Det er for mange blevet en tradition også at pynte lidt op i haven i anledning af julen. Det kan gøres på rigtig mange måder. Den helt klassiske er et grantræ med en lyskæde og en krans på døren. Men der er mange andre muligheder.


TEKST & FOTO: ANETTE PEDERSEN, @FRUPEDERSENSHAVE

 

Udendørs julepyntning er for mig også en vinterpyntning, da den meste pynt får lov at stå, til foråret banker på. Jeg bruger løs af naturlige materialer som gran, fyr, mos, kogler og grene. Især bruger jeg grønt fra egen have, som alligevel skal beskæres. Det giver god mening, at det lige glæder en ekstra gang, inden det puttes i flismaskinen og på den måde genbruges. Jeg tilsætter gerne elementer i beton og jern, som gør det rustikt og passer så godt udendørs. Det er tungt og flyver ikke væk i en vinterstorm. Jeg bor ude vestpå og er vant til vestenvinden, så jeg binder alt godt fast, vælger tunge krukker, der er brede i bunden, og holder mig ikke tilbage for også at give for eksempel lanterner en skrue.

Fuglefodring kan ud over det liv, fuglene giver, også være dekorativt. Her er ungernes aflagte trækvogn med en spand korn og æbler til fuglene. Der er først lagt grangrene i vognen. Et havreneg er en gammel klassikker, som kan hænges op i træer og på hegn. Dekorationsfuglebure kan med mos og foder være et smukt og vinterligt skue.

Krukker med hosta er et trist syn om vinteren, når bladene er klasket sammen. Herover har krukken, en gammel gruekedel, fået et lag grangrene lagt løst oven på jorden og en gammel træstub oven på. Grangrene er grove og rustikke, hvilket passer fint til træroden. Dekorationen indgår i et større stilleben med en samling af gamle zinkting, brænde og en gammel kælk.

Har man pladsen, kan en gammel vogn bruges som et flot indslag til jule/vinterpynt på gårdspladsen. Store grove grangrene lagt tilfældigt på vognen og så lidt blikfang, her tre trådgæs lavet af kunstneren Dorthe Arnsfeldt. Anden pynt kunne være store pilekugler eller rensdyr lavet af træstammer. En lyskæde giver kæmpestillebenet liv i de mørke timer.

Er man så heldig at have et havehus, er det oplagt at pynte det op med lys og grønt, især hvis det kan ses fra husets vinduer. Her er fyrretoppe i en gammel malkespand og brænde under bænken med et lammeskind på. Eventyrjuletræer er bundet af stedsegrønne grene, blandet afklip fra havens træer og buske. Eventyrjuletræerne laves sådan her: Tag en krukke med jord, hvori du stikker alle de grene, du kan – de korteste i kanten og de længste i midten af krukken. Tag en vindseltråd (tyndt ståltråd på rulle), start lige over krukkens kant, og fastgør tråden. Derefter vikler du med stram tråd, rundt og rundt, indtil du når toppen, så kommer formen helt af sig selv. Hvis du vil dække krukken, kan der derefter stikkes grangrene i passende længde op i træet skråt nedefra.

Har du stativer i haven til klematis eller andre planter, der behøver støtte, kan de nemt forvandles til juletræer, og planten indeni beskyttes lidt. Tag grangrene og hæng dem op på tværstiverne i stativet, hele vejen rundt og op i hele stativets højde. Det stritter ud til alle sider og er ikke særlig kønt, men det bliver det, når du binder en vindseltråd omkring. Stativet kan desuden pyntes med en lyskæde.

Brug drivhuset om vinteren. Rigtig mange drivhuse står ubrugte hen om vinteren. De er oplagte til havemøbler og hygge, og de lidt sartere planter klarer sig fint derinde. Levende lys hygger og luner, så eftermiddagsteen kan nydes der.

Et stort træ i haven kan danne baggrund for et stort stilleben (se foto herover t.h., red.). Op ad træet har jeg stillet et bord, som er pyntet med grønne planter i potter. Bagerst i opstillingen står et gammelt staldvindue. På hver side af bordet står et grantræ, som ikke vokser der naturligt. Det er udtyndingstræer, som har fået forlænget livet en smule. De er hver især bundet til en jernpæl, som er banket et godt stykke i jorden. Grantræerne står helt tæt op ad pælene og er gjort fast tre steder op ad stammen med kraftig ståltråd, som er bundet stramt til med en tang. Desuden står der en gammel havestol og en zinkbalje med brænde.

Borde i julehaven er geniale til at samle dekorationer og potter med grønt. Stil gerne tingene tæt, sørg for masser af grønt, det giver ro til din dekoration. Tænk i højt og lavt, gerne i flere lag. Hæng eller stil gerne noget i baggrunden, gamle vinduer og skilte er gode. Brug skøjter, kælke og ski i dine jule/vinterdekorationer, de understreger årstidens stemning. Brug masser af lys, både fra lyskæder og levende lys, bål og fakler. Vi trænger til alt det lys, vi kan få på denne årstid, og husk, det er ikke kun dig selv, der glædes over det.

Nogle har måske bemærket, at de ting, jeg foreslår, er store og rustikke. De gør sig godt, både tæt på og set på afstand, samt fylder godt om vinteren. Er dekorationerne for små, virker de ikke så godt på afstand. Ved indgangspartiet og terrassen kan det langt bedre gå med smådekorationer, især hvis de kommer op at stå på et bord eller en bænk.

Jeg håber, du har fået lyst til at pynte lidt op i din have til glæde for dig selv og de, der kommer forbi. Glædelig jul til alle fra Anette i Fru Pedersens have

Du kan se meget mere fra Anettes have på instagramprofilen @FruPedersensHave.