Hvorfor skal man overhovedet dyrke sine egne svampe? Først og fremmest, fordi det er sjovt! Det er fascinerende at se, hvordan svampene vokser fra dag til dag. Især når de begynder at sætte frugtlegemer, kan du tydeligt se en forskel fra om morgenen, til du kommer hjem fra skole/arbejde.


TEKST & FOTO: MADS BOSERUP LAURITSEN

Herudover er det meningsfuldt at få noget mere ud af restprodukter fra fx kaffedrikning eller kornproduktion. På den måde indgår svampedyrkningen i et cirkulært kredsløb, hvor produkter, der normalt ender som affald, får nyt liv.

Hvilke svampesorter er bedst?
Der er mange forskellige svampearter, som egner sig til dyrkning. Generelt kan man sige, at nedbrydersvampe egner sig til dyrkning. Nogle arter er ret specifikke i deres krav til vækstsubstrat, hvor andre arter nedbryder lidt af hvert. Den almindelige østershat er god, fordi den netop ikke er særlig kræsen, og den kan derfor både dyrkes på fx halm, brugt kaffegrums og bøgemel. Der findes også andre mere eksotiske arter af østershat – fx pink østershat, men de kan have nogle krav til temperatur, som kan gøre, at det er lidt mere tricky.

Udover østershatte er kejserhatte, champignoner og shiitake især velegnede til dyrkning.

Hvordan kommer man selv i gang?
Hvis du er på udkig efter en nem måde at dyrke svampe på, vil vi anbefale vores svampesæk eller svampebox. De består begge af halm gennemløbet med mycelium af almindelig østershat, og det eneste, du skal gøre, er at skære nogle huller, holde øje med om halmen er fugtig nok og evt. tilsætte lidt vand.

Alternativt kan du dyrke svampe på kaffegrums, og vi har også gode erfaringer med bøgemel. Brugt kaffegrums er velegnet, fordi det bliver desinficeret i bryggeprocessen. Brug forholdsvist frisk kaffegrums, og sørg for at vaske hænder og hælde kogende vand over de andre ting, du bruger, så mindsker du risiko for uønskede svampearter som mug. Du skal, udover kaffegrums/bøgemel, bruge en fødevaregodkendt beholder, som kan tåle desinficeringen, noget til at lave huller i beholderen med, luftgennemtrængelig tape (fx malertape) samt svampemycelium. Start med at lave huller i din beholder og dæk dem med tapen. Bland herefter mycelium og kaffegrums i beholderen, vent til myceliet dækker kaffegrumsen, tilsæt mere kaffegrums osv. indtil din beholder er fyldt op. Herefter vil svampen sætte frugtlegemer ud gennem hullerne.

Kan man kun dyrke svampe indendørs?
Nej, de kan også dyrkes udendørs. Du kan både placere dit forsøg med kaffegrums, din svampesæk eller din svampebox udendørs, men du kan også vælge at pode en træstub med mycelium. Det er bedst at pode forholdsvis friske stubbe, da der ellers er for stor konkurrence med svampearter, som naturligt har indtaget stubben.

Min bedste opskrift med hjemmedyrkede østershatte?
Smørstegte østershatte på ristet brød!

Steg østershattene i rigeligt smør, og smag til med salt og peber. Rist et stykke brød, put smør og østershatte på, og nyd din gode høst.

Opskriften er måske simpel, men det er den måde, jeg synes, de er bedst på.


Du kan læse mere om Mads’ projekter på sitet TagTomat eller følge med på instagramprofilen @Tagtomat. Og så kan du selvfølgelig også læse mere om TagTomats SvampeBox lige her.