Indgangspartiet skal gerne lede mod hoveddøren, så det er let for gæster at orientere sig, når man første gang kommer til huset. Desuden er indgangspartiet ofte en del af forhaven og det første indtryk og må derfor gerne være oplevelsesrigt og indbydende.


TEKST & FOTO: TOR HADDELAND

Her snører indgangspartiet sig perspektivisk ind mod hovedindgangen – det bliver smallere, jo længere du går op ad det, og helt automatisk bliver du ledt på rette vej.

Indgangspartiet er med til præsentere ejendommen, og derfor skal der gerne være en oplevelse omkring det rum. Det er ofte det første, man ser, når man enten kører op ad indkørslen eller går fra fortovet og hen til boligen, og derfor skal det være præsentabelt og indbydende. Jeg har flere principper, som jeg ofte har med, når jeg tegner et indgangsparti. Som det vigtigste må man ikke være i tvivl om, hvor hoveddøren er. Hvis det ikke er givet på forhånd, er det vigtigt, at man automatisk bliver ledt hen mod boligens indgang.
Ofte er der også noget praktisk omkring indgangspartiet. Det kan være let adgang fra bilen og hen til hoveddøren, så man nemt kan bære sine indkøbsposer ind, holdeplads til cykler, diskret men nem adgang til affaldsspande, placering af postkasse o.s.v.

Det kan være nødvendigt at lave en prioritering af området, da f.eks. parkering af biler ofte ligger meget tæt på indgangspartiet. Her er jeg opmærksom på, hvad der er i fokus, og måske er det nødvendigt at flytte fokus, hvis parkeringspladsen er meget dominerende. Af og til kan det være en fordel at nedtone parkeringsområdet, så man retter fokus f.eks. mod indgangspartiet med en markant trappe, skulpturelle planter, markante krukker eller lignende.

Skifermuren adskiller forhave og parkeringsområde.

Ligger terrasseområdet tæt på indgangspartiet, forsøger jeg altid at skabe et rum, så man ikke føler, man sidder lige midt i et indgangsparti. På en terrasse vil man gerne føle sig tryg, og man kan hurtigt føle sig lidt udsat, hvis man sidder i et meget åbent rum omkring hoveddøren. Derfor kan det sommetider være gavnligt at benytte forskudte hække som skulpturelle rumdelere. Det kan også være stålvægge eller måske en granitmur alt afhængig af, hvad der passer ind i det øvrige havedesign.

Her ligger indgangspartiet tæt op ad både loungezone og spisezone, men ved at arbejde med to niveauer og bruge forskellige materialer både i belægning og på murene, bliver områderne opdelt, men fungerer stadig som en helhedsoplevelse, når man ankommer til huset.

Elementer omkring hoveddøren er med til at skabe en signatur for ejendommen. Det kan være en markant trappe op mod hoveddøren eller blot et enkelt trin, som præsenterer hoveddøren. Det kan også være flere eller blot et enkelt bed med enten skulpturelle træer eller måske stedsegrønne planter.

Det første, man her ser, når man ankommer til huset, er bedet med den skulpturelle taks, opstammede platantræer, laurbær og blandt andet salvie og smalbladet timian i bunden. Det grønne bed indrammer indkørslen og er med til at byde velkommen.

Belægningen er et af de værktøjer, som jeg gerne benytter for at skabe separate rum omkring hoveddøren. Hvis jeg ønsker, at indgangspartiet skal skille sig ud, kan forskellige belægninger f.eks. i indkørslen og området omkring hoveddøren eller måske hele gangpassagen til hoveddøren være i to forskellige belægninger. Hvis terrassen og indgangspartiet ligger lige op ad hinanden, kan man også her arbejde med to forskellige belægninger, så der på den måde skabes to tydelige rum.

Bag cortenstålsvæggen ligger en stor terrasse med både spiseplads og loungezone. Her ses, hvordan to rum tydeligt deles op ved hjælp af væggen og de to typer belægninger.

Jeg indretter også gerne indgangspartiet med lys. Den praktiske orienteringsbelysning, men også stemningsbelysning kan løfte rummet. Lys, der fungerer som oplysende vejviser, dvs. langs indkørslen og gangarealer til hoveddøren eller lys ved f.eks. brændeskur eller garage, er en praktisk orienteret belysning, men også en belysning, som får en rumskabende funktion. Det kan være i form af belysning på selve huset med f.eks. uplights på mure og vægge eller spots under en gavl eller under et trin. Orienteringsbelysning er således ikke kun en praktisk nødvendighed – det er også en måde at udvide aften- og natbelysningens muligheder på.

Indgangspartiets slanke trappetrin er understreget med LED-lys. Det skaber en effekt af, at de tunge, lyse granittrin svæver – og samtidig giver LED-lyset et fint orienteringslys, når du bevæger dig op ad trappen mod hoveddøren midt i huset med to fløje.

 

 

Du kan læse meget mere om havearkitekt Tor Haddeland og Designhavers projekter
på hjemmesiden designhaver.dk og instagramprofilen @designhaver.