lørdag den 16. juni 2018

SKAB DET UDERUM, SOM ER RIGTIGT FOR DIG

HAVETANKER

Den 3. april 2018 stod jeg med bare fødder i den kolde sne på terrassen lige uden for stuevinduerne og sagde godmorgen til en ny dag. Det er en stærkt vanedannede måde at starte dagen på – også om vinteren.  Det kan diskuteres, om det behøver være i sne i april! Men sådan var det i år.

TEKST & FOTO: KARINA KAAS STEENSEN, KAAS OUTDOOR LIVING
Her godt to måneder senere kan vi i Danmark se tilbage på den varmeste lange periode meget længe. Sydlandske temperaturer flyttede herop, tulipantiden blev intensiv og kort, og i skrivende stund er det roserne, som shiner primo juni fremfor ultimo juni, som de plejer.

Verden er af lave. Eller er den?

Personligt kan jeg snildt vænne mig til varmen og de mange solskinstimer. Aldrig før har vi levet så meget ude som i år, og hvor har vi nydt hver en stund. Ikke mindst de lune lyse aftener. Med forandring følger nye muligheder og nye udfordringer – sådan har det altid været. Kunsten er ofte at holde fokus på mulighederne og få bedst muligt overblik og styr på udfordringerne.

I morgentimerne i år har det hidtil været chaussestensterrassen tæt ved huset, som er favorit-morgenkaffeplads. Her kommer solen først over middag, så ved høje temperaturer er den en perfekt skyggeplads først på dagen. Andre år, hvor det har været knap så lunt som i år, har det været den store træterrasse i baghaven, som har fungeret bedst. Og ellers er der jo altid den overdækkede variant, hvis alt andet glipper.

Vores uderum er indrettet til os - den familie som bor her – og de behov og prioriteringer, som vi har valgt, uderummet skal opfylde.

Forrige uge var vi en lille gruppe havefolk, som var draget på 'tour' til det svenske i privat regi. Vi blev budt indenfor i en række private haver/uderum, besøgte virksomheder, som har fokus på uderum og udeliv, og afsluttede med en dag på Malmø Garden Show. Det var en inspirerende oplevelse, og det er altid skønt at dele glæden og ny inspiration med andre, som har samme interesse.

Jeg synes, det er fantastisk at lade sig inspirere på tværs af landegrænser, og hos vores svenske naboer, oplevede jeg, de lykkes særlig godt med at skabe nogle sanselige, skønne uderum. Dette oplevede vi både på Löddeköpinge Plantskola (@loddekopingeplantskola), hos 'Ting Ute & Inne' (@tinguteoinne) i Trelleborg og hos Maria Almbacken (@mariapaalmbacken).

I stedet for hyldevis af ting og planter på rad og række, så har de fx på Löddeköping Plantskola formået at skabe et sanseligt univers, som starter i det øjeblik, du træder ind i butikken, og fortsætter hele din vej igennem de mange kvadratmeter.  Alt er selvfølgelig outdoor, blot supporteret af drivhuse, som de på fortrinlig vis er lykkedes med at indrette som grønne oaser og rum. Her leverer de en sanselig og inspirerende oplevelse fra start til slut. De viser på deres helt unikke facon, hvordan planter og interiør kan integreres på skøn vis - igen og igen

Hjemme hos havedesigner Maria Almbacken oplevede vi, hvordan det er lykkedes at skabe et fantastisk uderum på relativt få kvadratmeter i en rækkehushave med adskillige skønne rum og med fokus på udeliv. Også når det leves set inde fra sofaen i stuen på den mørke tid på året.

Hos 'Ting Ute & Inne' i Trelleborg blev vi budt velkommen af Sanna, som er den ene af tre skønne søstre. Sammen med deres mor driver de virksomheden her i det sydlige Sverige. Både mor og to af søstrene bor på samme vej som butikken, og vi var så utrolig priviligerede, at havelågerne til samtlige tre skønne uderum velvilligt og hjerteligt blev åbnet for os. Wauw, siger jeg bare, nogle fantastiske rum! De var vidt forskellige og alligevel var det tydeligt, at de alle tre er til samme stil og DNA. Blot udtrykt af dem hver især på så fin vis i deres egne hjem.


Også her var hvert uderum skabt til at opfylde ønsker og behov for de mennesker, som lever i dem, og mit ønske er, at præcis det budskab skinner igennem i mit skriv her.

For der er så mange muligheder, så mange planter, blomster, træer, stilarter, materialer, møbler og outdoor interiør - og kun 24 timer i døgnet for os almindelige dødelige. Så det er vigtigt at stoppe op og mærke efter, hvad der er det helt rigtige for dig og din eventuelle familie. Hvilke muligheder og behov har du dér, hvor du er lige nu, og hvilke er det muligt at opfylde. Selv en balkon på få kvadratmeter kan være en skøn udendørs oase hele året.

Fortsat en rigtig dejlig sommer til jer alle. Grib dagen, både i sol, regn og overskyet. En ting er sikkert: den kommer ikke igen.


Du kan se meget mere om Karina haveunivers og produktserier på instagramprofilen: @kaasoutdoorliving.

2 kommentarer:

 1. -Så rigtig,, hvad der fungerer for den ene passer nødvendigvis til den anden.
  Jeg kan sagtens beundre de flotte fancy designede haver og terresser, men de passer bare ikke til os og vores gamle hus. Men heldigvis er vi så forskellige, ellers ville vi ikke kunne inspirere hinanden, og finde sjove nye fif.

  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. hov, skulle ha været; "passer nødvendigvis ikke til den anden"Gunvor

   Slet

ANNONCE