søndag den 10. marts 2019

EN PARADE AF UFÆRDIGE PROJEKTER I DEN FRANSKE HAVE

GÆSTESKRIBENT 2019

Der findes projekter, som man gerne ville lave, projekter, man er nødt til at lave, og endelig projekter, der ikke er færdiggjort.

TEKST & FOTO: HENRIK ERIKSEN, DEN FRANSKE HAVE
Haven her rummer alle slags, især den sidste gruppe synes at dominere for tiden. På en eller anden måde er der altid tre-fem ufærdige projekter i gang. Nogle mennesker arbejder efter mantraet: et påbegyndt og et færdiggjort. Det lyder sikkert rigtigt og ordentligt. Men når man giver sig i kast med et totalt projekt som vores eller et, der ligner (det være sig et nedlagt landbrug eller som det unge par, der har købt en gammel herregård på Djursland) - så er der bare ikke mulighed for altid at lave et rum ad gangen, en del af haven. Jo, hvis lommerne er dybe nok. Men ellers er det tiden, kræfterne og økonomien, der sætter tempoet. Der skal jo også passes både arbejde og familie - livet skal leves.

Selv arbejder jeg helst med to-tre projekter ad gangen, da kroppen sjældent kan holde til at lave det samme i lang tid. Det er jo næsten hele tiden tunge opgaver. Men for hvert projekt, der bliver afsluttet, bliver listen af must do-opgaver mindre.

Vi har hele tiden været bevidste om, at vores franske have ville blive både et fem- og tiårigt projekt og ligeledes et livsprojekt. Vi har ikke fortrudt og kigger os aldrig tilbage.

1) DET LILLE NEMME PROJEKT 
På vores haveplan skulle vi have et lille rundt bassin ud for vores runde vindue. Så kan hus og have spejle sig respektivt. Løsningen blev en gammel brøndring på 120 cm i diameter, lige præcis det samme som vinduet. Påbegyndt i 2018.

Der mangler bund og vandtætning samt beplantning foran. Der skulle måske også en pumpe til med lidt liv til vandet. Okay, så blev det lige lidt mere krævende.


2) NEDRIVNING AF HUSET MED DET FLADE TAG
Det skal sådan set bare væk. Men hvad skal der så ske? Alt det vand, der falder, skal jo ledes bort, og hvordan får vi det integreret i resten af haveplanen.Jeg ved ikke, om der er støbt gulv under, og kan dårligt overskue at skulle fjerne 30 kvm betongulv og ditto fundamenter. Men hele huskomplekset bliver meget mere harmonisk at se på, og det blev allerede planlagt, da vi overtog i 2014.

3) DET FRANSKE DRIVHUS
I år skal det altså laves færdigt, da vi mangler det til alle vores eksotiske planter. De skal ikke stå i drivhuset i køkkenhaven, det bruger vi jo til tomater mv.

Desværre har huset stået ufærdigt i vejr og vind, så meget af træet er rådnet, da det ikke har været beskyttet. Fliserne skal op, og der skal laves et ordentligt støbt fundament.

4) NEDLÆGGELSE AF ET LILLE BED...
... på otte kvm, nærmest kun ukrudt samt vilde ahorntræer og lidt floks, nemt nok. Men alle de sten, der kanter det, hvad skal jeg gøre af dem?
5) BÅLPLADS, SOM JEG HAR LOVET DRENGENE I FLERE ÅR
Sidste år fik jeg kørt sand på, så vi kan lægge fliser, men der skal også lige være læmur og overdækning, så det bliver et lækkert sted, man får lyst til at bruge. Det er også her, solens sidste stråler forlader haven, så det er en gylden plads.Der var en forfalden træterrasse i forvejen. Den har jeg fået fjernet og ryddet op efter. Det bliver en skøn plads i fremtiden.

6) FREMTIDIGT ORANGERI
Som det sidste projekt skal vi have lavet fundamentet til et fremtidigt orangeri. Fundamentet skal foreløbig fungere som stor terrasse foran køkkenet. Selve orangeriet kommer, når økonomien tillader det. Jeg har haft en maskine inde, og det blev rent faktisk påbegyndt i 2015, men entreprenøren fik ikke sat det rigtigt af. Samtidigt viste stedet sig at gemme på en del gammelt byggeaffald. Murbrokker og knuste tagsten. Det blev grovsorteret sidste forår og senere fintsorteret med håndkraft. Nu skal jeg så blot lige lave en støbekasse og blande seks m3 beton. Der er 50 meter op til vejen, så det bliver med trillebør og lange arme.Terrassen/orangeriet kommer i forlængelse af huset, så vi kan gå direkte ud fra køkken og stue. Jeg tror, at vi engang, når det hele står færdigt, otte måneder om året vil kunne spise i det beskyttende glashus omgivet af subtropiske planter.

Udgangen fra orangeriet bliver bl.a. til vores spejlhave med roser og høje grønne bøgehække, altså når de om tre-fem år er kommet op i højden. Det skulle gerne give læ og mikroklima. Udsigten over landskabet på den anden side bliver også en vigtig del.

Dette er status på haven her. Når jeg alle projekterne i år? Nej, er svaret, men flere skulle gerne finde en afslutning. Hæng på, og hæng i. Nu er det forår.


Du kan altid se mere til Henrik på instagramprofilen @denfranskehave og læse med på hans haveblog: 'Min Franske Have'. Skulle du få lyst til selv at besøge haven i Hørret, så holder ægteparret åben have lørdag den 24 august 2019 fra 11-17 .

10 kommentarer:

 1. Hej Henrik
  Det er godt nok mange projekter, som du ikke alle kan nå i år. Du må prioritere, det er svært, for du vil jo gerne det hele, men Rom blev jo ikke bygget på en dag, det var da også træls at løbe tør for projekter :) det gør man nok aldrig.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 2. Hej Lisbeth, du har helt ret, tiden og kræfterne er en begrænsning. Ligeledes kan det være meget godt ikke at gennemføre altid på et par måneder, noget skal modnes for at blive rigtigt.
  Venligst Henrik

  SvarSlet
 3. Jeg synes det var et fantastisk befriende indlæg, renset for perfekthed og fuld af optimisme - for det er jo optimistisk at have så mange dejlige projekter i støbeskeen; et tegn på at haven rumsterer og motiverer hele året og nogle gange døgnet rundt. God fornøjelse

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Kat, tak skal du have, jeg har været i fuld sving hele weekenden. Vores haver er jo levende og ikke billedskønne til alle tider i alle vinkler. God søndag. Venligst Henrik

   Slet
 4. Skønt at læse om andrer osse har flere projekter i gang på en gang. Osse mig, det er nemlig godt for så kan man lave det der passer til vejr og dagens fysiske formåen.
  Det er en masse spændende ting I har undervejrs,, jeg håber for jer at nogle bliver færdige, og andre kommer i støbeskeen.
  Hilsner gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gunvor. Jamen skarpt det, det er jo hele konceptet, vejr og vind skifter så meget i DK at man djælsjæl kan planlægge mere en to dage frem. Idag har været med sol, regn, vind regn sol .
   Venligst Henrik

   Slet
 5. Hvor kan jeg bare genkende det du ridser op, med halvfærdige projekter og flere i støbeskeen. Jeg har lige fået tegnet en haveskitse til min have. Jeg blev så træt af at rykke rundt på mine planter flere gange, og tænkte nu skulle det være. Jeg har fået en fantastisk haveskitse og jeg glæder mig til at skulle igang med anlæggelsen. Men der er dælme meget arbejde til de kommende år der hehe. Men der er en masse gode drømme, og de er fantastiske at have.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Carina. En haveskitse er noget af den bedste investering man kan gøre i sin have. Når linjerne er på plads , så kan man dele havens anlæggelse op i tempi. Ligeledes bliver det alt sammen meget mere overskueligt.
   Rigtig god fornøjelse, husk endelig processen er også en del af havelivet.
   Venligst Henrik

   Slet
 6. It is here that the last rays of the sun leave the garden, so this is a unique and very favorite place of each family member.

  SvarSlet
 7. Hvor jeg kender det med projekter, der står i kø!
  Og I har mange spændende projekter imellem :) Det bliver spændende at følge jer i år og se hvilke der bliver realiseret.

  SvarSlet

ANNONCE