fredag den 4. januar 2019

TAGTOMATS FUGLEFODER

DYR I HAVEN

Er der noget hyggeligere end fugleliv i haven eller på altanen? I den kolde tid kan det være svært for fuglene at finde foder, men man kan hjælpe dem og trække deres hyggelige selskab til ved at hænge fuglekugler ud til dem.
TEKST & FOTO: MADS BOSERUP LAURITSEN, TAGTOMAT.DK

I stedet for at købe de fabriksfremstillede er det meget lettere at fremstille kuglerne selv af den overskydende fedt fra julemaden, og det har mange fordele:

For det første er det en rigtig god måde at komme af med den fedt fra madlavningen, som faktisk er et problem for vores kloaksystem, fordi mange hælder fedtet direkte i kloakken. Desuden er det mere miljøvenligt, for man sparer plastikemballage fra butikkerne, og man kan nærmest bruge, hvad man har for hånden af korn og brødkrummer. Endelig kan man få hygge og liv på altanen og terrassen og via, hvad man vælger at putte i kuglerne, selv bestemme hvilke fugle, man lokker til - og så kan man selv bestemme, hvordan kuglerne skal se ud!

Her får du vores opskrift på hjemmelavede fuglekugler og fuglekogler. Hvis du har andefedt eller svinefedt tilbage fra julemaden, er det oplagte ingredienser, og mon ikke der er lidt frøblandinger i bageskuffen, som du ikke har fået brugt i år? De små fugle som bogfinker, musvitter, mejser og spurve kan godt lide olieholdige frø og nødder, mens blandinger med mange brødkrummer og korn tiltrækker f.eks. duer og krager.

Det er kun fantasien, der sætter grænser, og hvis du laver fuglekugler i flere lag med forskelligt farvede frø, få du en fin dekorativ udsmykning, som også pynter i sig selv.

En god idé er også at have noget vand stående til fuglene, og skulle der komme is på skålen, så slå hul på den hver morgen. Det kan være svært for fuglene at finde vand i de kolde måneder.

FuglekuglerMaterialer
1 kg. fedt, f.eks. palmin eller restfedt fra madlavning af svin, and eller okse.
1 kg. blandede fuglefrø af f.eks. solsikke, hampefrø, eller rester af brødkrummer, tørret frugt, gryn og nødder.
Snor, f.eks. 1,5 mm jutegarn.
Beholdere til at støbe fuglekuglerne i, f.eks. små glas eller kopper (ikke for brede).
Små pinde, der passer i bunden af plastikkrusene.

Redskaber
Saks
Varmekilde, f.eks. kogeplade eller blus
Gryde
Grydeske
Øse eller suppeske

Fremgangsmåde
 1. Bind en 20-40 cm lang snor i hver af de små pinde (afhængigt af, hvor du ønsker, at dine fuglekugler skal hænge)
 2. Læg en pind med snor på i bunden af hver kop eller glas
 3. Smelt langsomt fedtet i en gryde. Fedtet må ikke koge. Tilsæt blandingen af fuglefrø og krummer, og rør det sammen.
 4. Øs fedtblandingen op i glassene. Sørg for, at snoren sidder ca. i midten.
 5. Stil krusene til afkøling, gerne udenfor. Når blandingen er kølet helt af, og fedtet er stivnet, trækkes fuglekuglerne op af krusene og hænges op til fuglene.

FuglekoglerMaterialer
1 kg. fedt, f.eks. palmin eller restfedt fra madlavning af svin, and eller okse
1 kg. blandede fuglefrø eller rester af brødkrummer, tørret frugt, gryn og nødder
Snor, f.eks. 1,5 mm jutegarn
Fyrrekogler (de skal være åbne)
Æggebakker

Redskaber
Saks
Varmekilde, f.eks. kogeplade eller blus
Gryde
Grydeske
To skeer

Fremgangsmåde
 1. Bind en 20-40 cm lang snor i hver af fyrrekoglerne (afhængigt af hvor du ønsker, at dine fuglekugler skal hænge)
 2. Blødgør langsomt fedtet i en gryde. Fedtet må ikke koge eller blive flydende. Tilsæt blandingen af fuglefrø og krummer, og rør det sammen. Ælt det godt igennem med grydeskeen.
 3. Læg en fyrrekogle op i blandingen, og mas fedt og frø ind mellem kogleskællene med to skeer. Der må også gerne sidde et lille lag uden på koglen.
 4. Læg koglerne til afkøling på æggebakker. Når de er kolde, og fedtet er stivnet, er de klar til ophængning.
Du kan læse mere om Mads' ideer og projekter på sitet TagTomat eller følge med på instagramprofilen @Tagtomat
Flere artikler om fugle i haven:

JULESLIK TIL FUGLENE
I Anna-Karins have er fugle varmt velkomne året rundt. Til jul byder hun dem på juleslik, for at de skal klare den kolde svenske vinter. Følg med, og få hendes bedste opskrifter på fuglefoder. Læs mere >>

TID TIL FODRING
Det er ved at være tid til at få hængt fuglemad ud til småfuglene. I mange haver er der stadigvæk masser af føde til dem, men måske har du en have, hvor fuglene leder lidt forgæves, og så kan du i stedet tilbyde dem hjemkøbte godbidder. Læs mere >>


HAVEFUGLE
En grundig og velinformeret Lars Gejl har sendt denne bog på gaden. Bogen giver en solid og interessant indføring i fuglenes verden, og klæder dig grundigt på til at lægge have til fuglenes liv. Og så er den med lyd! Læs mere >>

1 kommentar:

 1. Eller palminen fra klejnekogning tilsat diverse havregryn og frø. Det gjorde jeg denne gang, og det er et hit, da de endelig fandt ud af det. Det så jo lidt anderledes ud en sædvanlig.

  Hilsner Gunvor

  SvarSlet

ANNONCE