For mit indre blik ser jeg smukke krukker med fantastiske, blå agapanthus på rad og række. Hvilket smukt syn i min have!


TEKST: LENE, FOTO: LENE & LONE

Agapanthus, også kaldet skærmlilje, har længe været på min ønskeseddel, men hver gang jeg har kigget på den på planteskolen er jeg alligevel blevet for nærig. Nu vil jeg prøve at lave planterne selv!

I foråret såede jeg nogle frø som jeg havde fået. Jeg vidste ikke på dette tidspunkt om det kunne lade sig gøre at frøså den, og jeg havde derfor ikke de store forhåbninger.

I slutningen af marts blev de sorte frø sået direkte i potterne, i almindelig så- og priklejord. De blev dækket let til, og så var det bare at vente! Jeg
havde næsten glemt dem, men pludselig en dag dukkede de første små, græslignende spirer op –  8 ud af 10 frø. I starten var de meget spinkle, men ret hurtigt er de vokset til.

Da frosten var væk, kom de ud og stå på mit arbejdsbord i køkkenhaven – i al slags vejr. De har oplevet tørke og har soppet i vand, men selvom de er blevet “mishandlet” virker de meget robuste (eller måske netop derfor!). Nu står de igen i drivhuset, beskyttet mod den tidlige frost.

Efter sigende går der 4-5 år fra såning til blomstring, og det føles som meget lang tid for en utålmodig sjæl, men det er altså også lidt fascinerende selv at kunne frembringe levedygtige planter – og nu er der måske kun 3 år tilbage!

Jeg håber jeg kan holde liv i “babyerne” vinteren over. Jeg tror de skal overvintre i væksthuset, hvor jeg kan lave en lille, lun vinterhule til dem.

Hvis du kender nogen der har agapanthusplanter, kan du måske allerede nu tigge nogle frø, så du er klar til foråret!