onsdag den 8. august 2018

BOLDE MED SKÆR

PLANTEPORTRÆT

Tænker du på havtorn som et stærkt designelement i haven? Vidste du, at du kan klippe havtorn til sølvfarvede bolde? Det kan du, og det er lettere, end du tror!

TEKST & FOTO: ULRIKAHavtorn ’Hikul’ er en løvfældende dværgbusk, som vokser naturligt i kugleform. Den kommer oprindelig fra Danmark og er meget hårdfør og kan modstå både vind og salt. Den vokser i almindelig havejord, men klarer sig godt på næringsfattig og tør jordbund. Svære ler- og vintervåde jorder er uegnet. ’Hikul’ skal for at udvikle sig optimalt vokse i fuld sol. Den tåler ikke kontakt med andre planter. Sørg for, at ingen planter kommer til at stå direkte ved siden af din busk. Lad lidt luft være mellem dem. Buskens blade har ellers en tendens til at blive brune og falde af. Havtorn er særbo, og ’Hikul’ er en hanplante, som ikke får nogen bær. Den danner få rodskud. Bladene er lancetformede, og oversiden er grågrøn. Undersiden er bronze-sølvfarvet på grund af en stjernehårsbeklædning, som gør, at den klarer sig bedre end de fleste andre planter på tør jord.Havtorn 'Hikul'
Hippophae rhamnoides      

‘Hikul’ tåler beskæring, og jeg bruger den som en formklippet busk i mine staudebede. Ved beskæring er det vigtigt at efterlade tilstrækkeligt med grønne grene. Jeg klipper mine flere gange i en sæson, op til fem gange.

Jeg bruger en almindelig køkkensaks, og hvert år laver jeg nogle nye planter ved at tage stiklinger.


Den er et godt alternativ til buksbom, da den normalt er en plante, som kan dyrkes uden problemer med sygdomme. Jeg bruger den som et iøjnefaldende element i min have, fordi jeg elsker bladets grågrønne farve og sølvfarvede skær. På billedet ses en ung plante fra min egen børnehave.

FAKTA
NAVN: Hippophae rhamnoides 'Hikul'
DANSK NAVN: Havtorn
FARVESølvfarvet
LYSFORHOLD: Sol
STØRRELSE: 1-1,5 m
BLOMSTRING: Ingen
ANVENDELSE: Et alternativ til formklippet buksbom.

3 kommentarer:

 1. Hvor er den fiiin:-)
  Jeg tænker at få nogle stykker her på Sandgaarden, da de vil passe superfint ind mellem alle de andre buske...

  SvarSlet
 2. Sikken en sjov idé. Der tror jeg da jeg vil prøve. De må jo også være flotte om vinteren. Hvordan får man dem så tæt? Kan du evt forslå et sted hvor jeg kan lærer det. Jeg har en buksbom, som jeg så gerne vil have tæt og fin. Men kan ikke rigtig få der til at fungere.

  SvarSlet
 3. smuk kugle, det er en smart ide, og et godt alternativ til de grønne kugler.
  Jeg har godtnok planlagt havtorn i min have, når den gamle hæk bliver revet op. Men det er nu beregnet til bær, dvs. marmelade, det smager nemlig forrygende. Meen det kunne da være jeg skulle finde en plads eller to i selve haven til et par smukke grå kugler.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE