierovägen 131
252 84 Helsingborg
Sverige

6 kommentarer:

 1. Det ser virkelig spændende ud! Kan godt lide kontrasten mellem de meget stramme og enkle områder med belægning og bassinet, overfor det farverige og lidt vilde bed.

  SvarSlet
  Svar
  1. ja - det er lækkert :) Helt enig, Henrik.

   Slet
 2. -den lille lyseblå stjerne, amsonia, er da ualmindelig yndig. Den kendte jeg ikke, jeg læste om den for nylig. Så den skal jeg have fundet ud af mere om.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Farven er fantastisk. Og her som ledsager til et bassin, der henter himlen ned på jord, giver den virkelig noget fint til hele kompositionen.

   Slet
 3. Sikke et dejligt haverum, det ser så godt ud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du synes om det, Ulla :) Og tusind tak for at du lagde en kommentar. Det er altid hyggeligt, når en af 'de gamle' kigger forbi. Varmer vores havehjerter :)

   Slet

ANNONCE