Urban Farming, Urban Gardeners, Radical Gardening og Guerilla Gardeners – ja, der er rigeligt med begreber at holde styr på i disse tider.


TEKST: KARINA EMILIE REVSBÆK LAUESEN

Denne uges tema handler om Urban Farming. Om at dyrke mad i alt, fra selv den mindste lille køkkenhave til de større og mere organiserede produktioner. Fra Vancouver til Ålborg – fra Leipzig til Berlin – det handler om at være bonderøv i byen.

I en verden med klimaforandinger, finanskrise og livsstilssygdomme, vokser konceptet sig større og større. Politikere, organisationer og fælleskaber. Menige mænd og kvinder. Køkkenhaver og holdninger, bliver dyrket som aldrig før. Med Hunterstøvler på fødderne og en Iphone i baglommen, graver vi for vores mentale velfærd.

Tag med Signe til City Farmer, Vancouver og vær beredt på en eventyrlig tur gennem bugnende grøntsagsbede og huse af halm og ler. Selv om haven er 34 år og skabt af frivillige, skulle man alligevel tro, at den var skabt af hobbitter, trolde og feer. Og nu da vi er i Vancouver, så skal I også lige se hvad en gruppe ildsjæle kan få ud af en trist parkeringsplads omgivet af trafik og støj. Det er nemlig slet ikke så lidt. Læs mere om det i artiklen Solefood.Herefter går turen til et havefællesskab i Berlin. På Moritz Platz er en gruppe ivrige gartnere og udendørsentusiaster gået sammen om at skabe en mobil have. Her gror fællesskabet om kap med de økologiske grøntsager. Her foregår alting Nice & Slow. 

Og når vi har været på denne lille rejse, skal vi på en rejse gennem tiden. Vi skal kigge lidt på Historien om Urban Farming. Konceptet har nemlig en hel del år på bagen.

Rigtig god fornøjelse!


Ugens artikler om URBAN FARMING:

ET HAVEFÆLLESSKAB I BERLIN
En fælles køkkenhave midt i storbyen.

 

 

SOLEFOOD
Hjemløse i Vancouver dyrker økologiske grøntsager på en parkeringsplads.

 

 

CITY FARMER
Tag med på besøg hos City Farmer – Vancouvers kompost-forsøgs-have.

 

 

HISTORIEN OM URBAN FARMING
Fra de fattiges haver til Det Hvide Hus. Det urbane landbrug gemmer sig i mange kroge.

 

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger