Sydlandsstemning med skinnende blåt lys fra poolen, liggestole i solen og børn, der pjasker og leger i vandet. En frisk tur i svømmesøen med frodige planter omkring sig og insekter, der flyver omkring. Eller stig ombord i spaen under stjernehimmelen, når sneen daler. Ønsker man badevand i haven, er der mange muligheder alt afhængig af hvilke behov, drømme og hvor meget plads, man har i haven.


TEKST & FOTO: TOR HADDELAND

Jeg møder mange mennesker i hele landet, som ønsker badevand i haven, og hvor jeg i havedesignet integrerer enten en traditionel swimmingpool, en naturpool, en svømmesø, en svømmespa eller en klassisk udendørs spa. Alt afhængig af pladsen i haven, behov og drømme.

Mit første udgangspunkt for placering af badevandet er gerne, om det skal være en central del af haven, hvor det bliver et aktiv, eller om det skal nedtones i et mere intimt område måske med afskærmning for indsyn. Mange synes, det kan være både rart og praktisk at have let adgang fra husets terrassedør og ud til badevandet, og er der udsigt på grunden fra f.eks den ene side af huset, vil det være oplagt at placere badevandet dér.

Har man badevand i haven, bliver det ofte havens samlingspunkt i årets varme måneder både for husets beboere, men også for familie, venner og naboer. Derfor kan det være et ønske for mange med et terrasseområde placeret tæt på badevandet, så det bliver havens opholdssted.

Pladsen i haven kan være afgørende for ens valg af badevand. En klassisk pool fylder ofte 4×8 meter og kræver derfor en del plads, hvis der også skal være gangarealer og terrasse op ad. Et fint alternativ, hvis man ikke har plads og ønsker at kunne svømmetræne, er en svømmespa, hvor man på meget lidt plads kan svømme i en ‘uendelig bane’. Med en svømmespa kan man dyrke intensiv svømmetræning hjemme i haven. Det unikke ved den er muligheden for at svømmetræne med hjælp fra flere kraftige modstrømsdyser, som er placeret forrest i spaen. Modstrømsdyserne sender modstrømmen hen mod dig, hvilket skaber modstand, når man svømmer. Man kan selv styre modstanden og selv sætte tempoet, uden at man nærmer sig forkanten eller bagkanten. En del svømmespaer har også integreret en klassisk spa med massagedyser i den ene ende.

Jeg oplever mange, som i dag foretrækker en naturpool eller en svømmesø frem for en almindelig klassisk swimmingpool. Både en naturpool og en svømmesø er med biologisk vandrensning og er derfor uden klor og mere skånsom for miljøet. Det, der er adskiller de to typer, er designet.
Naturpoolen kan udformes nøjagtig som en almindelig pool. Enten i glasfiber eller bygget særlig til stedet i beton og med en vandtæt gummimembran indvendig. Vandrensningen sker via en skimmersø, som etableres ved siden af poolen. Skimmersøen er i sig selv meget dekorativ med f.eks trædesten, søsten og vandplanter og fungerer sammen med et biologisk filter.

En svømmesø er meget frodig med bredzoner, hvor der gror vandplanter, og svømmesøen er ideel også til vinterbadning. Jeg tegner den ofte organisk, måske med en eller to rette sider op mod terrassen, men sådan, at udtrykket med de organiske linjer bliver naturligt. Størrelsen kan variere, men i en privat have er vandspejlet gerne mellem 50-100 m2. Svømmesøen indeholder klart og rent ferskvand, der bliver renset 100% biologisk ved hjælp af mikroorganismer uden klor ligesom i en naturpool. Tæt ved svømmeområdet etableres en lille, dekorativ skimmersø med vandplanter. I skimmersøen er der både indbygget pumpe og et biologisk filter, hvor blade og pollen bliver transporteret hen og let fiskes op med et net.

Fælles for naturpoolen og svømmesøen er, at begge har biologisk vandrensning. Skimmersøen gør området omkring badevandet frodigt og grønt og rigt på liv som fugle, bier og sommerfugle, der drikker af vandet. Bor man på en naturgrund, passer en svømmesø godt ind i de naturlige omgivelser.

Lars Juncker fra virksomheden Junckerhaven er ekspert i anlæg af både svømmesøer og naturpools. Han er manden, der hentede viden om både naturpools og svømmesøer til Danmark fra Østrig, Schweiz og Tyskland, hvor naturpools er blevet udviklet op gennem 80’erne og 90’erne. Vi har længe samarbejdet med ham, og ønsker man mere viden og inspiration, kan man finde en masse om emnet på hjemmesiderne junckerhaven.dk og svømmesø.dk.

Et udendørs spa er ren selvforkælelse til hele familien, venner og leg for børnene, og så har det den fordel set i forhold til et indendørs spabad, at det altid kan stå klar til brug. Karret skal ikke først fyldes – det er blot at løfte låget af og stige ned i det dejlige varme vand og tænde for boblerne. En udendørs spa har sin helt egen charme på alle fire årstider. Om sommeren kan det være skønt at skrue en smule ned for temperaturen og nyde de lange lyse sommeraftner, og om vinteren er det fantastisk at sidde i 37° varmt boblende vand, mens sneen daler eller vinden suser i træerne. Området omkring en udendørs spa kan ligeledes variere meget i designet. Har man udsigt, er det oplagt at placere spaen, så man kan sidde og nyde den. Bor man med indsyn til haven, kan det være rart at få lidt afskærmning omkring spaområdet enten i form af mur, vægge eller grønne hække og på den måde lave et intimt relaxområde – måske med udebruser og plads til solstole.

 

Du kan læse meget mere om havearkitekt Tor Haddeland og Designhavers projekter
på hjemmesiden designhaver.dk og instagramprofilen @designhaver.