Prydgræsser, som også i nogle sammenhænge bliver kaldt havens dansere på grund af deres fine egenskaber, måden de vajer i vinden og gør haven levende, er og har altid været nogle af mine foretrukne planter. De skaber bevægelse, lydindtryk samt en anderledes tekstur og fremtoning blandt havens øvrige planter.

 


TEKST & FOTO: TOR HADDELAND

I de 25 år, jeg har arbejdet som havearkitekt, er prydgræsserne blevet mere og mere populære.

De er hårdføre planter, som sjældent angribes af sygdomme og skadedyr, og i modsætning til mange andre planter som f.eks stauder, er de smukke en stor del af året, også når de står helt gyldne om vinteren.   

Prydgræsser dyrkes særligt på grund af deres smukke blade og aks. Græssernes aks og vipper er meget dekorative, men det er særligt bladenes farve, struktur og facon, som er så betagende. Græs er en stor familie med uendelige variationer i både størrelse og udseende. Til prydgræsserne hører tre familier:

  • Græs (Poaceae)
  • Halvgræs (Cyperaceae)
  • Siv (Juncaceae)

Halvgræsserne kendetegnes ved, at strået er trekantet og marvfyldt modsat græsserne, hvis strå er hule, cylindriske og leddede. Halvgræsserne trives på fugtige levesteder ligesom sivene, hvis stilke er hule eller marvfyldte.

Prydgræsser kan komplementere andre planter, men de klarer sig også rigtig godt alene enten som solitære planter eller som et mix af forskellige prydgræsser samlet i et bed. Deres elegante bladvækst, majestætiske vipper og dæmpede farver kan pryde både ved indgangspartiet, i bedene i haven, i krukker eller ved svømmesøen, havebassinet eller prydsøen.
Græssernes gennemsigtighed gør det muligt også at se de planter, der står bag dem, og derfor er det muligt at mixe højder på en anden måde, end man måske vil vælge at gøre med andre planter, hvor man normalt altid vil placere de højeste planter bagerst i et bed.

Jeg anvender prydgræsser i mange sammenhænge i haven. Sammen med flerårige planter, med træer og buske, i sol og skygge, på tørre og fugtige steder, i forbindelse med vand og i krukker. Mulighederne er uendelige.

Jeg holder meget af de stedsegrønne græsser som japansk star, kæmpestar, snefrytle og gul og sort bambus. Bambus har et udtryk og nogle egenskaber, som er ganske særlige og regnes også som en del af den store græsfamilie. Den raslende lyd og den tætte bladvækst kan skabe en eksotisk stemning i haven, og så er den stedsegrøn, hvilket gør den meget anvendelig f.eks. til afskærmning for indsyn på terrassen. Bambus kan sammen med prydgræsserne være med til at skabe et let og moderne udtryk.

For mig er der meget forskel på prydgræssernes udtryk. Nogle af dem som f.eks kæmpefjergræs, klitkambunke, hirse, kæmperør og sandrørhvene er meget naturlige i deres udtryk og kan ligne græsser, man ser vokse vildt i naturen. I nogle projekter arbejder jeg derfor helt bevidst med at lave et så naturligt udtryk som muligt, og hvor det ser ud, som om planterne altid har vokset der. Det kan f.eks. være i en sommerhushave, hvor man ikke ønsker et konstrueret udtryk, men netop ønsker en have med naturpræg.

 

Du kan læse meget mere om havearkitekt Tor Haddeland og Designhavers projekter
på hjemmesiden designhaver.dk og instagramprofilen @designhaver.