Den rette udendørsbelysning kan gøre hele forskellen. Det giver en ekstra dimension og skaber i haven et helt nyt univers, som kun står frem, når mørket sænker sig.


TEKST & FOTO: TOR HADDELAND

Jeg skelner gerne mellem to typer belysning, når jeg laver en lysplan til en have. Der er den nødvendige og praktiske orienteringsbelysning, og så er der den effektfulde stemningsbelysning.

Når man vælger at benytte udendørsbelysning i sin have, får man et helt nyt univers foræret. Et lysdesign i haven kan f.eks. trække nogle ting frem og nedtone andre. Jeg arbejder med at skabe nye rummelige zoner og give kontraster, liv og vekselvirkning mellem stillestående lys og bevægelige skygger. Lysdesign er en del af den helhed, der gør haven til et særligt og mangesidigt oplevelsesrum døgnet rundt og året rundt.

Orienteringsbelysning er den funktionelle belysning, som er praktisk og god at have f.eks. op langs indkørslen, ved indgangspartiet – så man let kan låse hoveddøren op, selvom det er mørkt – ved brændeskuret etc. Det er lys, som placeres, så det bliver lettere at færdes i mørket, og så man kan orientere sig. Det er gerne LED spots med en nedadgående eller horisontal lyskegle, som benyttes til denne type belysning. Lyset skal gerne sendes ned på fladerne, på belægningen, trin eller trapper, så man kan se, hvor de er. Eller det kan være spots, der er placeret på ejendommens væg eller under udhænget og dermed lyser nedad. Orienteringsbelysning er således ikke kun en praktisk nødvendighed men også en måde at udvide aften- og natbelysningens muligheder og rum på.

Ønsker man ikke at arbejde med spots i haven, findes der et hav af smukke udendørs pullertlamper eller parklamper. Ofte har disse lamper også en nedadgående lyskegle, hvor f.eks. belægning oplyses. På fotoet ses pullertlamper i natursten, som jeg har designet. Lyset spredes som i en kegle ud på belægningen, og i dagslys fungerer lampen også som et skulpturelt element.

Stemningsbelysning kan være meget effektfuld og har samtidig flere funktioner. Når jeg placerer stemningsbelysning i en have, vurderer jeg præcist, hvad der skal være oplyst. Det kan være bestemte træer i haven, skulpturelle elementer eller et større område på terrassen. Det er kombinationen mellem det oplyste i haven og det dunkle, som giver den helt særlige og nye stemning i haven, når mørket sænker sig. Nye rum opstår netop, fordi man har de mørke og skyggefulde områder omkring de belyste – man kan derfor nøje udvælge, hvad man ønsker synligt, og hvad der skal forblive mørkt. På den måde kan man opleve haven på skiftende måder i løbet af døgnet, og der er samtidig forskellige perspektiver på den.

Uplight under et træ kan give en næsten magisk stemning i haven. Stammen og bladenes underside oplyses, og en masse nye skygger opstår. Med stemningsbelysning handler det om at udpege de helt rigtige træer og planter i haven til denne type lys. Man skal være opmærksom på, at det særligt er træets stamme, som oplyses – hvorimod det ofte er træets krone, som man retter fokus mod i dagslys. Prydgræsser er også en type beplantning, som er særlig velegnet til uplights, da plantens struktur står meget smukt frem og kan skabe fantastiske skyggespil.

Man kan også benytte uplight op ad en hvidpudset mur, en skifervæg eller måske en takshæk. På fotoet ses, hvordan lys op ad en skifervæg på en terrasse er med til at skabe stemning om aftenen, og hvordan det skaber dybde i rummet.

Belysning i haven er meget individuel og ofte et personligt valg. Nogen holder af at opleve mørket, som det er, og bor man uden for byen, kan man nyde stjernehimmelen og måneskinnet. Andre sætter stor pris på at kunne se sin have i de mørke timer både inde fra huset, og når man færdes udenfor. Samtidig nedtones alt det omkringliggende lys fra naboer, gadelamper osv., og fokus rettes mod ens egen have.

Belysningen betyder også noget for, hvordan huset og hele ejendommen præsenterer sig set udefra, hvis der f.eks er en stemningsfuld belysning på terrassen, oplyste hjørner, planter eller træer, som skaber skyggespil.

Du kan læse meget mere om havearkitekt Tor Haddeland og Designhavers projekter
på hjemmesiden designhaver.dk og instagramprofilen @designhaver.