onsdag den 17. oktober 2018

DYRK DIN EGEN BUKET AF ÆRTEBLOMSTER

PLANTER
ÆRTEBLOMSTER

Det har været et vidunderligt år for mine ærteblomster, og jeg har stadig nogle blomster tilbage i skærehaven, selv i oktober. Hvert år prøver jeg nogle nye sorter af Lathyrus odoratus. Det er ikke bare duften, jeg søger, men også
de mest lækre farvekombinationer til sommerens mange buketter. Jeg plejer at dyrke de mørke sorter, men i år er der foruden hvide og blå varianter blevet plads til en ny stribet sort. 

TEKST & FOTO: ULRIKA

Heldigvis er ærteblomster blevet meget populære igen, og der er mange nye sorter at vælge imellem. Mine planer for næste års plantning er allerede ved at være lagt, men først vil jeg gerne vise nogle af årets favoritter.

Der er mange forskellige teorier om, hvordan man dyrker ærteblomster. Jeg sår ærteblomstfrø indendørs i april i almindelige plastikpotter. Jeg genbruger potterne, der følger med, når jeg køber nye stauder. Jeg bruger 2/3 velgødet jord og 1/3 dyrkningskompost. I hver potte dyrker jeg 4-5 frø. Jeg placerer hver potte i en almindelig plastikpose (2-5 l) for at skabe et minidrivhus. Når planterne er blevet ca. 10 cm, sætter jeg potterne udendørs. Kun ved temperaturer under -5 stiller jeg dem ind igen. Dette gør planterne stærke og kompakte.

Ærteblomster er slyngplanter, der vokser stærkt. Mange bliver over to m høje. For at støtte ærteblomsterne har jeg for en billig penge bygget flere simple klatretårn af jern.


MINE FAVORITTER 2018

'Senator' er en gammel og taknemlig sort, der bliver 200 cm høj. Den har en vidunderlig farve i brun og lilla med hvide striber. 'Senator' er min absolutte favorit og dyrkes hvert år i min skærehave.
Fremavlet af Henry Eckford (England) år 1891.

'Nimbus' er en unik og lækker blækblå og hvid ærteblomst med en stærk duft. Farven er en rigtig show stopper. Den har korte til mellenlange stilke og bliver 180 cm høj.
Fremavlet af Keith Hammett (New Zealand) og introduceret i 2005.

'Just Jenny' har store dobbelte blomster med en mørk lilla farve og god duft. Den har mellenlange stængler og er superlækker i buketter. Bliver 240 cm høj.
Fremavlet af Eagle (England) og introduceret i 2005.

'Wild Swan' er en ny sort med store hvide blomster og fantastiske lime-farvede knopper. Får mange blomster pr. stilk. Bliver 240 cm høj og er en rigtig god hvid sort.
Fremavlet af Keith Hammett (New Zealand) og introduceret omkring år 2010.

'Albutt Blue' er en moderne klassiker, der har store hvide blomster med blålilla rand. Flot i haven og ideel til skæring. Har en dejlig duft og bliver 240 cm høj.
Fremavlet af Harvey Albutt (England) og introduceret i 1999.

'North Shore' er en speciel, tofarvet sort i lys og mørk lilla. Den har lange stængler og er god til buketter. Bliver 240 cm høj.
Fremavlet af Keith Hammett (New Zealand) og introduceret omkring år 2000.

'Our Harry' er mellemblå med store blomster på lange stængler. Den bliver 240 cm høj og er ideel til skærehaven.
Fremavlet af F G Davies (England) og introduceret i 1987.

'Charlie's Angel' er en rigtig god sort med lysblå, store blomster med god duft. Den blomstrer rigeligt, har lange stængler og er perfekt i vase. Den vokser meget stærkt og bliver mindst 240 cm høj.
Fremdavlet af Hamner (England) og introduceret i 1980.
Sammen blev mine  ærteblomster en buket i mine yndlingsfarver. Måske kan den inspirere dig til at dyrke din egen version i den kommende sæson.

4 kommentarer:

 1. Jeg elsker også ærteblomster.
  Så smuk en buket du kan binde hen af sommeren.
  Det må prøves. Jeg sår dem nemlig direkte i jorden når der er ca 1 grad.

  God dag
  Charlotte

  SvarSlet
 2. Jeg elsker duften og farverne - men den nederste del ender altid med at være vissen og kedelig. Kan man gøre noget for at undgå det mon? Eller hører det bare med til ærteblomsternes charme :)

  SvarSlet
 3. Jeg elsker osse ærteblomster. Og det er da en skøn buket du viser. I år har jeg kun haft en blandet pose, den har været fin, men jeg savner mine gamle sorte duft typer. Af en ukendt grund var der kun to af dem der spirerede i år, og de har været ret pistne.
  hilsne Gunvor

  SvarSlet
 4. I år har jeg haft en hel allè med ærteblomster at gå igennem, et berusende syn og ikke mindst duft. Jeg skal helt klart have ærteblomster igen, ligesom alle de tidligere haveår, den er et must i min have.
  Smukke billeder af dine ærteblomster Ulrika.

  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet

ANNONCE