søndag den 15. juli 2018

ROSERNE I TROENSEHAVEN DEL 2

ROSER
GÆSTESKRIBENT

Så skal vi igen besøge Troensehaven og høre om alle de mange roser, haven er fuld af, og om, hvordan de er brugt i de forskellige haverum

TEKST & FOTO: HELLE TROELSENDET KØLIGE BED
For at give en sanselig oplevelse af kølighed har jeg i dette bed plantet roser og andre planter med kølige farver i blomsterne.  Her står roserne 'Jude the Obscure' og 'Rhapsody in Blue' sammen med den rødbladede hyld 'Black Lace'.

Rosen 'Jude the Obscure' i næsten udspringBEDET MED KOMPLEMENTÆRFARVERNE
Her skal der være knald på farverne, og derfor har jeg plantet et miks af roser i farverne gul, orange og purpur. Det er 'Graham Thomas', 'Crown Princess Margarethe', 'The Prince', 'Molineux', 'Pegasus' og 'Munstead Wood'. I bunden star geranium “Rozanne” og knaldorange montbretia.
Rosen 'Graham Thomas'
Rosen 'Crown Princess Margaretha'
Rosen 'Munstead Wood'


DEN KVADRATISKE HAVE
I den kvadratiske have er plantet opstammede roser som overstandere i urtebedene. Haverummet er kvadratisk og langt, og derfor er roserne plantet i buksbomomkransede kvadratiske bede med forskellige urter og letløvede vækster i bunden. Her står de opstammede roser 'Ledreborg', 'Leonardo da Vinci' og 'Gertrude Jekyll'.

En opstammet rose 'Leonardo da Vinci'

Op ad det sorte træhus er plantet min yndlingsrose 'Astrid Lindgren'. Blomsterhovederne er delikate, lys rosa, fede og bløde i udtrykket. 

Rosen 'Astrid Lindgren'
Rosen 'Astrid Lindgren' op ad det sorte træhus

Rosen 'Alchymist' i forgrunden og
 Rosa multiflora i baggrunden
Op ad det sorte træhus vokser tillige 'Alchymist' som er engangsblomstrende, men det er det hele værd. Roserne skifter fra orange, over abrikos til rosa i hele blomstringsperioden, og da blomsterne ikke blomstrer på samme tid, så er den flerfarvet.

Jeg har haft succes med at formere på Alchymist-rosen og har taget stiklinger, som jeg har sat i fugtig muld i en potte med pose over. Stiklingerne har jeg taget i midten af juni, og i slutningen af august har den sat rod.

For enden af bedet er plantet en fantastisk og anderledes rose 'Burgundy Ice'. Den er tofarvet, mørk purpur på forsiden af kronbladene og støvet lyslilla på bagsiden.

Rosen 'Burgundy Ice'


Ved aftenterrassen er plantet en blåregn og en Rosa multiflora, hvor jeg har ladet en gren vokse hen over blåregnen, så den afløser blomstringen, når blåregnen er afblomstret. Rosa multiflora, også kaldet mariebær, får de skønneste små hyben om efteråret, som fuglene elsker at spise.

Aftenterrasse med rosen 'Rosa Multiflora'
Rosen 'Rosa Multiflora'
Omkring terrassen ved hovedhuset står stærkt duftende roser, som jeg har plantet i en farvekoordineret rækkefølge startende med den mørkerøde 'Willestrup'. Den er plantet i espalier op ad husmuren. Ved siden af står 'William Shakespeare 2000', dernæst 'Jubilee Celebration', 'Claire Renaissance' og Rosa 'Claire'.

Rosen 'Rød Willestrup'
Til højre rosen 'Jubilee Celebration', til venstre rosen 'Claire Renaissance'

KLATRENDE ROSER OP AD HUSMURENE
Husene skal klædes på, og når nu haven og haveejeren er romantisk anlagt, så er det roserne, som pryder husfacaderne.
Ved den nordvendte gavl klatrer rosen 'Santana', der kan tåle at stå i skygge. Op ad sydgavlen klatrer rosen 'Sympathie'. Begge roser er mørkerøde og remonterende.

Rosen 'Santana' ved den nordvendte husgavl
Rosen 'Sympathie' der kravler i espalier på sydgavlen
Op ad det sorte udhus mod vest vokser klatrerosen 'Willestrup' med de smukkeste rosa og cremefarvede blomsterhoveder. Det er en stærk og modstandsdygtig rose.


Rosen 'Willestrup'
På den modsatte gavl klatrer 'New Dawn, som er en god begynderrose, alle kan håndtere. Den kan næsten ikke slås ihjel.


RODÆGTE ROSER
På et hjørne ved carporten, omkranset af fliser og sten, har jeg plantet en rodægte rose 'Nuit de Young'. Den vil gerne brede sig med udløbere, som jeg graver op og forærer væk til højre og venstre. 'Nuit de Young' er en historisk mosrose, hvor stilk og knopper er belagt med et mørkt moslignende lag. Jeg er ret vild med denne rose, når den står med knopper.

Rosen 'Nuit de Young' i knop


I en krukke står en rose, jeg har fået i gave af Karen Syberg. Det er en pimpinellerose, der har stået i hendes barndomshjems have ved Kerteminde.  Nogle kalder rosen for Fritz Sybergs rose, som nu breder sig med udløbere i Karens have på Møn. Karen er medforfatter på en bog, vi har skrevet om Troensehaven, og som udkommer til september. Jeg skal finde et sted, hvor denne rose skal stå, og hvor den gerne må brede sig.

BUNDDÆKKENDE ROSER VED HOVEDDØREN
Foran hoveddøren er der anlagt klosterbede omkranset af lave buksbomhække. I disse bede er plantet den bedste bunddækkende rose jeg kender til. 

Rosen 'Tumbling Waters'

Det er rosen 'Tumbling Waters', som har en lav, kompakt vækst med hvide små fyldte roser. I efteråret får den små røde hyben, som fuglene guffer i sig med største velbehag.
Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.

3 kommentarer:

 1. Hej Helle
  Det var interessant at læse om din sammensætning af roser, jeg har lidt af det samme med forskellige bede, et i kolde farver og et i varme farver.
  Min Nuits de Young laver ikke rodskud, jeg er ret glad for alle mosroserne, de er noget helt særligt, derfor har jeg en del af dem.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 2. Jamen, altså, så smukt det er! Jeg glæder mig meget til du kommer på besøg hos os, Helle, og jeg ønsker mig såmænd bare en have som din :-)

  SvarSlet
 3. -Spændende læsning. Og dejlig at der findes en skygge rose, Santana. jeg har en nordvendt, eller næsten nordvendt, der kun har morgen-formiddagssol, ladevæg. Jeg har overvejet hvad der kan pifte den op, efter vi har lavet en ny terresse der. Måske er Santana en mulighed, når det engang bliver plantevejr.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE