søndag den 19. august 2018

SENSOMMER I JONSERED

HAVEREPORTAGE
GÆSTESKRIBENT

Tag med på endnu et besøg i Sofias have i Jonsered. Haven fyldes nu af duften af æbler og floks, men Sofia er også begyndt at tænke på den kommende sæson. For sådan er det jo. Når sommeren går på hæld, begynder planlægningen af næste års have lige så stille.

INTRO: HAVEFOLKET
TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARK
Der er helt sikkert noget særligt ved sensommeren. Det dufter af æble og floks i haven, og der falder ro over det hele. Men jeg er allerede begyndt at lægge haveplaner for næste år. Det er snart tid til at lægge forårsløg i bedene langs havegangen. Jeg så et billede at en dobbelt narcis. En gammel sort, som jeg drømmer lidt om. Den hedder Albus Plenus Odoratus og skal have været dyrket siden 1601.
Visst är det något speciellt med sensommar. Det doftar äpple och flox i trädgården och lugnet lägger sig. Men jag har redan börjat att smida trädgårdsplaner för nästa år. Snart är det dags att gräva ner vårlökar i de nya rabatterna längs gången. Jag såg en bild på en dubbel narciss. En gammal sort som jag drömmer lite om. Hon heter Albus Plenus Odoratus och ska ha odlats sedan 1601.
Mildred er vores ældste høne. Hun er chef for hønsegården.
Mildred är vår äldsta höna. Hon är chef över hönsgården.


Jeg kan godt lide hortensiaer. De overdrevet store og luftige blomsterbolde lyser augustnætterne op. I vores have har vi valgt sorter med hvide blomster. Den træagtige hortensia 'Annabell' og havehortensiaen 'Limelight'. Hortensiaerne blomstrer villigt hvert år. De vil have meget vand og næring, men på trods af, at sommeren har været ekstremt varm og tør, ser de ud til at være ved godt mod og blomstrer rigeligt.
Jag tycker om hortensior. De överdrivet stora och fluffiga blombollarna lyser upp augustikvällarna. I vår trädgård har vi valt sorter med vita blommor. Vidjehortensia 'Annabell' och vipphortensia 'Limelight'. Hortensiorna blommar snällt varje år. De vill ha mycket vatten och näring, men trots att sommaren varit extremt varmt och torr, ser de ut att vara vid gott mod och de blommar rikligt.
Denne sommer blev det tydeligt, hvor afhængig en have er af vand. De sidste uger har vi haft vandingsforbud, og jeg gemmer hver eneste rest vand for at redde livet for planter og dyr.
Vi vil gerne, at små superhelte som bier og humlebier skal trives i haven. Derfor sætter jeg omhyggeligt lave fade med vand ud, så de kan slukke tørsten.
Den här sommaren blev det tydligt hur beroende en trädgård är av vatten. De sista veckorna har vi haft bevattningsförbud och jag sparar varje överbliven skvätt vatten för att rädda livet på växter och djur. Vi vill att små superhjältar som bin och humlor ska trivas i trädgården. Därför är jag noga med att ställa ut låga fat med vatten så att de kan släcka törsten.


Vi prøver også at have planter, som er rige på pollen og nektar. Oregano, tagetes, kæmpeverbena og hjortetrøst bliver påskønnet af bier, humlebier og sommerfugle.
Vi försöker också tänka på att ha blommor i trädgården som är rika på pollen och nektar. Oregano, tagetes, jätteverbena och rosenflockel uppskattas av bin, humlor och fjärilar.
Selv asters, hedebjergmynte, kartebolle og lavendel påskønnes af bestøvere. Insekterne kan lide sol, lige som os, og man kan se, at de nyder at holde til i bedet på sydsiden. Jeg skulle nok flytte vores insekthotel hertil.
Även aster, stenkyndel,vädd och lavendel är omtyckta av pollinerare. Insekterna gillar sol, precis som vi, och det märks att de gillar att hålla till i rabatten på södersidan. Jag borde nog flytta våra insektshotell dit.I udkanten af vores have sørger vi for at brændenælder, skvalderkål og mælkebøtter får lov at blomstre. Mælkebøtten skulle være særlig rig på pollen og nektar. Når der dukker noget ukrudt op i bedet, prøver jeg at lade det være og bilder mig ind, at det gør haven mere gæstfri for bier og humlebier. Jeg har endda bemærket, at menneskelige havegæster ser ud til at slappe mere af, når de ser ukrudt i andres bede :)
I utkanten av trädgården ser vi till att brännässlor, kirskål och maskrosor får gå i blom. Maskrosblomman är visst särskilt rik på pollen och nektar. När det dyker upp ett och annat ogräs i rabatten försöker jag låta dem vara och intalar mig att de gör trädgården mer gästvänlig för bin och humlor. Jag har även märkt att mänskliga trädgårdsgäster verkar slappna av när de ser ogräs i andras rabatter:)
Rosa helenea, som vi kæmpede med i foråret, har nu fået en lidt højere pergola. Den har allerede sat en masse nye skud nedefra, og jeg tror, det bliver ret godt.
Honungsrosen, som jag brottades med i våras, har nu fått en lite högre pergola. Hon har redan en massa nya grenar från marken och jag tror att det kommer att bli rätt bra.
Nu har vi valgt en af årets kyllinger, som får lov til at blive her. Silvia er en venlig lille høne, som gerne ligger lidt på skødet.
Nu har vi valt ut en av årets kycklingar, som ska få bo kvar. Silvia är en vänlig liten höna som gärna sitter i knät en stund.

Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  

7 kommentarer:

 1. Der er fint grønt i din have, trods tørke.
  Den lyder spændende den gamle narcis. Jeg har selv en der stammer fra min svigermor og hendes mor, osse en fyldt. Der er noget særligt med de gamle sorter. Ofte er de mere stærke end de nyere sorter.
  De er altså søde dine høns.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 2. Tack Gunvor! Ja, visst är det något speciellt med de gamla löksorterna. Hälsningar, Sofia

  SvarSlet
 3. Tak for havereportagen! Chef-hønen er fin - hvilken race er hun?

  På forhånd tak for svar,
  Maj

  SvarSlet
  Svar
  1. Tack! Chefshönan är en dvärgkochin:)

   Slet
 4. I think this is one of the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article.
  But should remark on some general things, the web site style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job…
  หนังออนไลน์

  SvarSlet
  Svar
  1. Thanks so much. I'm glad you like it. / Sofia

   Slet
  2. Thanks so much. I'm glad you like it. / Sofia

   Slet

ANNONCE