mandag den 17. september 2018

HØNS I HAVEN OG OPSKRIFT PÅ BRØDÆGGEKAGE

HAVEDAGBOG

For et par måneder siden flyttede der syv høns ind på gården. Vi havde længe ønsket os høns, men der var en del projekter, der stod foran i køen, så tiden gik. Nu har vi en lille flok på fire bielefeldere og to faverolles, en hane og en høne. De har lige brugt lidt tid på at lære hinanden og de nye omgivelser at kende, men som dagene gik, føler de sig nu mere og mere trygge i de nye omgivelser, og hakkeordnen er også ved at være på plads. Det var unge høns, vi fik, så de var ikke klar til at lægge æg, men pludselig en dag lå der et til os, og et mere, og et mere, og nu henter vi æg hver dag. Hvilken lykke.


Høns i haven er virkelig en gave. De er super hyggelige, som de går der og pludrer. Desuden giver det jo meget mening, at overskuddet fra køkkenhaven bliver forvandlet til æg og gødning. Lige nu er kål og æbler den store favorit. Til gengæld får vi æg med blommer så gule som smørblomster.


Hønsene er temmeligt tamme. Nogle af dem vil gerne løftes, andre vil kun, hvis de skal, men det er to rolige racer, og de kommer gerne og snakker, når vi fodrer dem. Hanen er ikke helt kønsmoden, så indtil videre må vi nøjes med, at nabohanen galer. Vores ved heller ikke endnu, at det er ham, der bestemmer over damerne, men der kommer nok en dag, hvor det går op for ham.


Hønsene er meget nemme at passe. De har en beholder med vand, en med skaller og en med hønsefoder. Ud over det får de overskud fra haven, og de elsker det. Endnu går de i hønsegården. Vi har nemlig en rigtig  hønsehund af en jagthund, og selv om den virker meget fredelig, når vi går ind til hønsene, så har jeg set, at den står den uden for hegnet og slikker sig om snuden. Vi håber selvfølgelig, at hønsene med tiden kan komme ud i haven på den ene eller den anden måde - enten sammen med eller på skift med hunden. Heldigvis har de en god stor hønsegård, og den må de altså nøjes med her i starten.
Vi spiser mange æg her hos os. En af Filippas favoritter, når hun kommer hjem fra skole, er scrambled eggs og rugbrød. Det giver god energi, inden hun skal videre til sport. Men hvis der sidst på ugen er for mange æg i køleren, så er en af vores weekendfavoritter brødæggekage, en lidt syndig udgave af en æggekage men meget lækker.

Opskrift på vores version af brødæggekage:

3-4 skiver daggammelt brød, gerne groft og med god skorpe, skæres i tern og lægges i blød i ca 2 dl mælk, hvorefter det steges på panden i smør.

4-5 æg
5 dl mælk
2 spsk mel
2 tsk sukker
1/2 tsk kardemomme
- blandes og hældes over brødet, som er stegt gyldent.
Æggekagen steges færdig ved svag varme og serveres med lidt sukker og evt æblekompot.
Velbekomme!
Rigtig dejlig dag til dig,10 kommentarer:

 1. Dejlige billeder af Filippa og hønsene. Jeg elsker også mine høns, og det liv de giver giver i haven.

  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak ja Anette det er jo bla. dig der har smittet mig med hønse feberen, og jeg skal helt sikke have roser op af hønsegården lige som hos jer.

   Slet
 2. Flotte høns og sikke fine farver på æggene! Filippa ser ud til at være en god medhjælper.Tak for opskriften på brødæggekage!Jeg mindes denne ret fra min barndom,-det var en favorit når vi besøgte vores bedsteforældre .

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, hun er bestemt en god hjælper. Ja den æggekage er sådan er rigtig mormor æggekage, men det bliver den bestemt ikke dårligere af.

   Slet
 3. Hold da op nogle flotte høns! Min svigermor har også lige fået anskaffet sig nogle høns, så jeg glæder mig til at få æggekage af æg fra egne høns - så også tak for opskriften.

  SvarSlet
  Svar
  1. det var så lidt, håber i kan lide den, vi er helt vilde med den her i huset.

   Slet
 4. Meget smukke høns. Hvad hedder racen?

  SvarSlet
  Svar
  1. De røde er Bielefelder, hanen og den lyse er Faverolles

   Slet
 5. Oh faverolles, de er mine yndlingshavehøns. Lige nu har vi dog stribet skovhøns. De er nu osse søde, meen lidt mere skrabende i haven end farverolles. Jeg håber I kan lære jeres hund at høns er ikke jagtbytte, for der er altså noget særlig hyggeligt med hønsene gokkene rundt i haven.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak vi havde egentlig 3 Faverolles men mistede desværre en der pludselig var død en morgen, selvfølgelig Filippas yndlings og den mest tamme. vi håber på de kommer i haven snart, omend så på skift med hunden.

   Slet

ANNONCE