Johanna Antonsson har erkendt, hvor heldige vi er på vores breddegrader – vores haver skifter karakter for hver sæson, så vi næsten har fire haver, en for hver årstid. Kom med i den have, der hører vinteren til.


INTRO: HAVEFOLKET, TEKST & FOTO: JOHANNA ANTONSSON, @THEMOOSEGARDEN

Hvor er jeg heldig at bo i den del af verden, hvor vi har årstider. For mig betyder det, at jeg har fire haver i én – forårshaven, sommerhaven, efterårshaven og vinterhaven. Jeg har også været så heldig at havne på en nordvendt skråning, hvor mange vintergrønne planter trives og vokser naturligt – stedsegrønne, mosser, blåbær og birk er et godt udgangspunkt.

Ligesom om sommeren vil jeg have masser af siddepladser i min vinterhave, men det vigtigste er nok bålfadet. Der hygger vi os på rensdyrskind i varmen fra ilden på klare og kolde vinterdage.

Mørke stedsegrønne er en selvfølge, både i jorden og i krukker, ligesom græsser med lette aks, som svajer i vinden.

Sammen med det mørke vil jeg også have den der friske vårgrønne tone. Bambus, hvidkantet japansk star og bregner passer lige til mig.

Sølvtoner er også smukt, og min favorit er Rhododendron yakushimanum.

Jeg har få blomster i min vinterhave, men gyldne græsser og den røde bark på hvidbroget kornel fungerer rigtig godt som farveklatter, ligesom lyngens blomster beholder farven længe.

I år prøver jeg også alunrod i krukker for at få noget mere farve.

På jorden vælger jeg bunddække som vinterglans, tretands-potentil og bispehue, men også lave buske som krybende dværgmispel med dens røde bær er meget nem.

Rødt hører jo vinteren og julen til, og jeg lader en del af æblehøsten sidde tilbage på træet. De røde æbler lyser op mod den hvide sne og lokker besøgende til, ikke bare fugle, men også rådyr og elge.

Der er så meget smukt til vinterhaven, så meget mere at udvikle. På min ønskeseddel lige nu står en kornel med orange grene, Cornus ‘Midwinter Fire’, og flere lyngplanter i spraglede farver. Hvad ønsker du til din vinterhave?

Du kan se meget mere fra Johannas have på instagramprofilen @themoosegarden.