søndag den 16. september 2018

SEPTEMBER ER MIN YNDLINGSMÅNED

HAVEDAGBOG
GÆSTESKRIBENT

September er en kraftfuld, sanselig og frugtbar måned, hvor lyset er fantastisk, duftene er kraftige, og høsten af havens overflod giver de lækreste smagsoplevelser. Fugtigheden i luften og morgendug på græsset giver en helt særlig følelse, når man går ud i haven en september morgen med bare tæer. 


TEKST & FOTO: HELLE TROELSEN, TROENSEHAVEN


Der er også noget poetisk og sanseligt i havens forfald. Planterne har ydet deres bedste, og med den sommer vi har haft, så har de været på overarbejde. Mange af planterne - især de sarteste af dem - har været dybt afhængige af min hjælp med vanding, og her i september har de kvitteret med fornyet frodighed og lidt ekstra blomstring. Det gør mig glad.Georginerne har lidt under varmen og tørken og har næsten ikke vokset. De har været afhængige af vanding for at overleve. Men nu kvitterer de med en overdådig blomstring. Det er som om, de har så meget, de skal nå at indhente.


I år har jeg plantet kæmpe verbena mellem georginerne for at tilføre bedet lethed.

I september er der også en masse gøremål i haven, der retter sig mod næste års havesæson, hvilket skaber forventningens glæde. Der skal flyttes om på planter, plantes nyt, og nye bede skal designes og anlægges. Resultatet af det ses først rigtigt til næste år.


I september har jeg udskiftet alle planterne i de kvadratiske bede i sydhaven, for de fleste af dem døde under tørken. Nu kalder jeg bedene for "klimabede". Jeg har plantet paradisæbletræer til at danne skygge, og som underbeplantning har jeg plantet hedebjergmynte, pragtkærte, hvid blodrød storkenæb og staudehør. For de har været nogle af de stauder, der har klaret tørken så fint.


I drivhuset bugner det med druer, tomater, chili og peber. Jeg tager frø af de modne tomater og fermenterer frøene, så de renses for sygdomskim. Så er de klar til at blive sået til næste år.
Chili tørres eller laves til den lækreste chutney. I år har jeg kun dyrket stærke sorter, og det har været en udfordring at tilpasse styrken, når de bruges i madlavningen. Det har brændt godt på tungen, og øjnene og næsen har løbet i vand.


Det er sidste udkald til beskæring af frugttræerne i espalier. Lige nu bugner de af frugt, og når jeg passerer for at gå ned til hønsene, så snupper jeg lige et æble eller en pære i forbifarten.


Blommer, figner, hindbær og brombær høstes og laves til marmelader og puttes i kager og tærter. Resten lægges i fryseren til vinteren. Jeg når ikke at få høstet alt, og nogle gange kan jeg godt blive flov af al den overflod, som går til spilde.

I år har der været et sand overflod af frugt. Det har regnet med æbler ned i hønsegården og ned i hovedet på hønsene. Af og til har jeg kunnet høre et gok fra en høne, når den er blevet ramt af et nedfaldsæble.

Vil du gerne vide mere om Helle, kan du finde hendes hjemmeside lige her: www.troensehaven.dk. Klik endelig også ind på hendes instagram-profil, hvor du kan se mere fra hendes fantastiske have, eller læs mere om alt det, hun brænder for omkring haven, på hendes facebook-profil.

8 kommentarer:

 1. September er en skøn måned ganske som du beskriver.Flotte fotos af de frodige blomsterbede og de mange farvestrålende,spiselige afgrøder.Det er også en travl tid og anstrengelserne af arbejdet ses først i dens helhed næste haveår.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lise
   Tak for din mail, hvor jeg kan læse, at du også er en travl haveejer i september måned. Men forventningens glæde er næsten den bedste.
   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 2. :-)) Kn forestille mig hønens gok. Dejlig fortælling fra en måned, som jeg også holder særligt meget af. September kan mærkes helt inderst inde!

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lone
   Tak skal du have. Ja der er så mange skønne stunder og stemninger i september som kan mærkes helt inde. Måske stammer "et gok i nødden" fra høns der får æbler i hovedet:-)

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 3. Hi hi ja det kan være "farligt" at være høne. Vi har osse et æbletræ i hønsegården. Og masser af frugt. Man skal ikke have dårlig samvittighed over ikke at kunne nå at bruge al frugten, Insekter, fugle og pindsvin guffer i sig når vi vender ryggen til. og egernet osse for resten, sjovt at se det sidde med et æble der næsten er lige så stort som den selv.
  jeg kan forestille mig chilli ansigterne,, fnis, Holder I osse prøvesmagning, med rigelig mælk i "nødhjælpskassen"? Underholdende, især ved styrke 9- 10 og derover, der nemlig godt med styrke i chillien i år.
  Dejlige septemberbilleder, det èr en skøn måned.
  ilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gunvor
   Tusind tak for din hilsen. Jeg kan se at du helt er med på hvad september byder os haveejere. Min erfaring er også, at træernes efterladenskaber på jorden forsvinder som dug fra solen. Så andre får helt klart fornøjelsen af al den frugt.
   Vi holder ikke prøvesmagninger af chili. Jeg har det lidt svært med alt for stærke sager, så det er mest min mand der hoster sig igennem måltiderne med stærk tilsætning af chilichutney.

   Med venlig hilsen Helle

   Slet
 4. Godt råd med tilpasning af klimabedene til de faktiske forhold. I min have, som er med sandet nordfynsk jord, er der også planter, der ikke vil trives. Og slet ikke efter sådan en sommer, trods ihærdighed vanding. Løbende ændres der i beplantningen, når det man troede kunne gå, så ikke går alligevel. Smukke fotos iøvrigt, og det var en fornøjelse at besøge haven tidl. på året. Kommer igen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Morten
   Tak for din besked her på siden. Ja, det er en on-going proces at tilpasse haven til de faktiske klimaforhold. Til næste år er vi måske "ramt" af store mængder vand, og så skal der igen tilpasses. Det var ærgerligt, at jeg ikke fik hilst på dig, da du var på besøg i haven. så må du rykke mig i ærmet næste gang du kommer, hvis jeg er optaget af snak med andre, så jeg kan få hilst på dig.
   Med venlig hilsen Helle

   Slet

ANNONCE