Allehelgensaften har måske i mange år, i Danmark, været knap så bemærket efter den blev afskaffet som helligdag under helligdagsreformen. Til gengæld er den lige så stille ved at komme snigende tilbage inspireret af den amerikanske model Halloween (sammentrækning af ”All-Hallow-Even” som netop betyder ”Alle helgeners aften”).


UGENS LEDER: LONE

I USA er Halloween en stor festdag, hvor der er fokus på gys med spindelvæv, hekse, skeletter, edderkopper – alt gerne med et glimt i øjet.

Da jeg i starten af 90’erne, som mange andre danske unge piger, havde et år i USA som au pair, var det dermed også et møde med denne tradition, som jo på mange måder minder om den danske fastelavn. Men i modsætning til den fastelavn jeg kendte med trætønder og papir, konfetti mv. var den amerikanske tradition i Florida, hvor jeg var, baseret på plastik (sliktønder, edderkopper mv.), der blev hentet op fra kælderen eller købt ind til lejligheden, og ofte smidt ud igen bagefter. Selv størstedelen af græskarrene var af plastik, og jeg havde nok lidt svært ved at se charmen i traditionen.Når poden i huset efter en tur med vennerne kom hjem med baljen fyldt med slik (og det var ikke små mængder!), røg det direkte i skraldespanden og erstattet af forældrenes indkøb, for … ja, man ved jo aldrig!

Jeg var absolut ikke overbevist, og det var ikke en tradition jeg tog med mig hjem! Den røg fluks i samme skuffe som St. Patrick’s Day. Den skuffe, der ikke skulle åbnes igen.

Men… som årene er gået, har traditionen så alligevel indhentet mig. Jeg tager mig selv i hvert år at købe græskar og har i mange år haft hyggedage med mine piger, hvor vi har skåret græskar ud og sat lys i. Og græskarrene har pyntet i haven, indtil de sank i knæ og skulle fjernes fra terrassen med skovl (for ikke at splatte ud!).

I vores kvarter er der i perioder grupper af børn, der tager turen rundt til alle husene om aftenen på Halloween, og har man et græskar stående, betyder det jo, at man er indforstået med legen. Så ja – der kommer også ind imellem en del børn til vores dør. Og slik får de selvfølgelig. Men… jeg bryder mig nu egentlig ikke om den del af traditionen overført hertil.  I Danmark rasler børnene i februar. Og det er efter min mening en hyggelig tradition, når de små går rundt i diverse, skønne dragter og hygger sig. Men at udvide det til en ekstra gang i oktober – ja, her står jeg altså af. Det bliver ganske enkelt bare for meget af det gode.

For de amerikanske børn svarer Halloween lidt til vores fastelavn. De klæder sig ud og går fra dør til dør og siger ”Trick or Treat”, der på en aften udløser – som nævnt – meget store mængder af slik. Men, én dimension af Halloween, som ikke er kommet til Danmark (endnu), er at i USA er alle med i legen. Ofte klæder de voksne og unge sig også ud og deltager i legen. Se, det synes jeg faktisk er en ret cool idé. At have en dag hvor forældre ”tvinges” til at gå i børnehøjde og lege med. Hvis den del kommer til Danmark, kan det være jeg er til at rokke og kan overtales til at holde fest med udklædning, spindelvæv og græskargys! Indtil videre nyder jeg alle de lysende græskar og at der også her i slutningen af oktober er lidt hygge, der bringer den skønne, orange farve ind i alle haverne.

Her i magasinet henter vi således lidt hygge fra Halloween og gør det til vores egen; som de fleste danskere gør det.
Læs med og lad os også meget gerne høre, hvordan du lader Halloween komme ind på din matrikel; hvis du overhovedet gør.

Rigtig god fornøjelse!

Ugens artikler om HALLOWEEN:

GRÆSKARSUPPE
En skøn orange opskrift.

DØD MANDS FINGER
Et lille portræt af klatreplanten Akebia.




JAG DET ONDE BORT MED LYS OG LYGTER

Hygge i efterårsmørket.

PYNT OP MED DJÆVLEÆG

Om pyntegræskar.

 

Lederen er alene et udtryk for skribentens personlige holdninger og betragtninger.