Nu hvor de fleste allium har takket af for i år eller kun står tilbage med deres frøstande, er der en, som først lige er begyndt. Det er Allium sphaerocephalon eller middelhavsprydløg, som den hedder på dansk. Den hører måske til blandt de mindste, men den er mindst lige så meget en  showstopper som nogle af sine større familiemedlemmer.


TEKST & FOTO:  JEANNETT

 

Jeg har mange forskellige allium i haven, og jeg er glad for dem allesammen på hver deres måde og til hver deres tid. Men Allium sphaerocephalon kan noget helt særlig med deres smukke små prikker i bedene. Det lille kuglerunde hoved på lange slanke stilke tilfører bedene en lethed. Det er en plante med elegance, og den er en perfekte selskabsplante for rigtig mange planterJeg er ret vild med de her små løg, hvis latinske navn næsten er umuligt at udtale. Måske er det netop derfor, de har fået flere forskellige danske navne, som fx trommestik og middelhavsprydløg.

Blomsten er lille, ca. 2-4 cm og lidt æggeformet. De starter grønne og skifter stille og roligt farve til helt dyb lilla. Fordi de er så små, synes jeg, de gør sig bedst i store grupper, men de passer godt sammen med de fleste planter. Jeg har nogle mellem stauderne, men de fleste står blandt græsserne. Her står de og væver sig ind mellem hinanden, og de lilla prikker kan ses gennem sløret fra græsserne, hvilket giver en fin effekt.

 

 

MIDDELHAVS-PRYDLØG
Allium sphaerocephalon

Løgene lægges i efteråret. Det er små løg, og læggedybden er som for de fleste løg 3-4 gange løgets størrelse. De er noget billigere i indkøb end de store løg, men det kan godt betale sig at lægge flere sammen i en gruppe, det giver en bedre effekt i bedene. Jeg har rigtig mange, nok ca. 1000 i mine græsbede, men har man ikke lyst til at spendere hele sin løgbudget på allium, kan man med fordel lave små grupper i bedene og så stadig lægge dem tæt i hver gruppe, det giver også en virkelig god effekt.

Løgene vokser vildt i Sydeuropa, det er robuste planter, og de er vinterhårdføre her i Danmark. De kan godt sprede sig med frø, men det er hos mig ikke voldsomt. Til gengæld er musene ret vilde med dem og tager gerne deres del hver vinter. Udover mus er blomsterne også meget eftertragtede af insekter, og på varme sommerdage er der en hyggelig summen blandt løgene.

 

De har ikke de samme grimme blade ved bunden som de store allium, men ligesom hos dem står de smukke frøstande tilbage efter blomstringen, og husk, at bladene skal visne helt ned, inden de må fjernes.
FAKTANAVN: Allium sphaerocephalon
DANSK NAVN: Middelhavsprydløg
LYSFORHOLD: Sol/halvskygge
HÅRDFØR: Vinterhårfør
JORDBUND: Godt dræn
STØRRELSE: 70-80 cm
BLOMSTRING: Juni-juli
ANVENDELSE: Velegnet blandt græsser eller lave stauder