TEMAER

Find her genveje til alle tidligere temaer på HAVEFOLKET.


TEMA: KUNSTFÆRDIGE HAVER
I dette tema kommer vi rundt omkring på jordkloden. Og rundt omkring i smag og behag. Både hjemmegjorte ting, dyre kunstklenodier, skæve og skøre påhit og så selvfølgelig alle mulige kreative unikaer.
TEMA: FRUGT I HAVEN
September måneds frugttema er til os alle sammen. Os, der har prøvet det og på det nærmeste opgivet det. Eller udvalgt, hvilke frugter, der er værd at bruge kræfter på og hvilke ikke. Os, der først nu rigtigt har opdaget, hvad selvpluk er godt for og som "genopliver" både frugtplukning og syltning
TEMA: SPIS UDENFOR
I dette tema trækker vi udenfor med tallerkenerne og giver dig forskellige idéer, fif og forslag til, hvordan du kan nyde det endnu mere. Du får naturligvis opskrifter, tips om indretning af dine ude-spise-rum og meget meget mere.

BARNELEG
At dele sin have med børn er noget af det mest livsbekræftende. Uanset om det er ens egne poder, søsterens små piger, naboens drenge eller børnebørnene, der dukker op i weekenderne, hvis man harden slags.
Men at dele sin have med børn gør også, at der skal være plads til dem.
HAVEDESIGN FOR ALLE 
Helt som vi beslutter, hvilke funktioner vores rum i hjemmet skal have, og helt som vi indretter dem, gør vi det samme i haven. Valg af hække, hegn, belægninger mv. er en æstetisk sag og deres placering i relation til det praktiske såvel som til formsproget. I denne måned vil vi se nærmere på nogle haver, hvor formsproget er særligt karakteristisk.
KRUKKEHAVEN
Det er ganske enkelt alle krukkerne i haven, som vi i denne måned vil kigge lidt nærmere på. Vi har allerede berørt emnet en del her på HAVEFOLKET, og et fint udpluk af de tidligere artikler har viogså fundet frem til jer her. Men i denne måned vil vi se endnu mere til krukkerne. Til hvad man planter i dem og hvordan.
DIY I HAVEN
Kom med her i denne måneds tema. Vi har idéer både til lunt forårsvejr og når det hele grøder og duhellere vil være inde. Vi har idéer til den havemand med de store muskler, den, der kan lide at svinge maskiner og andre gadges og dem, der godt kan lide at lave småting, der pynter og dekorerer.
DEN NORDISKE HAVE
På programmet her hos HAVEFOLKET står der i denne måned en lang række spændende artikler i kø. Blandt andet kan du læse om den hippe havtorn og peberroden, nordens svar på wasabi.
Vi skal også i haven og nyde det nordiske tusmørke i selskab med bål og tændte lanterner.
HØJDER I HAVEN
I denne måned sætter vi fokus på, hvordan vi får skabt højder i vores haver, både med elementer som pergolaer, levende tage og selvfølgelig også med levende vækster som slyngplanter, mos og træer.Er du frisk på at gå med og kigge op?
DET EKSOTISKE HJØRNE
Det eksotiske hjørne er det vi har valgt som overskrift på denne måneds tema. Vi gør det,fordi vi har lyst og fordi vi gerne vil vise et par af vores rejsesouvenirs i form af haver, planter og stil. Så kære læser, sæt dig ned og nyd en måned fyldt med legesyge, humør, dramatik og varme. Mærk stemningen og tag hvad du kan bruge.

HAVEN I ÅRERNE
Hvor kommer al den passion fra? Drømmen om at så, plante, trimme, dyrke, høste, plukke, nyde? Det kunne vi godt tænke os at vide. For lige så forskellige de er - haverne - lige så forskellige er nokvores alle sammens små beretninger om, hvorfor det lige er haven, der er blevet vores passion.

HØST 
I denne måneds tema vil vi dvæle lidt ved alle efterårets farver, ved forfaldet og ved det at kunne høste afgrøder, tilberede dem og nyde dem. Vi vil gense artikler om den tynde væg mellem de levende og de døde, besøge høsthaver i nye artikler, hvor vi både vil dvæle ved farveskiftet og også vil fortælle om udvalgte grøntsager og frugter, der kan nydes.

SENSOMMERHAVEN 
Der er masser at hente ude i sensommerhaven, og det skal vi alt sammen se på i dette tema. Der bliver altså meget at glæde sig til, dels fordi du nu indimellem nok er at finde foran pc´en, dels fordi det vitterligt er muligt at forlænge sommeren med både blomstring, fascination af former og farvespil, havegøremål og hygge.

PRYDGRÆSSER
I løbet af måneden stiller vi skarpt på nogle særligt udvalgte græsser - måske endda nogle, som du endnu ikke har stiftet bekendskab med? Hvem ved, måske er der en køn lille græs, du vil falde for efterhånden som måneden skrider frem, så bliv endelig hængende og glæd dig til et tema i græssernes tegn.
BEGYNDERHAVEN
Nu vil vi på ingen måde hævde, at du i den kommende måned vil finde "de vises sten" i HAVEFOLKET, men du vil få forskellig grundviden og høre forskellige holdninger til, hvordan du kommer rigtigt godt "i vej" med din nye have.
INSPIRERENDE HAVER 
Vi tager dig her i juni måned med på tur til nogle af de allerbedste haver, vi har besøgt. Haver, hvor man kan få tanket batterierne op, hvor man kan få inspiration og opleve.
INDRET TERRASSEN 
Uanset hvordan din terrasse ser ud, så er det din! Du indretter den, som du og dine bofæller harlysttil. Og i dette tema kan du finde forskellige veje til nydelse. . Du kan læse nye artikler om, hvordan du indretter den. Hvordan du "shiner" den lidt op og hvad du kan plante på den.
HAVENS BUSKE 
Buske er - i samspil med de øvrige elementer i din have - naturligt dem, der fylder i synsfeltet og dermed kan anvendes som rumdelere. De kan blomstre, dufte, tiltrække sommerfugle, insekter og især de trængte bier.

KØKKENHAVEN 
Man skal jo faktisk ikke have ret meget jord for at kunne dyrke bare en lille smule, der kan spises. Det kan være du blot har en lille baghave, en altankasse eller en terrasse med et par højbede, og hvis du er effektiv i din dyrkning, kan du faktisk få plads til meget på blot lidt plads.
GODT GREJ 
Måske har du købt dig en havetraktor, der kørte og slog græsset perfekt, men bare ikke kunne nå alle de hjørner af haven, du skulle klippe - fordi skæret er monteret under maskinen og ikke foran. Ville du så ikke gerne have læst det gode råd, inden du købte?
Velkommen indenfor til en måned om havegrej og alt muligt andet!
TRÆER 
I dette tema fortæller vi dig historien om værnetræet, og om de helt store "drenge i klassen". Er du til de mere "jordnære" træer, de bærbærende eller blomstrende af slagsen, snydes du selvfølgelig heller ikke for dem.

GRØNT INDEFRA 
At være havemenneske om vinteren er for mange lidt af en udfordring. Vi kan godt gå hen og bliverastløse, nogle endda lidt pirrelige, selvom det egentlig ikke ligger til os havefolk at være det. Her på redaktionen vil vi gerne hjælpe vintersæsonen gelinde ind ad døren. Og hvad er mere oplagt end at kigge på noget af alt det der er grønt indefra?
VI GÅR I BEDENE
I dette tema stiller vi skarpt på det der med bedene. Vi vil kigge på, hvad man egentlig kan bruge dem til - sådan rent haveindretningsmæssigt - og så ser vi på, hvordan man skaber nogle bede med fut i. For ja, det er jo det, det hele drejer sig om!
NÆSTE ÅRS HAVE
Da efteråret jo som bekendt er den allerbedste tid at plante i, er det det, vi i HAVEFOLKET vil gøre. For både løg og planter kan nå at etablere rødder inden vinteren, og vil på den måde starte året op igen, så snart du begynder at kikke længselsfuldt ud ad vinduerne til din forårshave.


INDENFOR / UDENFOR
Oudoor living - at leve livet under åben himmel - er en tendens der synes at være i medvind i dennetid. Begreber som udekøkkener, udebade og udekontorer har vi efterhånden vænnet os til, og mon ikke vi kommer til at se flere af den slags i fremtiden?
DEN BÆREDYGTIGE HAVE
Vi har skrevet en del om bæredygtige metoder i HAVEFOLKET, og det vil vi blive ved med. I dettetema får du derfor dels en række nye artikler, som vi håber vil inspirere dig, dels får du en oversigt over en række tidligere artikler.

HAVENS GULV
Der er uendelig mange muligheder for valg af belægning, og i dette tema lægger vi grundstenene til at øge opmærksomheden på hvilken effekt belægninger kan have og give dit haverum.
KRYDDERURTER
I dette tema ser vi nærmere på nogle af alle de krydderurter vi omgiver os med. Nogle af dem som en naturlig del af hverdagens køkken, og andre måske knap så kendte.
VAND I HAVEN
At vand har en beroligende og stemningsskabende effekt på nervesystemet og sindet er en velkendt sag. Vand er selve livets kilde. Det er her liv starter, det er det, liv består af og ingen levende organismer kan leve uden.
HAVEN I FARVER
I dette tema vil vi forsøge at give lidt inspiration til måske at prøve kræfter med nye dele af farvespektret ... eller bare på en ny måde. Vi viser farvekombinationer frem i forskellige afdelinger af farvecirklen, både tone-i-tone og absolut også i brug af kontrasterne.
DRIV I DIT DRIVHUS
At eje sit eget drivhus vinder mere og mere frem i disse tider og tendensen vil sandsynligvis boome endnu mere de kommende år. Særligt her på de nordlige breddegrader, hvor vejrliget i ydersæsonerne ofte driller på den ene eller anden måde med blæst, kulde og regn, er det fantastisk at kunne være ude - inde.
SIDDEPLADSER
Så har vi passeret jævndøgn og sommertiden, hvor havemøblerne stilles frem ligesom uret. Der er måske flere, der endnu ikke har forårsklargjort dem endnu, for vi har jo lige skullet skrabe terrassen fri af sne. Men nu skulle den være ved at være der...
HAVENS STIL 
Dette tema er spækket med inspiration - og der er noget for enhver smag. For den skæve og den romantiske. For den strømlinede og skam også for verdensmanden. For alle typer og til enhver stil. Og det er lige hvad ugens tema handler om: Stil - havens stil.
KLAR, PARAT, START
Det har ellers været de lange listers tid. Og de blev længere og længere for hver gang, vi har lænet panden mod ruden og stirret ud i alt det hvide. "Et eller andet med have" måtte jo til! Og drømme og planlægge, dét er vi gode til os havefolk!
PÅSKE
I dette tema skal vi lege med æg og hvorfor ikke smide et par opskrifter med i puljen. Vi bruger skallen, vi bygger reder, og sender dig også på en lille manddomsprøve. Lyder det det æggende? Så læs med her og du vil få påskestemning for alle pengene. 
KØKKENHAVEN
Dette tema handler om køkkenhaven, og vær forsikret om, at vi vender tilbage til det flere gange hen over sæsonen, så der bliver rig lejlighed til at give sine besyv med!
VENTER PÅ FORÅR
Nu lysner det! Selvom haverne i det østlige Danmark stadig er fulde af stiv sne, så er det på vej - foråret! Det kan høres, duftes, ses og mærkes. Hvis man ikke har et væksthus eller drivhus, er det imidlertid kun kort tid vi kan holde ud at være udenfor, og så kan en trang til "havenørkleri" godt trænge sig på.
JULEROSER & PÅSKEKLOKKER
I dette tema åbner vi døren på klem for en verden af planten helleborus. Der findes sikkert flere der, som jeg, ikke rigtigt ved, at der er forskel på julerosen og så hendes kusine påskeklokken. Så det har vi valgt at fortælle om - sådan helt down to basics. 
FORÅR INDENFOR
Ventetiden kan være hård, og hvorfor ikke forsøde den lidt?
I dette tema slipper vi spirerne løs, ligesom hæmningerne i blomsterbutikken.
Vil du være med på en tyvstarter, så læs mere her. 
BESKÆRING
Selvom man kommer bedst og mest grundigt ind i emnet ved at granske en god beskæringsbog, så er det altså muligt at beskære uden den store ledvogtereksamen og vi vil gerne hjælpe dig lidt på vej, hvis du har blod på tanden.
ET- & TOÅRIGE
Inden vi begynder at så er det måske en god idé at få hold på, hvad det nu er med de et- og toårige. Hvad er forskellen, hvornår skal de typisk sås, og hvor længe skal man gå og vente på at de blomstrer?
HAVENS INDRETNING
Der er mange holdninger til haveindretning og brugen af havearkitekter, hvilket bl.a. bliver debatteret i denne uges leder. I dette tema giver vi også nogle gode ideer til indretningen.
CHILI
Vi vil starte med at bringe en advarsel: Denne uges tema kan virke stærkt vanedannende. Både at så, dyrke, pleje og i høj grad også at indtage. Velkommen til en rejse ind i chiliens verden.
FRØSÅNING
For mange havemennesker betyder såning at kalenderen står på marts/april, og at der i poserne ligger frø til sommerens blomster, urter og grøntsager. Men du kan sagtens begynde at så i januar - så er det bare de såkaldte kuldekimere, der er i højsædet.
PLANLÆGNING
I den kolde vinter er vores hoveder fyldt med alle mulige ønsker og planer, drømme og forestillinger. Det afføder lister. Mange og lange. Og det vil vi så gerne hjælpe dig med. At se det for dig. At planlægge, systematisere, tegne, opregne, sætte op mod hinanden, ved siden af hinanden, før eller efter.

STATUS
På denne andensidste dag i 2012 - og på tærsklen til 2013 - er det blevet tid til at gøre status over året der gik. Vi spørger os selv: Hvad kan vi gøre endnu bedre næste år? I vores liv, på arbejdet, i familien - og måske også i haven?
VI GLÆDER OS...
Vi sætter truthornet for munden og blæser til "store ønskefest". I dette tema kan du blive inspireret af redaktionens ønsker - både store og små. December er også måneden med den store nedtælling. Derfor kikker vi også indenfor hos en blomsterkunstner i Århus og giver idéer til dekorationer, du selv kan lave.
DYR I HAVEN
Vi har valgt at lave et kogleorgie, for kogler er så søde i træerne og som skabt til vinterens sultne fugle. Vi kikker også på de helt små - insekterne - og giver dig tips til, hvordan du får flere af dem, der hjælper dig i din have. Så kan du gå med på shopping af fugle- og foderhuse og tage med på besøg hos pindsvin, høns og duer.
STEDSEGRØNNE
I denne uges udgave giver vi inspiration til brug af de stedsegrønne, der er de evigt og altid trofaste elementer i haven. Vi ser på stedsegrønne i staudebedet og som solitære – og ikke mindst til dekoration. Og så besøger vi en smuk, engelsk slotshave med stedsegrønne i imponerende størrelser.
ROSER
Vi kaster et blik på, hvordan du forbereder roserne bedst på at kunne klare den kommende kolde tid. Vi giver tips til, hvordan du planter barrodsroser bedst, og vi byder på en tur til engelske Nymans vidunderlige rosenhave. Og så introducerer vi den første gæsteblogger, Nette, som fortæller om, hvordan rosenglæden opstod.
FIASKOBEDET
Der kan være rigtig mange grunde til at et bed ikke fungerer. Uanset hvad grunden måtte være, så er det ret utilfredsstillende, at man efter mange timers havearbejde alligevel står tilbage med noget, der ligner en fiasko – og hvad gør man så?

HALLOWEEN
Fejring af Allehelgensaften er lige så stille ved at komme snigende tilbage inspireret af den amerikanske model Halloween. Se hvordan vi gør Halloween til vores egen.
BØRN I HAVEN
Vi går ned i børnehøjde og kikker nærmere på, hvordan du kan skabe rum for nysgerrighed, skabertrang, hemmeligheder og frihed. Vi ser på børnevenlige haverum, legehuse og meget mere - velkommen i børnenes have.
DAHLIA
Vi tager dig med ud og stå i en fantastisk georginemark, som ligger i Østjylland, i Boes tæt på Skanderborg. Desuden har vi valgt at lave en trin-for-trin opskrift på vinteropbevaring af de meget omtalte knolde. Og endelig er der ugens boganmeldelse af en meget usædvanlig havebog, der sjovt nok handler om.... georginer."
URBAN FARMING
Om at dyrke mad i alt, fra selv den mindste lille køkkenhave til de større og mere organiserede produktioner. Fra Vancouver til Aalborg - fra Leipzig til Berlin. Det handler om at være bonderøv i byen.

ANNONCE