søndag den 23. september 2018

NYE HAVEPROJEKTER I JONSERED

HAVEDAGBOG
GÆSTESKRIBENT 

Det er september, og haven i Jonsered er ved at komme sig oven på sommerens tørke. Efteråret byder på projekter, der forhåbentlig kan føres ud i livet på fine solbeskinnede efterårsdage.
INTRO: HAVEFOLKET
TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARKDet er helt klart ved at være efterår. Det har regnet en del, siden varmebølgen sluttede, hvilket har bekommet haven vel. For første gang i lang tid har vi skullet klippe græsplænen, og haven er blevet mere frodig igen.

Hösten är helt klart på ingång. Det har regnat en del sedan värmeböljan tog slut, vilket varit välbehövligt för trädgården. För första gången på länge har vi behövt klippa gräsmattan och trädgården har blivit frodigare igen.

Vi har et projekt, vi skal være færdige med inden vinteren. Den del af haven, hvor høns og kaniner har deres huse og gårde, skal laves om. Græsplænen, som ofte har været leret om vinteren og svær at komme til nogle steder med plæneklipperen, har jeg gravet væk. Tanken er at plante bunddække og lægge sten i stedet. Vi var så heldige at se en annonce, hvor en mand tilbød gamle granitsten fra sin have. Han ville have en mere moderne og jævn havegang og håbede, at nogen kunne bruge de gamle sten. Hvor kan man være heldig! Igennem nogle aftener sled og slæbte vi, og det lykkedes os at få nogle læs sten med hjem. De ligger nu spredt hen over grusgangen og venter på, at vi får tid til at gå i gang. Vi håber på nogle fine dage, inden efterårsvejret sætter ind.

Vi har ett projekt att bli klara med innan vintern. Den del av trädgården där höns och kaniner har sina hus och gårdar ska göras om. Jag har grävt bort gräsmattan som ofta varit lerig under vintern och på sina ställen svår att komma åt med gräsklipparen. Tanken är att plantera marktäckare och lägga sten istället. Vi hade tur och hittade en annons där en man skänkte bort gamla granitstenar från sin trädgård. Han ville ha en mer modern och slät trädgårdsgång och hoppades att någon skulle få användning av de gamla stenarna. Sådant här är ju lycka på riktigt! Under några kvällar kånkade vi och bar och lyckades få hem några lass med sten. De ligger nu utspridda över grusgången och väntar på att vi ska få tid att sätta igång. Vi hoppas på några fina höstdagar innan höstrusket kommer.

Uden for drivhuset har vi også ændret lidt. I en anden annonce gav en familie buksbomhække væk. De ville have en græsplæne uden hække, som stod i vejen for bolde m.m. Tænk, hvor forskellige havedrømme kan være, og man således kan glæde hinanden. Under et tordenvejr, i øsregn, gravede vi hækken op. Den viste sig at være større, end vi lige havde forestillet os, så vi måtte hurtigt lave plads til den i køkkenhaven. Vores drivbænke i køkkenhaven var blevet møre og skulle laves om. Dyrkning af køkkenhaven er ikke det, jeg er bedst til, og jeg indså, at drivbænkene mest af alt har stresset mig. Jeg dyrker en del grønsager i zinkbaljer og spande, dér kan jeg bedre følge med. I drivhuset er der også en del krukker til at dyrke grønsager i. Buksbomhækkene fik lov at erstatte drivbænkene, og dermed skal køkkenhaven måske have et nyt og mere passende navn :-)

Utanför växthuset har vi också gjort lite ändringar. I en annan annons skänkte en familj bort en gammal buxbomshäck. De ville ha gräsmatta utan häckar i vägen för bollar och annat. Tänk vad olika trädgårdsdrömmar kan vara och till vilken glädje för någon annan. Under ett åskväder, i ösregn, grävde vi upp häcken. Den visade sig vara större än vad vi föreställt oss, så vi fick snabbt göra plats för den i trädgården. Våra drivbänkar i köksträdgården hade blivit murkna och behövde göras om. Köksodling är inte min bästa gren och jag insåg att drivbänkarna mest har stressat mig. Jag odlar en del köksväxter i zinkbaljor och hinkar, vilket känns mer lagom att hinna med. I växthuset finns också en del krukor att odla grönsaker i. Buxbomshäckarna fick ersätta drivbänkarna och därmed behöver kanske "köksträdgården" ett nytt, mer passande namn:-)Nu håber vi, at buksbomhækkene klarer flytningen, så jeg kan klippe dem næste sommer. Gratis er godt, og nye haveprojekter kan vel aldrig skade.

Hoppas nu att buxbomshäckarna kommer att klara flytten, så att jag kan få klippa dem nästa sommar. Gratis är gott och nya projekt i trädgården kan väl aldrig skada.Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der er fuld af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  

2 kommentarer:

 1. hi hi den høne ser ud som om den har balletskørter på.
  Der er ikke noget bedre end genbrugsguld. Tænk at ville kassere sådanne fine sten, og en hel hæk, men det er jo så jeres fordel. Det er så dejligt at vi kan lave noget i haven igen, andet end at nødvande. Jeg føler faktisk sommeren bare er smuttet, fordi man slet ikke kunne lave noget ordentlig hele sommeren pga. heden.
  God arbejdslyst.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tack, Gunvor! Ja det härligt med trädgårdsprojekt. Hälsningar Sofia

   Slet

ANNONCE