I Anna-Karins have er fugle varmt velkomne året rundt. Til jul byder hun dem på juleslik, for at de skal klare den kolde svenske vinter. Følg med, og få hendes bedste opskrifter på fuglefoder.


INTRO: HAVEFOLKET, TEKST & FOTO: ANNA-KARIN TILLSTRÖM, @ANNAKARIN_LANDETKROKUS

Eftersom vi bor på landet, har vi masser af dyr og fugle i vores have. Det var selvfølgelig bedst, hvis dyrene – rådyr, grævling og ræv – holdt sig i skoven i stedet. Men fuglene – de er meget velkomne.

Vi begynder allerede at fodre fuglene om efteråret og fortsætter helt frem til efter den sidste frost. Selvfølgelig går der en hel del foder, men jeg sætter virkelig pris på deres tilstedeværelse. Både om vinteren, hvor de tilfører liv og bevægelse i den ellers så stille have, men også om sommeren, hvor de hjælper til med at holde bladlus og andre insekter under kontrol. Desuden er det bare herligt at komme ud og ordne i haven, også om vinteren.

 

En af disse vintersysler er at lave vores eget fuglefoder. Enten køber jeg færdige foderblandinger, eller også tager jeg simpelthen, hvad vi har af nødder, frø og gryn. Så støber jeg frøblandingen sammen med smeltet kokosfedt i almindelige peberkageforme. Hvis det er rigtig koldt udenfor, er det godt at blande smør eller rapsolie i, så fugleslikket ikke bliver for hårdt.

 

 

Lige inden fedtet størkner, kan du stikke en tråd eller snor ned i det, så fuglefoderet kan hænges op ude i haven. Lad formene køle af natten over, så bliver de lettere at håndtere, når de skal hænges op.

 

 

Som form kan du stort set bruge hvad som helst: kage- eller muffinforme, gamle kaffekopper, en tom mælkekarton – eller hvorfor ikke bruge en tom kokosnøddeskal. Det er bare fantasien, som sætter grænsen. Sammen med lyskæderne, som sidder i frugtlunden, bliver de rigtig dekorative og skaber hyggelig julestemning.

 

 

Vigtigst af alt er det at hjælpe fuglene med at få noget mad med meget energi, så de overlever den kolde vinter. At hjælpe andre er jo en af de ting, julen handler om. Og hvad er bedre end juleslik?

 

Du kan se meget mere fra Anna-Karins have på instagramprofilen @annakarin_landetkrokus.