søndag den 21. oktober 2018

OKTOBER OG BRITTSOMMAR I JONSERED

HAVEREPORTAGE
GÆSTESKRIBENT

Følg med til Sofias fortryllende have, hvor det lune efterår har indfundet sig og givet lidt ekstra tid til lidt haveprojekter.

INTRO: HAVEFOLKET
TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARK

Efteråret kan jo være rigtig dejligt. Efter mange kolde og regnfulde uger føltes det hele ret trist. Så blev det indian summer. I Sverige kalder vi det brittsommar. De der solrige og klare efterårsdage i oktober, hvor varmen pludselig kommer tilbage. 


Hösten kan ju vara väldigt härlig. Efter många kalla och regniga veckor kändes det rätt dystert. Då kom Brittsommaren. I Sverige kallar vi den så. De där soliga och klara höstdagarna i oktober när värmen plötsligt kommer tillbaka. Indiansommar är ett annat uttryck för samma sak, hämtat från engelskan. Brittsommar refererer oprindeligt til dagene omkring Brittmesse, den hellige Birgittas dag den 7. oktober, hvor der ifølge folketroen har været solrige og varme dage. Det siges at være et resultat af hellige Birgittas bønner.

Brittsommar syftar ursprungligen på dagarna kring Brittmässan, heliga Birgittas dag den 7 oktober, då det enligt folktron ofta varit soliga och varma dagar. Det sades att de varma höstdagarna var ett resultat av heliga Birgittas böner. 


Nu tænker I måske, at svenske havemennesker ser ud til at have vældig styr på gamle traditioner, men sandheden er, at jeg ikke anede, hvorfor det kaldes Brittsommar, indtil for nylig, hvor jeg blev nysgerrig og læste om det :)

Nu tänker ni kanske att svenska trädgårdsmänniskor verkar ha väldig koll på gamla traditioner, men sanningen är att jag inte hade en aning om varför det kallas brittsommar tills alldeles nyss, då jag blev nyfiken och läste på :)
Det blev nogle rigtigt skønne havedage i oktober. Vi har fået den nye brolægning færdig foran hønsehuset under æbletræet. Med et enkelt havemøbel, et lille vandfad og en lyskæde i træet kan det blive et lille torv for høns og mennesker.

Det blev några riktigt sköna trädgårdsdagar i oktober. Vi har fått klart den nya stenläggningen framför hönshuset, under äppleträdet. Med en enkel trädgårdsmöbel, ett litet vattenblänk och en ljusslinga i trädet kan det bli som ett litet torg för höns och människor.

I drivhuset er fignerne modne, og klokkeranken er endelig begyndt at blomstre. Den, som venter på noget godt.... Men næste år må jeg nok så klokkeranken lidt tidligere.

I växthuset är fikonen mogna och klockrankan har börjat att blomma till slut.  Den som väntar på något gott. Men nästa år måste jag nog så klockrankan lite tidigare.
Den skønne høne Silvia

Tjusiga hönan Silvia 


Klatrevildvin og Rosa helenae i sin efterårsdragt. Klatrevildvinens bær og rosens hyben er noget, fuglene sætter pris på.

Klättervildvin och honungsros på höstvis. Klättervildvinets bär och rosens nypon uppskattas av fåglarna.


Jeg har fået alle forårsløg i jorden og har lavet efterårsindkøb på planteskolen. Hvad mere kan et havemenneske ønske sig...

Jag har fått ner alla vårlökar i jorden och har höstfyndat på plantskolan. Vad mer kan en trädgårdsmänniska önska..

Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  

4 kommentarer:

 1. Hvor er det altså bare skønt hos dig - selv her i efteråret. Din nye belægning er blevet så lækker. De høns bliver godt vant :) Rigtig dejlig søndag til dig, Sofia.
  kh. Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Tack, Lone! Är glad att du gillar stenläggningen. Hälsningar, Sofia

   Slet
 2. sød historie om brittsommer navnet. Det er faktisk et sjovt at søge tilbage efter de gamle navnes oprindelese. En fin brolægning til hønsne. Men de er nu osse så fine at de fortjener luksusomgivelser.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tack så mycket, Gunvor! Ja, de här hönorna nöjer sej bara med det bästa:)

   Slet

ANNONCE