søndag den 22. juli 2018

DET SKØNNE GRØNNE

PLANTER
GÆSTESKRIBENT

I Sofias have er der masser af blomster. Men nu er det alt det grønne, vi skal se lidt nærmere på. Der er så mange former, nuancer og teksturer, at man næsten ikke behøver andet.

TEKST & FOTO:  SOFIA SUNDMARK


E
fter to blændende forsommermåneder blev haven forvandlet til en jungle. Der er noget skønt og roligt med alt det grønne. Nu er det alle bladenes former, nuancer og teksturer, som spiller hovedrollen. Bregnernes fjerformede blade, funkiaen med sine bælgede blade, de lådne lammeører, de smalle og spidse blade hos iris og prydgræsser, lungeurten med alle dens prikker, skovmærkens små gulgrønne blade og krybende læbeløs med de mørkerøde blade. For ikke at tale om klatrevildvinen, stjernemagnoliaen og bjergskovranken. Variationerne virker uendelige, og jeg elsker virkelig blade! Æbletræet skaber et grønt tag over grusgangen på forsiden af huset, og bedene langs stien kantes af lave ligusterhække.
I juli efter två prunkande försommarmånader förvandlas trädgården till en grön djungel. Det är något skönt och lugnande med allt det gröna. Nu är bladens alla former, nyanser och texturer som spelar huvudrollen. Ormbunkarnas plymformade blad, funkian med sina buckliga blad, de ludna lammöronen, de smala och spetsiga bladen hos iris och prydnadsgräs, lungörten med alla sina prickar, myskmadrans små gulgröna blad och revsugans mörkröda. För att inte tala om bladen hos klättervildvinet, stjärnmagnolian och skogsklematisen. Variationerna verkar vara oändliga och jag älskar verkligen blad! :) Äppelträden skapar ett grönt tak över grusgången på framsidan av huset och rabatterna längs gången kantas av låga ligusterhäckar.
I drivhuset har vi lerkrukker af forskellig finhed. Da vi gerne vil have godt med siddeplads i drivhuset, har vi forsøgt at begrænse os lidt. Der er så meget dejligt at dyrke i et drivhus. I krukkerne er et oliventræ, et lille figentræ og et mindre citrontræ. Der vokser to store tomatplanter inde i drivhuset. De øvrige tomater har vi plantet udenfor i betonkrukker mod drivhusvæggen. Det har fungeret godt i år, fordi maj var rekordvarm. En stor skål med basilikum samt en del andre krydderurter skulle vi selvfølgelig have. På gulvet står en broget hyld og en lille allium, som passer fint i en krukke. En stor pryd-gulerod står for blomstringen, og i loftet har vinen fået fat. Så kunne jeg heller ikke undvære en kurv med klokkeranke. Sidste år blev den gigantisk.
I växthuset har vi lerkrukor med olika finheter. Eftersom vi vill ha gott om plats att sitta i växthuset har vi försökt begränsa oss lite. Det finns ju så mycket fint som går att odla i ett växthus. I krukorna finns ett olivträd, ett litet fikonträd och ett ännu mindre citronträd. Det växer två stora tomatplantor inne i växthuset. De övriga tomaterna har vi planterat utanför i betongkrukor mot växthusväggen. I år har det fungerat bra eftersom maj var rekordvarm. En stor skål med basilika behövde vi såklart och en del andra kryddväxter. På golvet står en flikbladig fläder på tillväxt och en liten allium som gör sig fint i kruka. En stor blomstermorot står för blomningen och i taket har vinrankan börjat att ta fart. Sen kunde jag inte stå emot en korg med klockranka. Förra året blev den gigantisk.

Det er både smart og pænt at plante funkia i krukke. Ingen snegle kravler op i den store kobberbalje.
Att plantera funkia i kruka är både snyggt och smart. I den stora kopparbaljan vill ingen snigel krypa upp.

Ligusterplanterne rundt om siddepladsen er begyndt at vokse, men der langt igen, inden de kan kaldes hække. Jeg har bedt dem om at skynde sig at blive tætte. Formen rundt om siddepladsen vil blive mere tydelig med de klippede hække. Den runde form gentages i buskbomkugler, en formklippet spirea og i den pilebladede pære. Dens lodne, sølvgrå blade står i fin kontrast til ligusterens blanke og mørkegrønne. De har næsten samme form på bladene men er helt forskellige i tekstur og bladfarve. Et stort tårn med klatrevin må fungere som overstander i baggrunden.
Ligusterplantorna runt uteplatsen har börjat att växa, men de har en bit kvar innan de kan kallas häckar. Jag har bett de snällt att skynda sig att bli täta. Formen runt uteplatsen kommer så småningom att bli tydligare med de klippta häckarna. Den runda formen kommer igen i buxbomsklot, en formklippt spirea och i silverpäronet. Silverpäronets ludna, silvergrå blad står i fin kontrast till ligusterns blanka och mörkgröna. De har nästan samma form på bladen men helt olika textur och bladfärg. Ett stort torn med klättervildvin får fungera som uppstickare i bakgrunden.Bladene hos storkenæb passer fint til den lille bregne, som selv har fundet sin plads.
Bladen hos flocknävan gör sig fint ihop med den lilla ormbunken som själv har valt sin plats.

Hønsehuset har fået en hue på af klatrevildvin, og en storbladet efeu klatrer på væggen.
Hönshuset har fått en mössa av klättervildvin och en storbladig murgröna klättrar på väggen.

De fem kyllinger vokser, og nogle af hønsemødrene er begyndt at levere æg til morgenmaden igen efter barselsorloven. Det varer lidt, inden jeg tør slippe de små ud i haven. De skal blive store nok til at kunne forsvare sig mod katte og drillende skader.
De fem kycklingarna växer och några av hönsmammorna har börjat att leverera frukostägg igen efter föräldraledigheten. Det får dröja lite till innan jag vågar släppa ut de små i trädgården. De behöver bli stora nog att kunna hävda sig mot katter och retsamma skator.Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  


2 kommentarer:

  1. Ja, blade og deres struktur betyder meget i en have. Det har jeg især fundet ud af i år, hvor der blevet sørgelig mangel på dem , pga tørken. Din have ser fantastisk frisk og frodig ud.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
  2. Haven ser vel nok frodig ud - grønt er godt :-)

    SvarSlet

ANNONCE