søndag den 18. november 2018

NOVEMBER OG NOGLE PLANTEFAVORITTER I JONSERED

HAVEREPORTAGE
GÆSTESKRIBENT

Så er efteråret for alvor kommet til Jonsered. Det er nu fokus rettes mod de planter, der giver noget til haven vinteren igennem, og Sofia deler her nogle af sine favoritter med os.

INTRO: HAVEFOLKET
TEKST & FOTO: SOFIA SUNDMARK
I dag købte vi en røn. En Sorbus 'Joseph Rock'. Nu ser den mest ud som en tynd pind med grene. Men hvor bliver den flot, når den vokser lidt til. Sorten har citrongule bær, som står i fin kontrast til bladene, der i efteråret skifter farve til forskellige nuancer af purpur, rødt og orange.

Idag köpte vi en rönn. En ambrarönn 'Joseph Rock'. Nu ser den mest ut som en smal pinne med grenar. Men oj vad fin den kommer att bli när den fått växa till sig lite. Sorten har citrongula bär som står i fin kontrast till bladen, som på hösten skiftar färg till olika nyanser i purpur, rött och orange.Jeg troede helt alvorligt, at jeg var helt færdig med haven for i år, men mit hoved er altid fuld af havetanker, og november er jo faktisk en fin måned på sin måde. Nogle gange er det lettere at nyde haven, når man ikke har så mange forventninger.

Jag trodde på allvar att jag var klar med trädgården för i år, men mitt huvud är alltid fullt av trädgårdstankar och november är ju faktiskt en fin månad på sitt vis. Ibland är det lättare att njuta av  trädgården när man inte har så mycket förväntningar.

Vi har ikke meget græsplæne i haven mere, men det lille stykke vi har, vil vi forsøge at bevare. Der er så mange ting, der er så meget sjovere at lave i haven end at klippe græs, men samtidigt er der så meget godt ved at gå i græsset med bare fødder og kunne brede et tæppe ud. En anden grund til at lade plænen være er, at hønsene spiser en del græs. Det gør æggeblommen gul som solen.

Vi har inte mycket gräsmatta i trädgården längre, men den lilla vi har ska jag försöka låta vara kvar. Det finns så mycket roligare saker att göra i trädgården än att klippa gräs, men samtidigt är det något visst med att gå barfota i gräset eller lägga ut en filt. En annan anledning till att låta gräsmattan vara kvar är att hönsen betar en hel del gräs. Det gör äggulan gul som solen.

Stjerne-Magnolien er en favorit. Den er flot hele året. Når efterårssolen lyser på de sidste blade ser det ud som om et helt lille fyrværkeri. Om vinteren er de bare grene så flotte, dækket med små lodne knopper.

Stjärnmagnolian är en favorit. Den är fin året om. När höstsolen lyser på de sista bladen ser det ut som att busken bjuder på ett litet fyrverkeri. På vintern är de kala grenarna så fina, klädda med små ludna knoppar.

Vedbend er en anden favorit. Den er både god som bunddække, og når den klatrer op ad hønsehuset. I det lille bed ved hønsehuset har jeg for nyligt plantet vinterglans og mosbregne. Mosbregnen er fantastisk fin med matgrønne, letkrusede blade som et kniplingelignende mønster.

Murgrönan är en annan favorit. Den är fin både som marktäckare och när den klättrar på hönshuset. I den lilla rabatten vid hönshuset har jag nyss planterat skuggröna och spetsbräken. Spetsbräken är fantastiskt fin med mattgröna, lätt krusade blad som bildar ett mönster likt en spets.

Vi havde en del planer for haven i 2018 og har faktisk nået at gøre en hel del ændringer. Ind imellem mødes hønen Mildred og jeg over en kaffetår i drivhuset. Så sker det, at vi lægger nye haveplaner.

Vi hade en del planer för trädgården 2018 och har faktiskt hunnit göra en hel del ändringar. Ibland träffas hönan Mildred och jag över en höstfika i växthuset. Då kan det hända att vi smider nya trädgårdsplaner.
Du kan se meget mere fra Sofias have på hendes instagramprofil, der emmer af stemningsmættede billeder: @sofiasundmark.  


2 kommentarer:

 1. Den lyde spændende med den røn,, hvor stor bliver den? Er det en af dværgformerne.
  Og mosbregnen,, den er osse så fin. jeg har flere af de store alm. Men den lille fine vil da være en god kontrast. Hvor god er den til at brede sig?
  Jeg smilede lidt da jeg så billedet af Mildred høne. Min datter havde en hønebamse som barn, der ligner Mildred på en prik
  Hilsner Gunvor.


  SvarSlet
  Svar
  1. Det står att rönnen kan bli 4-5 m, så den är ju inte en av de största. Det ska bli spännande att se hur den utvecklas. Mosbregnen har jag planterat nu i höst, så jag vet inte riktigt hur den kommer att ta för sig. Den har så fina blad! Kul med din dotters höna. Mildred är en väldigt trevlig dam:) Hälsningar, Sofia

   Slet

ANNONCE