Urban Farming kan være mange ting; fra det effektive og strømlinede til det mere skæve og kreative. City Farmer (Vancouver, Canada) er i den grad et eksempel på det sidste – i hvert fald ved første øjekast.


TEKST & FOTO: SIGNE
Allerede før man kommer indenfor, er man klar over, at dette ikke er noget helt almindeligt sted. Det første man får øje på, er en imponerende og skulpturel låge hejst i vejret som en portal, og ved siden af den et lille rundt hus bygget af halm og ler med vinduer i organiske former og en græssende metal-ged på taget.


Man ville slet ikke undre sig, hvis en lille hobbit åbnede den skæve trædør og bød én indenfor. Det var dog ikke en hobbit, der hilste mig velkommen, da jeg uanmeldt trådte ind af lågen på en regnvåd formiddag i slutningen af juni, men derimod en ualmindelig sød kvinde; en af stedets mange frivillige. Pga. regnvejret var der usædvanligt stille i haven, men så var der til gengæld tid til, at hun kunne fortælle mig lidt om dette særlige sted.

City Farmer startede i 1978, og haven her fungerer i dag som Vancouvers kompost-demonstrationshave, hvor der bl.a. undervises i alle mulige former for kompostering. Hvert år følger mange hundrede lokale beboere komposteringskurserne, og det er bl.a. en af forklaringerne på, at næsten halvdelen af haveejerne i byen har sin egen kompostbeholder. På stedet produceres der også store mængder af kompostorme til at forsyne de mange beholdere. Hvis man skulle få behov for et toiletbesøg, mens man er i haven, så går det heller ikke til spilde, men får lov til at bidrage til komposten.

I haven dyrkes der også en hel del forskellige grøntsager. Mange af dem står blandet med blomster i de mange højbede. Det er alt andet end strømlinet at se på, men utrolig farverigt og charmerende, og det passer perfekt til stedet.Alle de grøntsager, der dyrkes i haven, er i øvrigt økologiske. Frugterne og grøntsagerne går til et lokalt hospice, og takket være alt den gode kompost bliver det faktisk til et helt pænt bidrag.

Et af de mere specielle bede er dette lodrette bed med bl.a. jordbær. Hvis man har en meget lille have, eller måske bare en altan, så er det en rigtig smart måde at udnytte pladsen på. Jeg forestiller mig, at man også kan dyrke pluksalat eller forskellige krydderurter på denne måde. Her står det på et par stolper, men hvis man i stedet hænger det op, kan man formentlig også undgå at dele jordbærrene og salaten med sneglene. Med alle de dræbersnegle, der efterhånden har fundet vej til de danske haver, er det måske et forsøg værd.

Bagerst i haven står et hjemmelavet drivhus bygget af lægter og klar plastik. Det er nok ikke en konstruktion, der umiddelbart vil finde vej til indretnings- og livsstilsmagasinerne, men det er en billig og funktionel løsning. Charmen er nok til at overse, men her i denne kreative og lidt klondyke-agtige byhave, pakket ind i sommerblomster og krydderurter, passer det på en eller anden måde helt fint ind i helheden.

Indenfor i drivhuset er der grønt og frodigt i højbedene og masser af småpotter på gulvet; både nytilsåede og nogle med småplanter, der venter på at blive plantet ud. Der er ingen tvivl om, at det her er et sted, der bliver brugt.

Udenfor drivhuset er der denne kreative opstilling af potter, der ser ud som om den kan miste balancen hvert øjeblik, det skal være. Men konstruktionen er nu ikke så vakkelvorn, som den ser ud. En kraftig metalstang er sat i jorden og går op gennem hullet i bunden af den nederste potte, videre op gennem hullet i bunden af den næste og så videre – nærmest som perler på en snor. Igen en løsning, der passer fint ind i stedets legende og kreative ånd.

Udover alt det spiselige og funktionelle, så er det tydeligt at haven også er tænkt som et grønt åndehul i byen. Og man har prioriteret også at bruge en del af pladsen på blomsterbede, der ikke har anden funktion end at sprede glæde til dem, der kommer i haven.

Det var dog lidt for vådt denne formiddag til, at jeg havde lyst til at slå mig ned på en af bænkene, men jeg havde hovedet (og kameraet) fuld af indtryk og gode ideer og et stort smil om læben, da jeg gik derfra. Der er ingen tvivl om, at det var en stor oplevelse at besøge City Farmer.