mandag den 4. juni 2018

SKYDEDØR OG VESTENVIND

HAVEDAGBOG

Det er så skønt med varmt og tørt vejr, når man har projekter i haven. Det går meget nemmere, når man ikke skal dække af for regnbyger, og man har hele dagen til rådighed. På den anden side er det så forfærdeligt med varmt og tørt vejr, når man har projekter i haven, for sveden driver af kroppen, og man får solskoldninger de mærkeligste steder. Så det gælder om at finde den helt rette balance mellem 'knokleri' og afslapning, for lige nu er haverne simpelthen så skønne, så skønne. Alt går så stærkt, at man skal passe på ikke at gå glip af for meget, hvis man står med hovedet i en værktøjskasse.

Alligevel har den stået på et lille byggeprojekt i haven: En skydedør til skuret. Det var tidligere udstyret med en tung dør, som efterhånden havde trukket sig skæv. Derfor sad den i spænd og skulle åbnes med en særlig kombination af træk og løft. Det var irriterende i sig selv, men det værste var den rigtig dårlige kombination af vestenvind og stor trædør. Hvis ikke døren blev tøjret forsvarligt, så smækkede den i med et ordentligt knald - eller sprang op på de mest ubelejlige tidspunkter. Typisk, når man stod med hænderne fulde af potter og havegrej og dermed ikke kunne nå at gribe døren i farten.


Det er fortid nu! Nu hænger der en massiv skydedør i lærketræ. Det havde unægteligt været meget nemmere, hvis skuret havde været udstyret med sådan en fra starten, for det har godt nok været et besværligt projekt med alle mulige små tilpasninger og tilretninger i forhold til skævheder og lignende.


Døren er ikke færdig endnu, for der skal fikses lidt detaljer og finish. Det er planen, at den skal få lov at stå i råt, ubehandlet træ, så den får den sølvgrå, lidt vejrbidte farve, der passer så godt til husets stråtag. Den slags tager jo nogen tid, så indtil da må jeg leve med, at døren stikker lidt rigeligt af i forhold til pergolaen og resten af skuret.


Men som sagt skal det hele ikke være arbejde. Det gælder jo også om at nyde, at vi har den mest fantastiske forsommer i mands minde. Haven eksploderer i blomstring fra alle kanter, og alt ser sundt og raskt ud. Det kræver dog nogen vanding - faktisk en del vanding. Mit automatiske vandingsanlæg gør i den grad gavn og gør, at jeg kan lade haven være alene nogle dage ad gangen, uden at alt klapper sammen.


Det er så dejligt at se, at alt trives og ikke er blevet angrebet af hverken utøj eller snegle - endnu da. Frytlerne er i blomst, og de bidrager til sommerstemingen med deres lethed og vindens raslen i bladene.


Storkenæbene giver den max. gas, og der er en konstant summen af bier og andre insekter omkring dem. Når de blomstrer, er det for alvor blevet sommer, og i min lille have er det i høj grad dem, der sætter farvetonen i bedene.


Så er der jo også aftnerne. Fantastiske, fantastiske lune aftener. Jeg tror ikke, folk uden for Norden helt forstår, hvorfor vi i disse dage oversvømmer de sociale medier med billeder af duggede glas med kølige drikke i aftensol. Men vi er simpelthen ikke vant til at have denne luksus af lys og varme, og vi MÅ bare forsøge at få det til at holde så lang tid som muligt og nyde, nyde nyde. Fortsat god juni.


Rigtig dejlig dag til dig,


7 kommentarer:

 1. Det var dog en lækker løsning med en skydedør :-)
  Dejligt optimistisk indlæg, trods tørken. For ja: det er skønt med de der aftener.

  SvarSlet
  Svar
  1. ...det er i hvert fald vældigt praktisk med en skydedør :)

   Slet
 2. Dejlige billeder! Og sikke en skøn, velskreven tekst!
  Happy Gardening,
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 3. --Dejlig billede af valmuen og frytlen. Rigtig sommer.
  Her vander jeg med kander endnu fra de store tønder, men der er synk i dem. En aften med vanding og en aften med nydning på terressen på skift. Så er det lidt fordelt.
  Jeg har kun plantet halvdelen af sommerblomsterne ud, det er nemmere at vande dem ved drivhuset end i bedene, men de er nu ved at blive for store.
  sommerhilsner Gunvor

  SvarSlet
 4. hov jeg glemte at spørge om,,, den storkenæb,, den ligner meget den der blomster på vejrabatterne lige nu. den er så flot, og jeg har overvejet at invitere den ind i haven. Er det en vildsom type du der viser? Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er Geranium 'Rozanne', som vidst er den mest ordinære af alle storkenæb. Det var den der for nogle år siden blev kåret som århundredets plante :)

   Slet

ANNONCE